Νέα μέτρα: H έξαρση κρουσμάτων φέρνει αλλαγές - Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Από πρώτη του μήνα κιόλας ημέρα του Νοεμβρίου, οι εφιαλτικές προβλέψεις για την πανδημία του κορονοϊού δείχνουν να επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο, καθώς οι ειδικοί έκαναν λόγο για 5.000 κρούσματα ημερησίως τον Νοέμβριο.
Ενδεικτικό είναι πως σήμερα, 1 Νοεμβρίου, οι νέες μολύνσεις έσπασαν το φράγμα των 5.000 για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.449 κρούσματα προκαλώντας ανησυχία τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο και οι σκληροί δείκτες παραμένουν ιδιαίτερα ψηλά, αφού 52 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε μόλις 24 ώρες, ενώ 430 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης, η οποία όπως έχει γίνει γνωστό συζητάει την επιβολή νέων μέτρων για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Την ανησυχία εντείνει η παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, κάθε εμφάνιση του κορυφαίου λοιμωξιολόγου χτυπά πλέον για όλους μας ένα καμπανάκι ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει.
Ανησυχία για τα στοιχεία που παρουσίασε ο Τσιόδρας
Ο κ. Τσιόδρας έκανε προβολές των στοιχείων που έχει, τα οποία έδειξαν κυρίως την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα και την εικόνα που αποτυπώνεται στα νοσοκομεία των περιοχών αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τα «μαντάτα» που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν ήταν καλά, κάνοντας λόγο για ένα αρκετά δύσκολο Νοέμβριο, ενώ επανέλαβε τις επισημάνσεις τους για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανεμβολίαστους.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός συντάκτης Γιάννης Χρηστάκος η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα την επιβολή νέων μέτρων, με την επιτροπή των ειδικών να εισηγείται την πραγματοποίηση δύο rapid tests κάθε εβδομάδα.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Στην σκιά της αναζωπύρωσης της πανδημίας, έχουν επιστρέψει στο «τραπέζι» των ειδικών οι συζητήσεις για νέα μέτρα που θα αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:
- Αυστηροποίηση των ελέγχων στην εστίαση και τη διασκέδαση ώστε να διασφαλιστεί ότι ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμών και ότι όντως ανήκουν στους πελάτες που εισέρχονται κλειστούς χώρους.
- «Σαφάρι» ελέγχων στους μικτούς ανοιχτούς χώρους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις με νάιλον μετατρέπονται σε εσωτερικοί.
- Αύξηση των rapid test από ένα σε δύο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πάντα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
- Συνεχίζεται παράλληλα η «μάχη» της πειθούς για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων.
Ακόμα ενισχύεται με δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα το δημόσιο σύστημα Υγείας με τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία λόγω των αυξημένων αναγκών.
Προβλέψεις για 5.000 κρούσματα
Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, ενώ ο αριθμός των θανόντων και των διασωληνωμένων δοκιμάζει εκ νέου τα όρια του ΕΣΥ.
Ειδικότερα τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλλου, όσο και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προβλέπουν ότι τα κρούσματα θα μείνουν σε αριθμούς άνω των 5.000 θα παραμείνουν για αρκετές ημέρες.