Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Πέμπτη 17/6/2021
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (17/6) 519 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 16. Στους 321 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 519, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 417.253 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 26 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.015 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.494 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 321 (65.9% άνδρες)
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.593 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 61 (ημερήσια μεταβολή -24.69%).
Πόσο ανησυχούν οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι δείχνουν οι έρευνες για τα εμβόλια
Καθώς το μολυσματικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «delta» συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ινδία και εμφανίζεται και σε άλλα κράτη, οι ειδικοί της υγείας επισημαίνουν την αξία του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, δηλαδή να έχει λάβει κάποιος και τις δύο δόσεις.
Δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca/Οξφόρδης προστατεύουν σε ποσοστό άνω του 90% έναντι των νοσηλειών, αφότου κάποιος έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές.
https://www.youtube.com/watch?v=2E5QT1xmIJg
Η μελέτη της Δημόσιας Αρχής Υγείας της Αγγλίας (PHE) δείχνει μια προστασία 96% έναντι των νοσηλειών έπειτα από δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και σε ποσοστό 92% για το εμβόλιο των Οξφόρδη/AstraZeneca.
Εκ των 14.019 ανθρώπων που μολύνθηκαν από αυτήν την παραλλαγή, μονάχα 166 νοσηλεύτηκαν, αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 12ης Απριλίου-4ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «αποτελέσματα συγκρίσιμα με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για να αποφευχθεί η νοσηλεία που συνδέεται με την παραλλαγή Άλφα», η οποία εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.
«Αυτή η απόδειξη αποτελεσματικότητας των δύο δόσεων έναντι των παραλλαγών δείχνει σε ποιο βαθμό είναι κρίσιμο να εμβολιαζόμαστε τη δεύτερη φορά», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του ότι το βρετανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει «ήδη σώσει χιλιάδες ζωές».
Για τη Μέρι Ράμσεϊ, την υπεύθυνη εμβολιασμών του PHE, «είναι απολύτως κρίσιμο να λαμβάνουμε τις δύο δόσεις από τη στιγμή που προτείνονται προκειμένου να αποκτήσουμε μια μέγιστη προστασία έναντι των υπαρχουσών και των αναδυόμενων παραλλαγών».
Περισσότερο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα, η παραλλαγή Δέλτα είναι επικρατούσα πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, με σχεδόν 128.000 νεκρούς.
Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 80% των ενηλίκων έχει λάβει μία δόση εμβολίου στη Βρετανία, όμως μονάχα το 57% δύο δόσεις.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Tα συμπτώματα που εμφανίζει η μετάλλαξη Δέλτα
Ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία ημερησίως, που κυριαρχεί το συγκεκριμένο στέλεχος, άγγιξε τις 6.000. Το στέλεχος αυτό εμφανίζει έντονα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμέτους, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και αρθραλγίες, και σπάνια θρόμβους που μπορεί να οδηγήσουν και σε γάγγραινα. Η Ινδία είναι δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα COVID-19 με 29 εκατομμύρια κρούσματα, μετά τις ΗΠΑ με 33,4 εκατομμύρια και τρίτη σε θανάτους λόγω COVID-19 με 355000 θανάτους, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία με 598000 και 479000 θανάτους αντίστοιχα.
Πώς θα αποφύγουμε το τέταρτο κύμα
«Καμπανάκι» κρούει ο Θάνος Δημόπουλος, ώστε να γίνουν οι εμβολιασμοί στην ώρα τους, ειδικά για την ινδική μετάλλαξη τώρα που έχει ανοίξει και ο τουρισμός. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αρχίζει να κυριαρχεί. Δεν αποκλείεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα από τους τουρίστες», σημείωσε μιλώντας στο Open το Σάββατο.
Όπως ανέφερε, είμαστε σε φάση ύφεσης της πανδημίας εδώ και εβδομάδες, λόγω εμβολιασμών. «Οι εμβολιασμοί μας επιτρέπουν σε χαλάρωση δραστηριοτήτων». Όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο ίδιος πιστεύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα εμβολιαστεί σιγά σιγά. «Τις μάσκες θα τις βγάλουμε σιγά σιγά όλοι μαζί. Να μη γίνει διαχωρισμός και τις βγάλουν μόνο οι εμβολιασμένοι», τόνισε ενώ αναφορικά με τον εμβολιασμό και το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει ενώ έχει κάνει την πρώτη δόση, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να κάνει και τη δεύτερη δόση.
«Καμπανάκι» και από Μόσιαλο
Και ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, με ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποίησε για τον κίνδυνο επικράτησης της πιο μεταδοτικής ινδικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού μεταξύ των μη εμβολιασμένων.
Ο κ. Μόσιαλος, στην ανάρτησή του, παρέθεσε σε έναν πίνακα τη σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών ρυθμών αναπαραγωγής (R0), όπου αναφέρονται κάποιες από τις κυριότερες παραλλαγές του κορονοϊού, ενώ θυμίζει ότι όσο πιο εύκολα μεταδίδεται μια νόσος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το R0 της επιδημίας που προκαλεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν επικρατήσει η τελευταία αυτή μετάλλαξη του ιού, η διασπορά μεταξύ των μη εμβολιασμένων, θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν της βρετανικής μετάλλαξης.
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, και ακόμη πιο επισταμένα πρέπει να προσέξουμε και όχι μόνο για να μην κολλήσουμε. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η παραλλαγή δέλτα, γιατί εάν αυτό συμβεί, η διασπορά στους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή της βρετανικής παραλλαγής. Και δυστυχώς το επόμενο που θα συμβεί είναι να έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως από μη εμβολιασμένους», αναφέρει.