Νέα κρούσματα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό - Παρασκευή 13/8
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.493 νέα κρούσματα, 235 διασωληνωμένους και 24 θάνατους.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.493 , εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 531.967 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 122
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.182 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 235 (63.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 85.1% έχειυποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.868 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέωνασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 255 (ημερήσια μεταβολή +27.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 220
ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Αυξάνονται τα κρούσματα στις νέες ηλικίες
Στα «κόκκινα» βρίσκονται η Ρόδος, η Νάξος, το Ηράκλειο και τα Χανιά, με το φορτίο του κορονοϊού να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και να «μετακινεί» την καμπύλη των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, φοβίζοντας τους ειδικούς ότι εκτός από τα χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, θα αρχίσουμε σύντομα να έχουμε και αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών.
Η γρήγορη άνοδος των κρουσμάτων συνδυάζεται και με σειρά περιοχών που εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, αφήνοντας περιθώριο στον ιό να εξαπλώνεται ταχύτερα, αλλά και από το γεγονός ότι η ταχύτερη και ευκολότερη μετάδοση είναι χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής Δέλτα.
Το θέμα συζητήθηκε, στη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων, η οποία εξέτασε την πορεία της πανδημίας σε ολόκληρη τη χώρα, ανά περιοχή.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η αύξηση των νέων περιστατικών συνεχίζει αμείωτη σε ολόκληρη τη χώρα, εντονότερα στα νησιά και τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς.
Το θετικό είναι ότι η Πάρος, η Μύκονος και η Ζάκυνθος έχουν σταθεροποιηθεί τελευταία.
Κινητικότητα πολιτών και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ όμως, η σταθεροποίηση αυτή δεν φαίνεται ακόμη στα συγκεκριμένα νησιά, καθώς μετράται ο αριθμός των κρουσμάτων, όχι όμως σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών – τουριστών, αλλά σε σχέση με τον αριθμό των μονίμων κατοίκων.
Έτσι, οι λοιμωξιολόγοι χρησιμοποιούν πρόσθετα στοιχεία για να αξιολογούν την κατάσταση, λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψιν και τον αριθμό των επισκεπτών από λιμάνια και αεροδρόμια, ο οποίος πολλές φορές είναι τριπλάσιος ή και τετραπλάσιος από τον συνολικό πληθυσμό των περιοχών αυτών.
Οι αυξημένες μετακινήσεις από και προς τις τουριστικές περιοχές ή τους τόπους καταγωγής, έχουν αυξήσει την κινητικότητα των πολιτών, διευκολύνοντας τη μεταφορά του κορονοϊού από τους νεότερους σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Στη διευκόλυνση της μετάδοσης όμως, οι ειδικοί συνυπολογίζουν και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα είναι εξαιρετικά χαμηλά, καθώς μετά βίας κινούνται μεταξύ 37-40% του γενικού πληθυσμού.
Στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη με ταυτόχρονη αύξηση των κρουσμάτων, είναι η Ευρυτανία, η Λευκάδα, η Φλώρινα, η Ροδόπη και ο Έβρος, η Κομοτηνή και η Πιερία.