Νέα τροπή με τη φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη στους 8 επιβάτες από το Καζακστάν
Έρευνα για λάθη και παραλείψεις στους χειρισμούς των Αρχών. Τα αμείλικτα ερωτήματα.
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση για τη φωτιά στην Ύδρα, που κατέκαψε 300 στρέμματα πευκοδάσους στην περιοχή Μπίστι το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιουνίου.
Μετά την απόφαση για προφυλάκιση του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου της θαλαμηγού «Περσεφόνη», οι οποίοι ελέγχονται ως υπαίτιοι για την εκδήλωση της φωτιάς, ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά και εναντίον των 8 ενήλικων επιβατών του σκάφους από το Καζακαστάν, οι οποίοι ωστόσο έχουν επιστρέψει στη χώρα τους. Η δίωξη αφορά το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην πρόκληση εμπρησμού.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη φαίνεται ότι έπαιξαν τα νέα ευρήματα των Αρχών από την παραλία πάνω από την οποία προκλήθηκε η φωτιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε το MEGA, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, βρέθηκαν υπολείμματα από 15 τουλάχιστον κροτίδες καθώς και μπουκάλια νερού, στην παραλία κάτω από το καμένο δάσος.
Τα ευρήματα ενισχύουν την εκδοχή ότι η φωτιά προήλθε από την παραλία και όχι από τη ρίψη φωτοβολίδων στον αέρα. Αυτό το σενάριο είχε υποστηρίξει ουσιαστικά και αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος κατέθεσε πως πριν από την εκδήλωση της φωτιάς, άκουσε δυνατούς κρότους στην ακτή και είδε ένα σκάφος να κάνει δρομολόγια μεταξύ της παραλίας και της θαλαμηγού.
Πλήθος ερωτημάτων και έρευνα για τον χειρισμό των Αρχών
Στο «μικροσκόπιο» πάντως φαίνεται να μπαίνουν και οι χειρισμοί των Αρχών, με την κριτική που ασκείται να είναι έντονη, κυρίως για το γεγονός ότι στους επιβαίνοντες ολιγάρχες από το Καζακστάν επιτράπηκε να φύγουν άμεσα από την Ελλάδα, αμέσως μετά την άφιξη της θαλαμηγού στη Βουλιαγμένη, χωρίς να κληθούν για κατάθεση στην Αθήνα και χωρίς να γίνει έλεγχος στα κινητά τους τηλέφωνα.
Ερωτήματα υπάρχουν και ως προς το γιατί τα υπολείμματα κροτίδων στην παραλία δεν βρέθηκαν νωρίτερα, ενώ είχε προηγηθεί σχετική αυτοψία της Πυροσβεστικής, αλλά και για το γιατί δεν έγινε επιτόπια έρευνα στη θαλαμηγό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά, ενώ επιτράπηκε κιόλας να αποπλεύσει το σκάφος από το σημείο.
Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε έρευνα για το εάν οι χειρισμοί από την πλευρά του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν οι κατάλληλοι ή αν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις.
Αλλά και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος φέρεται να έχει δώσει εντολή να γίνει εσωτερική έρευνα στο Σώμα, κυρίως όσον αφορά την άμεση αναχώρηση των επιβατών της θαλαμηγού από τη χώρα.
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα του Σώματος ως προς τις ενέργειες τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 ωρών.
Κρατούμενοι ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος
Σημειώνεται ότι ποινική δίωξη ασκήθηκε αρχικά στα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού. Πλοίαρχος και υποπλοίαρχος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ενώ τα υπόλοιπα 11 μέλη αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.