Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα Τετάρτη 3/11
Ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε 6.150 κρούσματα, 431 διασωληνωμένους και 49 νεκρούς.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.150, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 760.592 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.556 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.109 θάνατοι. 2 Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.328 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή +6.85%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ανησυχητικά δεδομένα από τα λύματα - Ποιες πόλεις «βράζουν»
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, εξήγησε για ποιους λόγους μπορούμε να δούμε μέχρι και 9.000 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για περιοχές που παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα. «Αυτό που έχει σημασία στην επιδημιολογία είναι ότι πρέπει να παρακολουθούμε τον μέσο όρο κρουσμάτων. Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική που θα εξελιχθεί ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες και με τον ρυθμό αυτό αν δεν ληφθούν περιοριστικά μέτρα και δεν εφαρμοστούν, μπορεί να δούμε να φτάνουν στα 9000»
Εάν δεν γίνει κάποια παρέμβαση και στον εμβολιασμό και στους περιοριστικούς όρους, ο κ. Θωμαΐδης εκτιμά, ότι θα τους δούμε αυτούς τους αριθμούς. «Μέσα από την επιδημιολογία λυμάτων και όλο το δίκτυο που συντονίζει ο ΕΟΔΥ, μπορούμε να δούμε σε ένα διάστημα 5-6 ημερών την αύξηση των κρουσμάτων και σε 8-10 μέρες την αύξηση των εισαγωγών. Διάφορα σενάρια από μαθηματικά μοντέλα, υπό κάποιες συνθήκες μπορεί όντως να δώσουν 10.000 κρούσματα», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Την πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα την είχαν κάνει συνάδελφοι που τρέχουν μαθηματικά μοντέλα ήδη από τον Αύγουστο, το είχε αναφέρει και ο κ. Σύψας πολύ εμφατικά, γιατί έβλεπε τον εμβολιαστικό ρυθμό να πέφτει και δυστυχώς αυτά που κατά καιρούς αναφέρουμε επιβεβαιώνονται», είπε ο κ. Θωμαΐδης.
INTIME
Λύματα κορονοϊός: Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, από την επιδημιολογία λυμάτων φαίνεται ότι στην Αττική έχουμε έναν διπλασιασμό του ιικού φορτίου τον τελευταίο μήνα, στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχει τετραπλασιαστεί, στην Λάρισα έχει οκταπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα, στον Βόλο είναι 11 φορές πάνω το ιικό φορτίο και στην Θράκη είναι αυξημένο 3-4 φορές. Μάλιστα, πρόσθεσε πως αυτή η τάση δείχνει ότι αυτές οι περιοχές έχουν μεγαλύτερη δυναμική της πανδημίας στη διασπορά.
«Φαίνεται άλλωστε και από την καμπύλη των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές και αυτή η δυναμική είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί. Στην Αττική, το κέντρο της Αθήνας που είναι πληθυσμιακά μεγαλύτερο, έχουμε και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή από τα 1300 κρούσματα χθες, περίπου τα 500 ήταν στον κεντρικό τομέα».
INTIME
Απαραίτητη η ιχνηλάτιση
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, η ιχνηλάτηση είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να επιβραδύνει κάπως την διασπορά, σημείωσε ο Θωμαΐδης, καθώς θα περιοριστούν οι μολυσμένοι συνάνθρωποί μας και αυτό δεν θα οδηγήσει στην περαιτέρω μετάδοση, διότι η μετάδοση σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο γίνεται πολλαπλασιαστικά.
«Ειδικά στην επαρχία βλέπουμε ότι πολλές φορές τα μέτρα δεν τηρούνται και ο φόβος μας είναι ότι παρότι τα μέτρα είναι σε σωστή κατεύθυνση δεν θα τηρηθούν. Γι’ αυτό ίσως ληφθούν τοπικά επιπλέον μέτρα. Σε κάποιες περιοχές με την δυναμική που έχει αναπτυχθεί, ίσως δεν μπορέσουμε να το αποφύγουμε», τόνισε.