Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό - Παρασκευή 1/1/2021
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 597 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 139447, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5430 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41491 (29.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
429 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 287 (66.9%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 78.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.893 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 43 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4881 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2895 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η κατανομή των 597 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
- 32 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
- 21 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 26 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
- 52 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 21 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 79 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- Σημειώνεται ότι ένα κρούσμα είναι υπό διερεύνηση.
Θεσσαλονίκη: Επιβράδυνση στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας «δείχνουν» τα λύματα
Τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, από την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Συγκεκριμένα φαίνεται πως επαναλαμβάνεται μία επιβράδυνση στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των τελευταίων 4-5 μετρήσεων. Παρόμοια εικόνα εναλλαγών μεταξύ τάσης σταθεροποίησης και ταχύτερης μείωσης του ιικού φορτίου παρατηρείται στις μετρήσεις από τις 23 Νοεμβρίου.
«Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Σήμερα το ιικό φορτίο παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο, έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε στα μέσα του Οκτώβρη. Όμως, τότε είχαμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα και μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμη πολύ υψηλή πληρότητα», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο, όπου είναι αναγκαία η υπεύθυνη στάση όλων μας, ώστε καθώς προχωρά και το πρόγραμμα εμβολιασμών, να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα και να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας».
«Ο ρόλος των ημερών μέχρι την αποδρομή της νόσου»
Ερωτηθείς πώς ερμηνεύεται η περιοδικότητα στη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα και αν αυτή μπορεί να αντιστοιχηθεί με διακυμάνσεις στο δείκτη μεταδοτικότητας του ιού στην κοινότητα, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε πως η συσχέτιση αφορά περισσότερο στον ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου και συγκεκριμένα «επειδή έχουμε ακόμη πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία, οι οποίοι κατά κανόνα εκκρίνουν υψηλό ιικό φορτίο, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς ή εκείνους που πρόσφατα μολύνθηκαν, οι τιμές στα λύματα θα πρέπει να αποτιμώνται με προσοχή», πιο απλά, «η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα δε σημαίνει ότι για κάθε έναν που γίνεται καλά, ένας μολύνεται, αφού πλέον υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρουσμάτων ως προς την ημέρα πλήρους αποδρομής της νόσου».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.