Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Πέμπτη 1/7
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (1/7) 761 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 4. Στους 189 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 761, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 423.185 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 677 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.710 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 189 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη
To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.689 ασθενείς Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 38 (ημερήσια μεταβολή +2.7%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Καμπανάκι για την αύξηση κρουσμάτων - Ανησυχία για 4ο κύμα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα
Επιβράδυνση στον ρυθμό αποκλιμάκωσης της επιδημίας καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με τους ειδικούς να παρακολουθούν προβληματισμένοι τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που αποτυπώνουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού.
Μάλιστα, η εικόνα που διαμορφώνεται την τρέχουσα εβδομάδα, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, δείχνει αυξητική τάση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας.
Ειδικότερα, τις τρεις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, καταγράφηκαν συνολικά 1.600 νέα κρούσματα κορονοϊού (τη Δευτέρα 362, την Τρίτη 605, χθες 633). Το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας, δηλαδή από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 23 Ιουνίου, είχαν ανακοινωθεί 1.135 κρούσματα – ειδικότερα την πρώτη ημέρα του συγκεκριμένου τριήμερου 209, την επομένη 406 και την τελευταία 520. Η αύξηση που καταγράφεται στα κρούσματα από το ένα ενδεικτικό τριήμερο στο επόμενο είναι της τάξης του 40%.
Καμπανάκι Τζανάκη
Μάλιστα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης «χτυπάει καμπανάκι» για πιθανή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων το αμέσως επόμενο διάστημα, μιλώντας αυτή την φορά στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega.
Επανέλαβε ότι στον ίδιο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία «Τρίτη και Τετάρτη ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε πανελλαδικά ... Θα περιμένω με αγωνία την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν αυτό το αυξητικό μοτίβο παγιωθεί. Τότε θα πρέπει ίσως θα πρέπει να ανησυχούμε για μία "αναστάτωση" σχετικά σύντομα», όπως είπε χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας μέτρα lockdown ακόμη και εντός του Ιουλίου.
Σε καλή επιδημιολογική κατάσταση η Κρήτη πλην Ρεθύμνου
Στην Κρήτη, ανέφερε νωρίτερα, «μας τα χαλάει το Ρέθυμνο, που έχει επιδημιολογικό φορτίο μεγαλύτερο από ότι θα θέλαμε», είπε ο κ. Τζανάκης, «λίγες περιφερειακές ενότητες έχουν αυτό το επιδημιολογικό φορτίο, μερικές εξ αυτών στην Αττική». Το Ηράκλειο είναι στο μέσο όρο του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα, ενώ Χανιά και Λασίθι παραμένουν «πράσινα», κάτω από αυτό το μέσο όρο, όπως σημείωσε.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του emvolio.gov.gr, ο αριθμός και το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανά περιφερειακή ενότητα είναι ως εξής:
- Ηράκλειο: 27,2%, με 92.049 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς επί πραγματικού πληθυσμού 338.052 (απογραφή 2011)
- Χανίων: 34,9%, με 59.962 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς επί πραγματικού πληθυσμού 171.822
- Ρεθύμνης: 27,6%, με 26.772 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς επί πραγματικού πληθυσμού 97.059
- Λασιθίου: 45,3%, με 34.396 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς επί πραγματικού πληθυσμού 75.995
Στο σύνολο του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας των 10.816.286 ατόμων, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 35% ή 3.788.906 άτομα.
Στην περίπτωση του Ρεθύμνου, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ως πιθανές αιτίες της υστέρησης στον εμβολιασμό την οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων, την γεωγραφική κατανομή και τον αριθμό τους, που «δεν ήταν ο κατάλληλος», ή την έλλειψη επαρκούς πρόσβασης στα «δημοφιλή» εμβόλια, όπως είπε. «Αυτά πρέπει να ψάξουμε ώστε να κάνουμε παρεμβάσεις».
Για την «εισβολή» της μετάλλαξης Δέλτα στο νησί, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκτεταμένες ιχνηλασίες επιτρέπουν την καθυστέρηση της καθιέρωσής της ως το στέλεχος του κορωνοϊού που επικρατεί. «Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στην Κρήτη ήταν 30-40, είχαμε συνηθίσει γύρω στα 20».
«Να εμβολιαστούν οι ενήλικες – Δεν θα βγάλουν τα παιδιά το φίδι από την τρύπα»
Θολό είναι το τοπίο και γύρω από τη μετάλλαξη «Δέλτα+», αφού ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι εμβολιασμένοι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο.
«Δεν έχουμε κανένα κρούσμα σε εμβολιασμένο προς στιγμήν. Είμαστε πάνω από 35% εμβολιασμένοι πλήρως, άρα είναι ένας ανασταλτικός προάγοντας που μαζί με τον καιρό δημιουργούν συνθήκες βραδείας μεταδοτικότητας και διασποράς».
«Είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη», σημειώνει ο καθηγητής, καθώς έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία των νέων.
Μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από τον εμβολιασμό των παιδιών, καίριας όμως σημασίας είναι ο εμβολιασμός πρωτίστως όλων των ενηλίκων. «Καλό θα είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι ενήλικες και μετά τα παιδιά. Δε θα βγάλουν τα παιδιά το φίδι από την τρύπα».
Υποχρεωτικός εμβολιασμός ιερέων
Σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες της εκκλησίας της Ελλάδας σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών, με τον καθηγητή Τζανάκη να σημειώνει πως ο εμβολιασμός όλων των ιερέων πρέπει να γίνει υποχρεωτικός.
«Κάνω δημόσια έκκληση στον αρχιεπίσκοπο να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους παπάδες. Είναι άτομα υπερμεταδότες αν νοσήσουν. Πρέπει να είναι στις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού» κατέληξε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβάται κανείς από το εμβόλιο.