Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό - Τρίτη 26/01/2021
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153226, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5874 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47407 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
283 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 200 (70.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1080 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3351 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή
Ειδικότερα στην Αττική:
- Ανατολική Αττική 45
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 76
- Δυτική Αττική 28
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 67
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 113
- Νότιος Τομέας Αθηνών 43
- Πειραιάς 55
Την ίδια στιγμή, αισθητά λιγότερα κρούσματα καταγράφονται στην Θεσσαλονίκη, η οποία μετρά 65 νέες μολύνσεις και κυμαίνεται στα συνήθη επίπεδα κρουσμάτων που διαπιστώνονται εκεί το τελευταίο διάστημα.
Η κατανομή των 827 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:
- Αττική 427
- Θεσσαλονίκη 65
- Αιτωλοακαρνανία 7
- Αργολίδα 5
- Αρκαδία 7
- Αχαΐα 29
- Βοιωτία 13
- Έβρος 10
- Εύβοια 38
- Ζάκυνθος 3
- Ηλεία 5
- Ημαθία 3
- Ηράκλειο 7
- Θάσος 1
- Θεσπρωτία 1
- Θήρα 3
- Ιωάννινα 1
- Καβάλα 4
- Καρδίτσα 14
- Κέρκυρα 2
- Κιλκίς 5
- Κοζάνη 16
- Κορίνθια 6
- Λακωνία 6
- Λάρισα 37
- Λασίθι 1
- Λέσβος 14
- Μαγνήσια 13
- Μεσσηνία 2
- Μύκονος 6
- Ξάνθη 12
- Πάρος 1
- Πέλλα 4
- Πιερία 4
- Ρέθυμνο 1
- Ροδόπη 6
- Ρόδος 1
- Σέρρες 9
- Τρίκαλα 3
- Φθιώτιδας 1
- Φλώρινα 1
- Χαλκιδική 16
- Χανιά 3
- Υπό διερεύνηση 4
Σαρηγιάννης: Αυξητική πορεία όπως τον Οκτώβριο - Δεν αποκλείω τρίτο lockdown
Η εικόνα της πανδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτήν τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1.
«Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση», είπε. «Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και τα ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής, αναφερόμενος στο άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.
«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.
https://www.youtube.com/watch?v=VFUTiY1OK-I
Βατόπουλος: Δεν αποκλείω τρίτο lockdown
Εξάλλου, την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξέφρασε και ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο lockdown.
«Δεν είναι κάτι που είναι άμεσο» σημείωσε, λέγοντας ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις. Διευκρίνισε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».
Τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.