Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Τετάρτη 3/2/2021
Σήμερα o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.151 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 159866, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5999 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50438 (64.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 177 (72.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1138 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5878 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3457 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή
Ενεργό και κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm
Δύο εμβόλια κατά της COVID-19 κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Sinopharm, προκάλεσαν ανοσία κατά του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, αλλά η επίδρασή τους φάνηκε να είναι πιο αδύναμη, δείχνει εργαστηριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.
Παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι μπορεί να αποδυναμώνουν την επίδραση των εμβολίων και των θεραπειών που αναπτύχθηκαν πριν από την εμφάνισή τους.
Δώδεκα δείγματα ορού αίματος που ελήφθησαν από ανθρώπους στους οποίους είχαν χορηγηθεί τα δύο κινεζικά εμβόλια που έχουν αναπτύξει το ένα θυγατρική της China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) και το άλλο μονάδα της Chongqing Zhifei Biological Products, διατήρησαν την εξουδετερωτική τους δραστηριότητα κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, αναφέρουν οι ερευνητές σε έκθεσή τους.
Αυτή συντάχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, που συνδέεται με την Sinopharm, του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, το οποίο αναπτύσσει μαζί με την μονάδα της Zhifei ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19, και δύο άλλων κινεζικών υπηρεσιών.
Ωστόσο η δραστηριότητα των δειγμάτων κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους ήταν πιο αδύναμη από αυτή κατά του αρχικού ιού και άλλου παραλλαγμένου στελέχους που εξαπλώνεται τώρα παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ενόψει της αξιολόγησής της από ομοτίμους δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο BioRxiv στην διεύθυνση: https://bit.ly/3rfr2UZ.
Η μείωση της δραστηριότητας "θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον αντίκτυπό της στην κλινική αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων", σημειώνουν οι ερευνητές.
Το εμβόλιο της Sinopharm έχει εγκριθεί στην Κίνα για γενική δημόσια χρήση και χρησιμοποιείται επίσης και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το εμβόλιο της Zhifei βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών στην Κίνα και στο εξωτερικό.
Προκαταρκτικά δεδομένα κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια της Novavax Inc και της Johnson & Johnson έδειξαν επίσης ότι ήταν σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της COVID-19 σε μετέχοντες σε δοκιμές στην Νότια Αφρική, όπου το νέο παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα εκεί είναι ευρέως διαδεδομένο.