Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Δευτέρα 22/2/2021
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 880, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 180.672 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 43 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.399 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.321 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (67,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.280 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 264 (ημερήσια μεταβολή +1,93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.
Η γεωγραφική κατανομή
Η γεωγραφική κατανομή των 880 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- 86 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
- 95 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 33 κρούσματα στην Π.Ε.Νοτιου Τομέα Αθηνών
- 58 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
- 7 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων
- 85 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε.Αρτας
- 65 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε.Ζακύνθου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
- 14 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 7 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς
- 6 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας
- 6 κρούσματα στην ΠΕ Κεφαλληνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 4 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 3 κρούσματα στην ΠΕ Κω
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Λακωνίας
- 31 κρούσματα στην Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Λέσβου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε.Λευκάδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 3 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Φωκίδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Χίου
- 24 κρούσματα υπό διερεύνηση
Αυτά είναι τα σενάρια για τις αγορές στα καταστήματα: Σκέψεις για νέο αριθμό SMS αντί του 13033
Καθοριστικά θεωρούνται από τους ειδικούς τα επιδημιολογικά δεδομένα έως και την Τετάρτη για την παράταση ή τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική, τα οποία κανονικά λήγουν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021. Την ίδια ώρα, ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις για τις αγορές σε εμπορικά καταστήματα, όποτε ξεκινήσει η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.
Να σημειωθεί ότι οι εκπτώσεις αποφασίστηκε ήδη να πάρουν παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2021, προκειμένου να αναπληρωθεί κατά το δυνατόν το διάστημα που χάθηκε με το κλείσιμο των καταστημάτων. Δύο είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι. Αφ' ενός η ύπαρξη ενός νέου κωδικού 7 που θα αφορά μόνο τις αγορές από εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ, και αφετέρου η αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό από το 13033, το οποίο θεωρείται και πιθανότερο σενάριο.
Και στα δύο σενάρια θα υπάρχει χρονική διάρκεια για τις αγορές, η οποία δε θα ξεπερνά τις 2 – 3 ώρες, ενώ εξετάζεται αντίστοιχα μηνύματα να μπορούν να αποστέλλονται μόνο μία φορά την ημέρα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την έντυπη βεβαίωση μετακίνησης, η οποία είναι ισοδύναμη με την αποστολή γραπτού μηνύματος και εξακολουθεί να ισχύει κανονικά. Στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών μόλις ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο και να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση των γραπτών μηνυμάτων μέσω της διαγραφής και της εκ νέου αποστολής μηνυμάτων με τον κωδικό 2, ώστε να μην απαιτηθεί γίνει ξανά η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.
Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να αποφασιστεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει αυτό την 1η Μαρτίου 2021, βάσει του αρχικού προγραμματισμού. Ωστόσο η αγορά γνωρίζει καλά ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει επιτροπή των επιδημιολόγων, η οποία δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως εάν τα ποσοστά κάλυψης των ΜΕΘ είναι κοντά στο 85%. Σε κάθε περίπτωση, όταν αποφασιστεί η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, αυτή θα γίνει πιθανότατα με κανονική είσοδο στα καταστήματα και όχι με τις μεθόδους του click away ή του click in shop, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαίωσε την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, την προτεραιότητα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου επιβεβαίωσε και κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η οποία, πάντως, αν και ρωτήθηκε ως προς το αν θα υπάρξει «κόφτης» στα SMS μετακίνησης, νέος κωδικός ή νέος αριθμός αποστολής μηνυμάτων, αρκέστηκε να πει πως οποτεδήποτε αποφασιστεί να ανοίξει το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και με κανόνες.
«Αυτή τη στιγμή ισχύει το lockdown έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Παρακολουθούμε τα στοιχεία, αξιολογούμε δεδομένα. Υπάρχει μια μικρή αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, η οποία προβληματίζει. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφανθεί. Προτεραιότητα είναι να κρατηθεί το ιικό φορτίο χαμηλά. Όταν θα μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο», σημείωσε. Προσέθεσε, δε, ότι τις ημέρες που είχε ανοίξει το λιανεμπόριο, δε διαπιστώθηκε κάποια αύξηση κρουσμάτων, για την οποία να ευθύνεται per se το λιανεμπόριο ή η παρουσία των πελατών μέσα στα καταστήματα.
Γώγος: Πιθανή η παράταση lockdown στην Αττική - Λιανεμπόριο με click away από 1η Μαρτίου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική, άφησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.
Όπως είπε η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.
«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», πρόσθεσε.
Ο κ. Γώγος παραδέχθηκε ότι αυτό που απασχολεί συνεχώς και προβληματίζει την Ειδική Επιτροπή είναι το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το μεγάλο πρόβλημα είναι η εκπαίδευση», αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία και ταυτόχρονα να ανοίξει το λιανεμπόριο.
Επιπλέον, εξήγησε ότι τη δεδομένη στιγμή είναι πιο ασφαλές να επαναλειτουργήσει η αγορά με τη μέθοδο του click away, καθώς «δεν αυξάνει την κινητικότητα και τη μεταδοτικότητα», αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα μαγαζιά στις «κόκκινες» περιοχές.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο lockdown», διότι «με τους εμβολιασμούς έχουμε μπροστά μας πραγματικά το… φως», αλλά σίγουρα θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, όπου και όποτε χρειάζεται.
Ερωτηθείς πώς θα κάνουμε Πάσχα, φέτος, τόνισε ότι θα είναι σίγουρα καλύτερα από πέρυσι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρ