Νέα μέτρα: Πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός στην εστίαση - Τι θα ισχύει με τους ελέγχους και τα πρόστιμα [vids]
Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε για τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγώς για εμβολιασμένους πολίτες και σε μεικτούς, στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση και μη εμβολιασμένοι πολίτες κατόπιν υποδείξεως αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως, ο εν λόγω διαχωρισμός αναμένεται να αρχίσει από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται το μέτρο να τεθεί σε ισχύ με 5 - 10 μέρες καθυστέρηση.
Βαρύς ο «πέλεκυς» για επιχειρήσεις που δε τηρούν τα μέτρα
Οι επιχειρηματίες θα κληθούν να δηλώσουν στο ΠΣ Εργάνη, εάν τα καταστήματά τους θα ανήκουν στους «αμιγείς» ή στους «μεικτούς» χώρους. Η συγκεκριμένη δήλωση θα είναι υποχρεωτική και για τους παραβάτες θα προβλέπεται πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.
Εκτός από το ΕΡΓΑΝΗ οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν και με ειδική σήμανση που θα υπάρχει σε εμφανή χώρο στην είσοδο του καταστήματος ώστε να ενημερώνει τους πελάτες για το αν είναι μόνο για εμβολιασμένους ή αν θα μπορούν να μπουν και πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο του μαγαζιού θα ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Πρόστιμα από 3.000 έως 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα με βάση την οποία θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί για τους παραβάτες προβλέπεται και άμεση αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα αφαιρείται εντελώς η αδεία λειτουργίας της επιχείρησης.
«Καμπάνα» και για τους πελάτες
Σύμφωνα με πληροφορίες αυστηρά θα είναι και τα πρόστιμα για τους πελάτες που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα, εάν κάποιος βρεθεί σε χώρο που αφορά μόνο σε εμβολιασμένους και δεν έχει έγγραφο που αποδεικνύει τον εμβολιασμό του θα πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που κάποιος πιαστεί με πλαστό έγγραφο θα πληρώνει 3.000 ευρώ, και θα βρίσκεται και αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες.
Έτσι θα γίνεται ο έλεγχος
Όπως είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στις 15 Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή, την οποία θα χρησιμοποιούν τα καταστήματα για να ελέγχουν στην είσοδο των μαγαζιών τα barcodes, όσων πελατών έχουν εμβολιαστεί.
Όπως τόνισε ο υπουργός η «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, με το οποίο θα ταξιδεύουμε σε χώρες της ΕΕ. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού.
«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα» εξήγησε σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής.
Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.
Πώς θα ενημερώνονται οι πελάτες για το αν ένα κατάστημα είναι μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτό
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έξω από κάθε κατάστημα θα υπάρχει σαφής ένδειξη για το αν αυτό ανήκει στις αμιγείς ή στις μεικτές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ένας πελάτης θα μπορεί να ενημερώνεται για την κατηγορία στην οποία ανήκει το κατάστημα το οποίο ενδιαφέρεται να επισκεφτεί, και ηλεκτρονικά μέσα από το gov.gr.
Μάλιστα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται μέσα από τον συγκεκριμένο ιστότοπο για το αν μία επιχείρηση έχει παραβιάσει τα υγειονομικά μέτρα.