Νέα μελέτη: Νεογέννητα βρέφη που παίρνουν αντιβιοτικά έχουν λιγότερη ανταπόκριση στα εμβόλια
Γιατί τα νεογέννητα παιδιά που εκτίθενται στα αντιβιοτικά έχουν μικρότερη ανταπόκριση στους εμβολιασμούς.

Ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μπορεί να έχει η έκθεση των νεογέννητων παιδιών στα αντιβιοτικά, υποστηρίζει νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, τα μωρά που παίρνουν αντιβιοτικά ως νεογέννητα έχουν μειωμένες ανοσολογικές αποκρίσεις στα εμβόλια σε μεταγενέστερη βρεφική ηλικία, πιθανότατα λόγω αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου.

Η αυστραλιανή μελέτη παρακολούθησε 191 υγιή μωρά από τη γέννησή τους, διαπιστώνοντας ότι εκείνα που έλαβαν αντιβιοτικά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά πολλαπλών εμβολίων στους 7 και στους 15 μήνες.
Από τα μωρά αυτά, 111 εκτέθηκαν σε αντιβιοτικά κατά τη νεογνική περίοδο -είτε μέσω άμεσης θεραπείας (32 νεογνά), είτε έμμεσα μέσω μητέρων που έλαβαν αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού (49), είτε τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό (30).
Η μελέτη αξιολόγησε τα μικροβιώματα των βρεφών κατά τη διάρκεια των πρώτων εμβολιασμών ρουτίνας στις έξι εβδομάδες.
Διαπιστώθηκε ότι τα μωρά που έλαβαν άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά κατά τη γέννηση, εμφάνιζαν λιγότερα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου γνωστά ως Bifidobacterium.
Η μείωση του Bifidobacterium συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι πολλαπλών συστατικών του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, καθώς και κατά του Haemophilus influenzae τύπου b, τόσο στους 7 όσο και στους 15 μήνες.
Τα «καλά» βακτήρια ενισχύουν τα αντισώματα
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Λιν, διευθυντής προγράμματος στο Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, τόνισε ότι το Bifidobacterium βρίσκεται συνήθως στο υγιές βρέφος τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.
«Είναι ιδιαίτερα καλά προσαρμοσμένα στο μεταβολισμό των ολιγοσακχαριτών του ανθρώπινου γάλακτος στο μητρικό γάλα, και έτσι θα δείτε υψηλά ποσοστά αυτών των βακτηρίων στα βρέφη που θηλάζουν», ανέφερε ο Λιν, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Ντέϊβιντ Λιν, που είναι επίσης καθηγητής συστημάτων ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Flinders, είπε ότι τα βακτήρια δίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα «μια επιπλέον ώθηση», προετοιμάζοντας το για μια βέλτιστη απόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια.
«Αυτό που πιστεύουμε ότι πιθανότατα είναι πιο σημαντικό, είναι η σύνθεση του μικροβιώματος κατά τη στιγμή του εμβολιασμού», επισήμανε ο Λιν. «Τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν τον φυσιολογικό αποικισμό από τα bifidobacteria και να επιτρέψουν σε άλλους τύπους βακτηρίων να αποικίσουν το έντερο», πρόσθεσε.
Η έρευνα μελέτησε επίσης την ανοσία σε ποντίκια χωρίς μικρόβια, διαπιστώνοντας ότι οι αποκρίσεις αντισωμάτων στο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο εξαρτώνται έντονα από την παρουσία του Bifidobacterium και βελτιώθηκαν όταν στα ποντίκια δόθηκε προβιοτικό που περιείχε τα βακτήρια.
Διαφορές πριν και μετά τον τοκετό
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από 12 ιδρύματα σε όλη την Αυστραλία, δεν βρήκε μειωμένες ανταποκρίσεις στα εμβόλια σε μωρά των οποίων οι μητέρες έλαβαν αντιβιοτικά κατά τον τοκετό, υποδηλώνοντας ότι η άμεση αντιβιοτική θεραπεία στα νεογνά είχε πιο επίμονη επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου.
Ο Ντέϊβιντ Λιν υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν πρέπει να «ανησυχούν αδικαιολόγητα» τους γονείς των νεογνών που λαμβάνουν αντιβιοτικά. «Συνήθως υπάρχει πολύ καλός λόγος για να χορηγηθούν στα νεογνά αυτά τα αντιβιοτικά, δεδομένου ότι οι λοιμώξεις και η σήψη σε αυτήν την κρίσιμη πρώιμη περίοδο της ζωής μπορεί να είναι πολύ σοβαρές», εξήγησε.

Τα νεογέννητα που έλαβαν αντιβιοτικά εξακολουθούσαν να έχουν «αρκετά αξιοπρεπείς ανταποκρίσεις σε όλα τα εμβόλια», είπε.
«Γύρω σε εκείνο το χρονικό σημείο των 7 μηνών, τα περισσότερα από τα βρέφη είναι πάνω από αυτό που ονομάζεται οροπροστατευτικό όριο, επομένως αναμένεται να προστατεύονται από τη μόλυνση», σημείωσε ο Λιν.
«Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αποκρίσεις εξασθενούν λίγο πιο γρήγορα στα βρέφη που λαμβάνουν άμεσα αντιβιοτικά», είπε.
Η μελέτη είχε ένα «σχετικά μέτριο» μέγεθος δείγματος, σημείωσαν οι συγγραφείς, ενώ δεν συμπεριέλαβε μωρά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή.