Νέα πρόκληση Ακάρ μέσω Hurriyet: «Δεν δεχομάστε επέκταση των χωρικών υδάτων – Διδαχθείτε από το 1922»
Ο Ακάρ εμμένει πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί επέκταση των χωρικών της υδάτων, κατηγορώντας την Ελλάδα για αλαζονική συμπεριφορά και κλιμάκωση της έντασης σε συνέντευξή του στη Hurriyet.
«Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων. Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, «ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα». Παρά τις καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις μας, η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση και τις προκλήσεις για κλιμάκωση της έντασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.
«Η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που υπηρετούσαν στην προγραμματισμένη Άσκηση ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν σε διπλωματικό και πεδίο.
Εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως τις αδιάλλακτες και προκλητικές στάσεις τους που γίνονυαι για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα. Η ελπίδα μας. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι η θάλασσα της φιλίας είναι η δίκαιη κατανομή όλου του πλούτου».
Ο Χουλουσί Ακάρ επισήμανε επίσης πως «πως παλιά ήταν πέντε οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τώρα προστέθηκαν άλλες 4 και έχουν συνολικά 9 βάσεις στην Ελλάδα. «Αναφέρεται ότι η Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται ως κέντρο LNG και logistics. Αυτό λέγεται. Ωστόσο, η άμυνα και η ασφάλεια είναι επίσης θέμα παρακολούθησης και πρόληψης . Αυτό ειπώθηκε. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν με άλλο τρόπο; Nαι! Αρα θα παρακολουθούμε και θα λαμβάνουμε μέτρα.. Η άμυνα και η ασφάλεια είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να επουλωθεί οποιοδήποτε λάθος».