Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό Τετάρτη 1/9
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.871 νέα κρούσματα σήμερα, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 346 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 47 θάνατοι.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.871, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 590.832 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 185 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.89 - 1.11). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.743 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (92.2%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 27 (7.8%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.980 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +11.72%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 256 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Μόσιαλος: Το υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων θα φέρει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων
Στο επόμενο διάστημα θα δούμε αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας, με το πρόβλημα να είναι μεγάλο με τους ανεμβολίαστους, γιατί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 40% του πληθυσμού θα είναι ακόμα ανεμβολίαστοι, υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.
«Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων γιατί ανοίγουν τα σχολεία, θα κολλήσουν περισσότερα παιδιά, δε θα είναι τόσο μεγάλη επίπτωση στα ίδια στα παιδιά, άλλα θα το μεταφέρουν στο σπίτι και το ερώτημα είναι τι γίνεται στο σπίτι; θα είναι εμβολιασμένοι οι γονείς; θα υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Δεν υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας με τη μίξη εμβολίων για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZenecaκ, είναι και θεμιτό, γιατί η αποτελεσματικότητα αυξάνει» αποσαφήνισε.
Για την τρίτη δόση σχολίασε ότι έχει αρχίσει ήδη προγραμματισμός για τους πολύ ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους. Δεν πρέπει να γίνει τρίτη δόση πριν τη συμπλήρωση 8 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης, με εξαίρεση αυτούς που έκαναν πρώτοι το εμβόλιο Ιανουάριο – Φεβρουάριο.
«Τους επόμενους μήνες ο ιός μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός, μπορεί και να υποχωρήσει. Θα τελειώσουμε μόνο αυξηθούν πάρα πολύ τα ποσοστά των εμβολιασμένων… Στην Αγγλία 78% έχουν εμβολιαστεί πλήρως και ακόμα υπάρχει μεγάλη διασπορά γιατί το 22%, δηλαδή 14 – 15 εκατ. είναι ανεμβολίαστοι. Είναι αναμενόμενο να βλέπουμε 30.000 κρούσματα σε 15 εκατ. ανεμβολίαστους» εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.
Μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα έχουν κολλήσει (κορονοϊό) η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη μας προειδοποίησε ακόμη.
Το ερώτημα, συνέχισε, είναι πόσοι από εμάς θα έχουμε κάνει το εμβόλιο. Οι εμβολιασμένοι θα περάσουν τη νόσο ήπια. Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα στους άνω των 50, προσεγγίζει το 20% αν δεν έχουν εμβολιαστεί να βρεθούν στο νοσοκομείο. Η μεγάλη ανησυχία είναι για τις ομάδες άνω των 50.
Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι υπήρξε παρεξήγηση όσον αφορά το ποσοστό των εμβολιασθέντων. Υπήρξε και υπάρχει η αίσθηση στη χώρα μας ότι έχουν εμβολιαστεί λίγο πολύ όλοι οι Ισραηλινοί… Άρα πώς είναι δυνατόν να βλέπουμε να αυξάνει ο αριθμός όσων έχουν κολλήσει τη νόσο; Στην πραγματικότητα έχει εμβολιαστεί το 60,5% δηλαδή ένα 40% δεν έχει εμβολιαστεί, και αν δούμε σε ορισμένες κοινότητες όπως των υπερορθόδοξων που είναι 1 εκατ. μόνο το 35% έχει εμβολιαστεί εκεί. Στις κοινότητες των Αράβων του Ισραήλ που είναι περίπου 2 εκατ., λιγότερο από το 50%, και σε κλειστές και πολυπληθείς κοινότητες η δυνατότητα και η πιθανότητα διασποράς είναι πολύ μεγάλη».
Επικαλούμενος στο σημείο αυτό στοιχεία του Ισραήλ επισήμανε ότι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό είναι 13 φορές μεγαλύτερη στους ανεμβολίαστους.
«Τα εμβόλια επιτελούν 3 στόχους: Ο 1ος να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη. Ο 2ος αν κολλήσουμε να περάσουμε τη λοίμωξη σχετικά ήπια κι ο 3ος είναι να μειώσουν την πιθανότητα διασποράς. Αυτά τα εμβόλια το κάνουν και τα 3» ξεκαθάρισε.
Όπως τόνισε, «τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά με βάση τα στοιχεία από 81% στους άνω στους 80 ετών μέχρι 100% στους κάτω των 30 ετών όσον αφορά την αποτροπή νοσηλειών και σοβαρής νόσησης. Με τα στοιχεία της Δανίας τα ποσοστά αποτελεσματικότητας υπερβαίνουν το 90%. Έχουμε χάσει λίγο σε αποτελεσματικότητα σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα, άλλα η αποτελεσματικότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή».