Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό - Πέμπτη 28/01/2021
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3374 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή
Αναλυτικότερα τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές ενότητες ως εξής:
- Αττική 313
Ειδικότερα στην Αττική:
- Ανατολική Αττική 39
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 52
- Δυτική Αττική 13
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 53
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 71
- Νότιος Τομέας Αθηνών 28
- Νήσοι 1
- Πειραιάς 56
- Θεσσαλονίκη 62
- Αιτωλοακαρνανία 7
- Αργολίδα 5
- Αρκαδία 1
- Αχαΐα 37
- Βοιωτία 8
- Δράμα 3
- Έβρος 6
- Εύβοια 24
- Ζάκυνθος 1
- Ηλεία 7
- Ημαθία 2
- Ηράκλειο 9
- Θεσπρωτία 1
- Θήρα 1
- Ιωάννινα 6
- Καβάλα 1
- Καρδίτσα 10
- Κέρκυρα 1
- Κιλκίς 1
- Κοζάνη 9
- Κορίνθια 12
- Κω 1
- Λακωνία 9
- Λάρισα 19
- Λασίθι 14
- Λέσβος 21
- Μαγνήσια 7
- Μεσσηνία 3
- Μύκονος 5
- Ξάνθη 11
- Πέλλα 5
- Πιερία 13
- Ρέθυμνο 2
- Ρόδος 1
- Σάμος 6
- Σέρρες 13
- Σποράδες 1
- Τρίκαλα 4
- Φθιώτιδα 11
- Φλώρινα 1
- Χαλκιδική 12
- Υπό διερεύνηση 18
Προειδοποιεί ο ΠΟΥ: Πολύ νωρίς για χαλάρωση των lockdown - Θα πάρει χρόνο ο εμβολιασμός
Ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού στην περιοχή παραμένει πολύ υψηλός, γεγονός που ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών και κατά συνέπεια είναι «πολύ νωρίς για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».
«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, θα πάρει χρόνο ο εμβολιασμός», επισήμανε ο Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου. «Έχουμε πάρει σκληρά μαθήματα: το να ανοίγουμε και να κλείνουμε και να ξανανοίγουμε είναι κακή στρατηγική» στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19, εξήγησε ο ίδιος.
https://www.youtube.com/watch?v=Cdmp0rt4ZMc
«Ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ευρώπη είναι ακόμη πολύ υψηλός, επηρεάζοντας τα συστήματα υγείας και ασκώντας πίεση στις υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ χωρίς για να χαλαρώσουμε», τόνισε ο Κλούγκε. «Η μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας απαιτεί μια συνεχή, συνεπή προσπάθεια. Να θυμάστε ότι λίγο πάνω από το 3% του πληθυσμού στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί πως έχει μολυνθεί από covid-19. Περιοχές που επλήγησαν σκληρά, ενδέχεται να πληγούν ξανά», υπογράμμισε.
Ο Κλούγκε δήλωσε ότι συνολικά 35 χώρες στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού, με 25 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής.
«Τα εμβόλια αυτά έχουν επιδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που ελπίζαμε ότι θα έχουν (...) Αυτό το μνημειώδες έργο θα απαλύνει την πίεση στα συστήματα υγείας μας και αναμφίβολα θα σώσει ζωές», σχολίασε.
Ο Κλούγκε εκτίμησε εξάλλου ότι ο υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας και οι παραλλαγές του κορονοϊού που εμφανίζονται καθιστούν πιο άμεση την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα, όμως πρόσθεσε ότι η παραγωγή των εμβολίων και η διανομή τους δεν έχουν φτάσει ακόμη στα προσδοκώμενα επίπεδα.
Όταν ρωτήθηκε για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech στις 27 χώρες της ΕΕ, ο Κλούγκε απάντησε ότι κυβερνήσεις και παρασκευαστές θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα «προβλήματα που προκύπτουν στη διανομή των εμβολίων κατά της covid-19».
«Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων (...) (Όμως) δεν αμφιβάλλουμε ότι οι παρασκευαστές εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καλύψουν τα κενά και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούμε τώρα θα καλυφθούν από επιπλέον παραγωγή στο μέλλον», πρόσθεσε.
«Αυτό το παράδοξο, όπου κοινωνίες αισθάνονται ότι πλησιάζει το τέλος με το εμβόλιο ενώ παράλληλα καλούνται να τηρήσουν περιοριστικά μέτρα ενόψει μιας νέας απειλής, προκαλεί ένταση, άγχος, κούραση και σύγχυση. Είναι απολύτως κατανοητό υπ' αυτές τις συνθήκες», κατέληξε ο Κλούγκε.