Νέα μέτρα για κορονοϊό: Τέλος οι λιτανείες και τα πανηγύρια [vids]
Νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το απόγευμα της Παρασκευής 7 Αυγούστου 2020, με φόντο την συνεχιζόμενη ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 151 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Πιο αναλυτικά, έγινε γνωστό ότι κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.
Επιπλέον, επεκτείνεται έως τις 31 Αυγούστου 2020 με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα. Τέλος, σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Διαβάστε: Νέα «έκρηξη» κρουσμάτων: 151 το τελευταίο 24ωρο - Δείτε τη γεωγραφική κατανομή
Τι λέει η Εκκλησία
Ανακοίνωση εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας όσον αφορά την τέλεση των λιτανειών κατά την προσεχή περίοδο. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Κατόπιν ερωτημάτων πολλών πιστών περί των ισχυουσών συστάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικώς προς την τέλεση των λιτανειών κατά την προσεχή περίοδο πληροφορούμε ότι η Ιερά Σύνοδος προσφάτως εξέδωσε το Εγκύκλιο Σημείωμα υπ' αριθ. 3499/1445/28.7.2020, διά του οποίου υπενθύμισε τις σχετικές αποφάσεις Της ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς, με την προτροπή προς όλους τους Κληρικούς,τους Μοναχούς και τις Μοναχές και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους, όπου περιέχεται και η σύσταση: «Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου».
Η εν λόγω σύσταση περί τηρήσεως αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού τελεί σε συμφωνία με το ισχύον κατά τον χρόνο εκδόσεώς της νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό την επιφύλαξη τυχόν μεταβολής του εκ μέρους της Πολιτείας κατά τις επιστημονικές εισηγήσεις και αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κορoνοϊού covid-19. Το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου υπενθυμίζει την από 04.08.2020 δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία έχει ως ακολούθως: «Η Εκκλησία μας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε, όπως ακριβώς όφειλε, με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού,για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της εθνικής δοκιμασίας. Ενωμένοι, και πάντα στο πλαίσιο της αγαστής συμπόρευσης που, ιστορικά και διαχρονικά,χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο κορυφαίων θεσμών του έθνους μας, πετύχαμε πολλά.Η Ελλάδα μας έγινε επαινετό παράδειγμα σε ολόκληρη την Οικουμένη, γιατί όλοι μαζί, με αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, ακούσαμε τους ειδικούς και προστατεύσαμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και υγείας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Χωρίς άλλωστε τους ανθρώπους ούτε Πολιτεία υπάρχει ούτε Εκκλησία.
Και η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι άλλη από το να διακονείτον άνθρωπο θυσιαστικά και στον απόλυτο βαθμό, με ασύνορη αγάπη για το πρόσωπό του και για την ύπαρξή του. Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει. Όπως άλλωστε και ο πιστός λαός μας,που, πειθαρχημένα και συνετά, ακολούθησε και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Για το κοινό καλό. Για να αποτελέσει σύντομα η πανδημία, με τη βοήθεια του Θεού και με την κομβική συμβολή της επιστήμης, έναν εφιάλτη που πέρασε ανεπιστρεπτί, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την πατρίδα μας και για τον λαό μας». Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίζει να τηρεί την ίδια υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων,όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας».
Νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη;
Η διασπορά του νέου κορονοϊού με ταχείς ρυθμούς ανά την επικράτεια, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες και την κυβέρνηση. Μία από τις κύριες εστίες ανησυχίας, είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κεντρική Μακεδονία με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δήμαρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή έκτακτων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική. Συνολικά, στη Θεσσαλονίκη έχουν επιβεβαιωθεί τις τρεις τελευταίες ημέρες 107 κρούσματα, 47 την Τρίτη, 22 την Τετάρτη και 38 την Πέμπτη.
https://www.youtube.com/watch?v=v5cmlRC-wk4
Αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ενδέχεται ο κ. Χαρδαλιάς να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα μετά το Δεκαπένταύγουστο - οπότε και επιστρέφουν οι περισσότεροι από τις διακοπές τους στην πόλη - με στόχο τον περιορισμό διασποράς του ιού. Αυτά, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ σε επόμενο στάδιο και αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες,
Σύμφωνα με τον μαθηματικό μοντέλο που τρέχει η Πολιτική Προστασία και το οποίο αναλύθηκε τόσο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, η Θεσσαλονίκη τέλος Αυγούστου θα είναι ποσοστιαία μια από τις πιο επιβαρυμένες σε επιδημιολογικό φορτίο περιοχές της χώρας.
Εντολή για αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς του κορονοιού, ενώ κάλεσε αντιδημάρχους και διευθυντές δημοτικών υπηρεσιών να παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίστηκε νέος κύκλος απολυμάνσεων στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται διάφορες δημοτικές υπηρεσίες. Είχαν προηγηθεί απολυμάνσεις στο αμαξοστάσιο του δήμου και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, σειρά πήρε το κτίριο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης και το Σαββατοκύριακο θα ακολουθήσουν το δημαρχιακό μέγαρο και το κτίριο όπου στεγάζεται η Πολεοδομία.
Συναγερμός στον Πόρο
Σε κατάσταση τοπικού lockdown είναι από την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 ο Πόρος μετά την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από 24 έως 30. Επίσης, αναμένονται αποτελέσματα για άλλα 130 δείγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές εξετάζουν η διασπορά του ιού να έγινε σε pool party που έκαναν νεαροί, οι οποίοι στη συνέχεια κόλλησαν μέλη των οικογενειών τους.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως αρκετοί γονείς των παιδιών εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες. Χωρίς ακόμα να είναι σίγουρο αν αυτό θα προκαλέσει την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ένα από τα νεότερα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι το κλείσιμο των υπηρεσιών στον Πόρο, με την εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται ηλεκτρονικά. Όπως είπε ο δήμαρχος, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, προσπάθησαν να κάνουν τεστ σε όσους περισσότερους κατοίκους μπορούσαν. Υπήρχε χαλαρότητα και εκτός από το Δήμο δεν υπήρχε άλλη αρχή που να επιβάλλει μέτρα. «Βγήκα στους επιχειρηματίες και τους είπα ότι θα είναι ασυγχώρητο αν δεν τηρήσουν τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε: Lockdown από σήμερα στον Πόρο – Ανησυχία για τη μαζική έξοδο από τα λιμάνια
https://www.youtube.com/watch?v=6SWecay1ghQ
Τι ζητούν οι Εμπορικοί και οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι
Με αφορμή το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στον Πόρο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου και ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου, απέστειλαν επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Στην επιστολή εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί «θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής θα υποχωρήσουν και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και στην λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών θα θέσουν τίτλους τέλους στην φετινή τουριστική δραστηριότητα». Σημειώνουν ότι η επέκταση των αναστολών των συμβάσεων εργαζομένων για όσο χρόνο κρατάει το τοπικό lockdown δεν αρκεί, ότι «απαιτείται μια νέα και τοπικά εντοπισμένη ολιστική αντίληψη υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει γενικά μέτρα».
«Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε για το σύνολο των επιχειρήσεων του Πόρου, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, εκτός των αυτονόητων φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, όλα εκείνα τα μέτρα που ήδη ισχύουν για την τουριστική διαμονή με επίκεντρο την μείωση των ενοικίων για όλες τις επιχειρήσεις, την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, την παροχή νέας αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρηματίες και εργαζομένους και την αναστολή σφράγισης των επιταγών. Αντίστοιχα, για να στηριχθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τοπικά lockdown, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί γι' αυτές ειδικός σχεδιασμός στην νέα φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αναμένεται περί το τέλος Αυγούστου με ενισχύσεις που θα μπορέσουν προσωρινά να αντισταθμίσουν τις ολικές απώλειες και θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις ζωντανές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων
Πενήντα επτά καταστήματα έχουν σφραγιστεί από την Αστυνομία σε όλη την Ελλάδα, από την 1η Αυγούστου που τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ενώ μόνο την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, σφραγίστηκαν 12 καταστήματα. Οι έλεγχοι της αστυνομίας συνεχίζονται σε καθημερινή βάση με εντατικούς ρυθμούς, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τόσο για παραβάσεις σε καταστήματα όσο και για χρήση μάσκας, για την οποία κόπηκαν και πάλι εκατοντάδες πρόστιμα των 150 ευρώ, ενώ μεγάλη βαρύτητα πέφτει στα νησιά, όπου και χτες είχαμε παραβάσεις και συλλήψεις.
Ειδικότερα, συνελήφθη στην Ίο ένας Βρετανός για πάρτι σε βίλα, καθώς και ένας υπεύθυνος μπαρ για ηχορύπανση, ενώ δύο μπαρ σφραγίστηκαν για 15 μέρες στη Νάουσα της Πάρου και ένα στη Νάξο, για υπεράριθμους πελάτες. Στα δύο πρώτα επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ και στη Νάξο 10.000 ευρώ. Συνολικά, στα νησιά έγιναν 138 έλεγχοι (34 στη Μήλο, 5 στη Σαντορίνη, 8 στη Νάξο, 10 στην Κέα, 16 στην Πάρο, 21 στη Μύκονο, 11 στην Άνδρο, 16 στην Τήνο και 8 στην Σύρο). Επίσης, βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις για μάσκες (4 στην Κέα, μία στην Πάρο και 2 στη Μήλο).
Ελέγχους για μάσκες όμως έκανε και πάλι σήμερα η Τροχαία σε μέσα μεταφοράς στην Αττική, κατά τους οποίους, από τις 08.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν 15 παραβάσεις (14 από επιβάτες λεωφορείων και μία από οδηγό ταξί) και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ. Συνολικά την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 13.736 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι παραβάσεις:
- 298 για μη χρήση μάσκας - μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), εκ των οποίων οι 108 στην Αττική. Σημειώνεται ότι από 1 Αυγούστου 2020, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 2.042 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.
- Επίσης, βεβαιώθηκε μία παράβαση για μη χρήση μάσκας στην Αττική, για την οποία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.
- 12 για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.), ενώ συνελήφθησαν 3 άτομα. Από 1 Αυγούστου 2020, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 57 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 9 άτομα.
- Τρεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από 1 Αυγούστου 2020, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 26 σχετικές παραβάσεις.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.