Νέα μέτρα: Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους - Η αναφορά του Πλεύρη για lockdown
Ανοιχτό ενδεχόμενο να ληφθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα για τον κορονοϊό εάν αυτό επιβάλλουν οι υγειονομικές συνθήκες άφησε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο 20 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας απέκλεισε για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο να γίνει νέο οριζόντιο lockdown, όπως αυτό που ανακοινώθηκε στην Αυστρία.
«Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων και αυτό δεν θα γίνεται τιμωρητικά», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «το 85% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι πολίτες αποτελούν το 27% του πληθυσμού. Επομένως, κατά κόρον οι βαριές νοσηλείες είναι ανεμβολίαστοι πολίτες».
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πειστεί από κάποιους να μην κάνουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού τόνισε ο υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέων μέτρων: «Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα που περιορίζουν την κινητικότητα τους. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε πλήρες lockdown για ανεμβολίαστους και θα επιμείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα τρία τέταρτα του πληθυσμού που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν τα συστήματα υγείας» επεσήμανε.
Οι αντοχές του ΕΣΥ - Δεν υπάρχει συζήτηση για τοπικά lockdown όπως στη Γερμανία
Για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ σημείωσε ότι η πανδημία καλπάζει σε ολόκληρη την Ευρώπη και πως η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ενισχύσει το ΕΣΥ με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν. «Η Γερμανία των 40.000 κλινών ΜΕΘ αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια από διπλανές χώρες, κάτι που δείχνει ότι όλα τα εθνικά συστήματα υγείας πιέζονται».
Για τις ΜΕΘ σημείωσε ότι γίνονται νέοι σχεδιασμοί συνεχώς προκειμένου να αναπτύσσονται όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες και πάντοτε να είναι ασφαλείς και με το προσωπικό που πρέπει. Παράλληλα γίνεται διαχείριση από το ΕΚΑΒ για όλες τις κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα». Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι γίνονται διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ αλλά με όλη την τεχνική υποστήριξη, όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ σε ένα νοσοκομείο.
Για το αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο που αν ξεπεραστεί θα υπάρξουν lockdown -έστω και τοπικά- όπως στη Γερμανία ο υπουργός σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής ακόμα και στις πιο πιεσμένες περιοχές το ΕΣΥ αντέχει ακόμα έστω και σε οριακές συνθήκες. Επομένως, δεν υπάρχει συζήτησή για lockdown. Δεν πρόκειται να κλείσουμε».
Οι χώρες που πάνε σε lockdown υπολογίζουν τον οικονομικό παράγοντα - Δυναμικό φαινόμενο ο κορονοϊός
Για την αύξηση των θανάτων των νεκρών πολιτών, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι έρχεται σε συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη. Από τη στιγμή που περιορίζουμε την κινητικότητα των ανεμβολίαστων, οι οποίοι κατά κόρον διασωληνώνονται και πολλοί χάνουν τη ζωή τους λειτουργούμε «προστατευτικά», σημείωσε ο υπουργός. «Δεν υπάρχει λογική να περιορίσουμε την κινητικότητα των ανθρώπων που έχουν κάνει εμβόλιο και δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ».
Σε ερώτηση αν υπάρχει επόμενο στάδιο που αν ξεπεραστεί θα μπούμε σε lockdown ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει στη σκέψη της κυβέρνησης όμως θα παίρνονται συνεχώς νέα μέτρα για περιορισμό της κινητικότητα των ανεμβολίαστων αν χρειαστεί. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο κορονοϊός είναι «δυναμικό» φαινόμενο.
Για τις χώρες που προχωρούν σε τοπικά ή ολικό lockdown για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους ο Θάνος Πλέυρης σημείωσε ότι λαμβάνουν υπόψει τον κομβικό παράγοντα της οικονομίας και κάνουν έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό για Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Επίσης, επεσήμανε ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα αυξάνονται και πως παρατηρούμε ότι αυτό κύμα φτάνει σιγά σιγά στην κορύφωσή του και ήδη έχει επιπεδοποιηθεί σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία ενώ τώρα σημειώνεται σχετική άνοδος στην Αττική. «Είναι σημαντικό η κατά τόπους κλιμάκωση να γίνεται σε διαφορετικό χρόνο» ανέφερε.