Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Παρασκευή 9/7
Στα 1.997 ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα Παρασκευή (9/7), ενώ τους 12 έφτασαν οι θάνατοι ασθενών με 141 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.997, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 435.018 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.785 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 141 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
Απάντηση ΕΜΑ σε Pfizer: Πολύ νωρίς για να αποφασισθεί αν θα χρειαστούν πάνω από δύο δόσεις εμβολίων
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσοτέρων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19.
Επιπροσθέτως, ο ευρωπαϊκός οργανισμός σημειώνει πως για την ώρα το ισχύον πρωτόκολλο εμβολιασμού για τον κορονοϊό θεωρείται επαρκές.
H διευκρίνιση έρχεται την ώρα που η φαρμακοβιομηχανία Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει εντός του επόμενου μήνα από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές έγκριση για ενισχυτική δόση του εμβολίου της για τον κορονοϊό, βάσει ενδείξεων μεγαλύτερου κινδύνου επαναμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, αλλά και της εξάπλωσης της λίαν μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.
Οι παρενέργειες που αναγνωρίζει ο ΕΜΑ
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό και νωρίτερα, η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έδωσε επιπλέον κατευθύνσεις αναφορικά με τις παρενέργειες που ενδεχομένως να προκαλέσουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Έτσι, ο EMA συνιστά την προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις εν δυνάμει παρενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά της Covid-19, Pfizer και Moderna.
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστά την προσθήκη προειδοποίησης για σύνδρομο Guillain-Barre και συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από το πολύ σπάνιο σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να αποφεύγουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson.