Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Κυριακή 14/2/2021
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021, είναι 662, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 172.128, εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 301. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 86,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.218 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 248.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.126 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη , ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.
Η γεωγραφική κατανομή
Σταθερά, για ακόμα μια μέρα στην κορυφή της «μαύρης» λίστας βρίσκεται η Αττική, η οποία για ακόμα και σήμερα έχει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας, με το Λεκανοπέδιο να βρίσκεται εδώ και τέσσερις μέρες υπό τη δαμόκλειο σπάθη του καθολικού lockdown. Ακολουθεί η Αχαΐα, η οποία βρίσκεται επίσης σε καθολικό lockdown από το Σάββατο. Σταθερά ψηλά βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, η οποία προσωρινά «γλίτωσε» τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ωστόσο τα κρούσματα στην περιοχή παραμένουν υψηλά.
Ειδικότερα, η Αττική καταγράφει 332 κρούσματα του φονικού ιού, ενώ η Αχαΐα ακολουθεί με 59 μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει 53 κρούσματα. Παράλληλα, η Εύβοια, η τρίτη περιοχή που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown μετράει 11 κρούσματα. Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των 662 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
- 48 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- 41 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
- 89 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτιου Τομέα Αθηνών
- 53 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ανδρου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε.Αρτας
- 59 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 4 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας
- 7 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Ιθάκης
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Κοζάνης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας
- 30 κρούσματα στην Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε.Μυκόνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε.Νάξου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 11 κρούσματα υπό διερεύνηση
Μάσκες: Η Επιτροπή αποφασίζει αλλαγές για κλειστούς χώρους
Αλλαγές σε όσα προβλέπονται για τις μάσκες στους κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό προανήγγειλε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. «Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ», αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως η επικαιροποίηση των οδηγιών θα αφορά τόσο στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και στον γενικό πληθυσμό, για χώρους με συγχρωτισμό όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ο ίδιος είπε πως είναι πιθανή μια συνάντηση της υποεπιτροπής το αργότερο έως την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, ώστε να αποφασιστούν οι αλλαγές για τις μάσκες σε κλειστούς χώρους. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
https://www.youtube.com/watch?v=TvNJC6m-ecc
«Θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος. Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία με διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής.
Αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε συνδυασμό με την κακοκαιρία «Μήδεια», το μέλος της επιτροπής εξήγησε ότι, «έτσι κι αλλιώς οι καιρικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήδη ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοσή του ιού σε συνδυασμό με την υγρασία». «Μια επιδείνωση ευνοεί ακόμα περισσότερο τη μετάδοση, όχι όμως τόσο πολύ και, επειδή είναι παροδικό, δεν περιμένουμε να επιδράσει τόσο πολύ μακροπρόθεσμα».
Ο δείκτης μεταδοτικότητας RΤ στην Αττική είναι μεταξύ 1,1 και 1,2 και οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε περίπου πέντε μέρες οι νοσηλείες θα αυξάνονται κατά 10%. «Αυτό περιμένουμε λίγο να πέσει με τα μέτρα που πήραμε. Προς το παρόν βλέπουμε την εικόνα με τα προηγούμενα μέτρα του προηγούμενου Σαββάτου [...] Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση στις ΜΕΘ, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση και μετά θα δούμε αν θα επιπεδωθεί πρώτα και μετά θα πέσει».
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια που κυκλοφορούν, ξεκαθάρισε ότι εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. «Έχουμε ήδη ελέγξει το εμβόλιο της Pfizer και μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση έχουμε πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που προστατεύουν και από τις μικρές μεταλλάξεις και τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και σίγουρα της βρετανικής, άρα το επίπεδο των αντισωμάτων είναι προστατευτικό. Πόσο θα κρατήσουν αυτά παράλληλα με την κυτταρική ανοσία δεν το ξέρουμε ακόμα. »Σίγουρα όμως θα έχουμε παρόμοιο φαινόμενο με τη γρίπη. Επειδή τα RNA μεταλλάσσονται είναι αναμενόμενο σε κάποια φάση να χρειαστεί να τροποποιήσουμε, ενδεχομένως, το περιεχόμενο του εμβολίου, ό,τι γίνεται και με τη γρίπη. Δεν ξέρουμε τη συχνότητα, ίσως κάθε δύο χρόνια, για να διατηρούμε το επίπεδο των αντισωμάτων μας ψηλά και να αντιμετωπίσουμε και μεταλλάξεις».