Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Δευτέρα 8/3/2021
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Που θα κινηθούν τα σημερινά κρούσματα - Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων - Τι θα γίνει με την εστίαση
Στο «κόκκινο» παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού του τελευταίου εικοσιτετραώρου, να βρίσκονται κοντά στα 1.150, σύμφωνα με εικόνα που έχουν οι υγειονομικές αρχές. Ο αριθμός είναι υψηλός, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι συνήθως τα κρούσματα που ανακοινώνονται κάθε Δευτέρα είναι μειωμένα σε σχέση με όσα επιβεβαιώνονται τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, καθώς γίνονται λιγότερα τεστ.
Εν τω μεταξύ, το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την άρση του lockdown αποκάλυψε την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Δεν έκανε καμία αναφορά στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, τα οποία φαίνεται να μην βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης.
«Προσβλέπουμε και ελπίζουμε πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πριν το τέλος του μήνα», ανέφερε η κυρία Πελώνη. Η ίδια είπε πως έχει δοθεί προτεραιότητα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς έχουν μείνει αρκετό καιρό κλειστά και δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους.
Να σημειωθεί ότι η κυρία Πελώνη έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εστίασης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι τον Απρίλιο να ανοίξουν τα μαγαζιά που διαθέτουν τραπεζάκια έξω. Τα υπόλοιπα μαγαζιά αναμένεται να ανοίξουν τον Μάιο, ενώ τότε θα γίνει και σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού.
Σταϊκούρας: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από 22 Μαρτίου
Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανικό εμπόριο, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».
Δήλωσε, παράλληλα (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα»), ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β' 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.
«Έχουμε ένα θετικό "carry over", αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», τόνισε. Δηλώνοντας, επίσης, πως «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».
Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο α' εξάμηνο εφέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.