Νέα μέτρα: Στο τραπέζι η επιστροφή μάσκας και τα τοπικά lockdown - Τα αυστηρά μέτρα στα μαγαζιά
Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των ειδικών εν όψει του επερχόμενου τέταρτου κύματος κορονοϊού το οποίο πλησιάζει. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει και στη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα και επισημαίνουν με κάθε τρόπο πως ο πλήρης εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα για την πανδημία. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν τη ζωή τους από Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι.
Προκειμένου να περιοριστεί, όσο γίνεται, το 4ο κύμα της πανδημίας, κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν μια σειρά μέτρων για να περιοριστούν οι εστίες διασποράς του ιού, ενώ από σήμερα Δευτέρα 5 Ιουλίου είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα, στο προσκήνιο έρχονται και πάλι οι μάσκες για τον κορονοϊό, καθώς η ινδική μετάλλαξη είναι πολύ πιο μεταδοτική από το απλό στέλεχος κορονοϊού αλλά και από τις υπόλοιπες γνωστές μεταλλάξεις.
Εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σημείωσε πως όσον αφορά την πορεία της πανδημίας αλλά και τη χρήση των μασκών «όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα». Παράλληλα σημείωσε πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται αυστηρότερα πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους.
Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στο OPEΝ, τόνισε για το θέμα των μασκών πως η Επιτροπή ουδέποτε δεν πρότεινε τη μη χρήση μάσκας, συμπληρώνοντας πως η απόφαση έδωσε το λάθος μήνυμα στους πολίτες: «Είναι τεράστιο λάθος να πετάξουμε τις μάσκες. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Ποτέ δεν είπε η Επιτροπή να τις πετάξουμε. Η Επιτροπή έδωσε μόνο μια μικρή χαλάρωση. Όταν είμαστε σε μια περιοχή χωρίς συγχρωτισμό μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα», τόνισε.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως πολύ πιθανόν είναι να τεθούν σε εφαρμογή ξανά τα τοπικά lockdown, σε περιοχές στις οποίες υπάρχει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
Τσιόδρας: Αττική Κρήτη και Νότιο Αιγαίο παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση
Μόνο τυχαία δε θα πρέπει να θεωρείται η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε στη σύσκεψη την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, ξεκαθάρισε.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε λόγος και για τις εστίες μετάδοσης του ιού, δηλαδή τις περιοχές, όπου δεν τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Σε αυτές πρέπει συγκαταλέγονται οι χώροι διασκέδασης (μπουζούκια, κλαμπ, μπιτς μπαρ), στα οποία παρατηρούνται μεγάλες συναθροίσεις. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για να τις περιορίσει.
Στο προσκήνιο τα... «τσουχτερά» πρόστιμα, «λουκέτα» αλλά και bonus σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης
Το επόμενο διάστημα αναμένεται αυστηροποίηση των προστίμων, στο πλαίσιο του σχεδίου για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Ήδη, από το Σάββατο (3/7), άλλωστε, άρχισαν να αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, ειδικά σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης, όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα.
Επίσης, εξετάζεται ένα «ηθικό μπόνους» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα. Συγκεκριμένα, θα ανακοινώνονται με λίστες οι επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και εκείνες που τα παραβιάζουν.
Έφοδος και σύλληψη σε beach bar
Διοικητικό πρόστιμο 5 χιλιάδων ευρώ για την παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό επιβλήθηκε σε γνωστό beach bar που βρίσκεται έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, χθες Κυριακή, στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος, αφού διαπιστώθηκε ότι σε ώρες κοινής ησυχίας, η ένταση της μουσικής ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.
Τσουχτερά πρόστιμα
Να σημειωθεί ότι από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.744 παραβάσεις.
Δύο παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ., παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.ά.).
Στις παραπάνω περιπτώσεις, επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας, συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:
- Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ σε άτομο για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στην χώρα.
- Στο Νότιο Αιγαίο, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα που διοργάνωνε γαμήλια εκδήλωση για υπεράριθμους παρευρισκόμενους.
Επιπλέον, από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.010 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.137 άτομα.
Τέλος, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τις κυρώσεις και τα πρόστιμα, πλέον, να αυστηροποιούνται.