Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα Σάββατο 6/11
Σε 6.393 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 43 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 16.243.
Παράλληλα, σε 459 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.393 , εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 780.621 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.819 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.243 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 459 (59.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 377 (82.14%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 82 (17.86%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.349 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 344 (ημερήσια μεταβολή -3.37%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 328 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Bloomberg: Η Ευρώπη υποτροπιάζει
Το επίκεντρο της πανδημίας έχει γίνει ξανά η Ευρώπη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες της Γηραιάς Ηπείρου να ανακάμψει από τον κορονοϊό, αναφέρει σε σημερινό του άρθρο το Bloomberg αναλύοντας τα δεδομένα κάθε χώρας.
Παρά την αφθονία των εμβολίων κορονοϊού, χώρες από τη Γερμανία έως την Ελλάδα έχουν αναφέρει ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ενώ η Ρουμανία και η Βουλγαρία βιώνουν τρομακτικά επίπεδα θανάτου με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν.
Αυτό θέτει ένα ζήτημα επείγουσας ανάγκης στις προσπάθειες εμβολιασμού, είτε αυτό σημαίνει τη λήψη των πρώτων δόσεων, είτε την προετοιμασία για την παροχή ενισχυτικής τρίτης δόσης σε εκατοντάδες εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, κι ενώ κάποιες κυβερνήσεις διστάζουν να επαναφέρουν τα lockdown, χώρες όπως η Λετονία έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ακολουθεί μια επισκόπηση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη την εβδομάδα που πέρασε.
Γερμανία
Το τέταρτο κύμα πανδημίας της Γερμανίας έχει ήδη φτάσει, με τα κρούσματα να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα και τα νοσοκομεία σε ορισμένα hot spot να κατακλύζονται. Η χώρα καλεί τώρα όλους τους ενήλικες να κάνουν αναμνηστική τρίτη δόση έξι μήνες μετά την δεύτερη, με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να λέει πως αυτό «πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».
Με περίπου 16 εκατομμύρια ανεμβολίαστους, οι αρχές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πιέσουν για μεγαλύτερη προστασία για όσους είναι δεκτικοί στην τρίτη δόση. Όμως, οι προσπάθειες της χώρας περιπλέκονται περαιτέρω με την αλλαγή ηγεσίας. Η εξουσία της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ εξασθενεί καθώς ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς προχωρά στις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
Ηνωμένο Βασίλειο
Τα κρούσματα κορονοϊού στην Αγγλία έφτασαν σε νέο υψηλό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Imperial College του Λονδίνου. Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Χαβίντ είπε ότι η μελέτη στέλνει ένα «σημαντικό μήνυμα» σχετικά με την παραμονή σε εγρήγορση ενόψει του χειμώνα.
Τον περασμένο μήνα, η χώρα ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού που έγινε ποτέ για την γρίπη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που συμπίπτουν με την αναζωπυρωμένη γρίπη. Τα κέντρα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία άρχισαν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις για τον κορονοϊό σε άτομα υψηλού κινδύνου χωρίς ραντεβού. Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας έγινε επίσης η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε το αντιιικό χάπι Covid-19 της Merck & Co.
Ιταλία
Στην Ιταλία, ορισμένες βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Βενέτο και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, έχουν δει μια ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέεται εν μέρει με τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών κατά των εμβολίων. Η άνοδος ώθησε τις αρχές να κάνουν εκ νέου νέα καμπάνια προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι.
«Εργαζόμαστε για να επεκτείνουμε την αναμνηστική δόση σε νέες ηλικιακές ομάδες από την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. «Πρέπει να πειστούν περισσότεροι για την πρώτη δόση και ταυτόχρονα να επιταχύνουμε την τρίτη».
Γαλλία
Στη Γαλλία, όπου οι κυβερνητικοί περιορισμοί συνέβαλαν στη διατήρηση των κρουσμάτων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τα κρούσματα αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται. Αξιωματούχοι σε όλη τη χώρα θα επαναφέρουν τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει απολογισμό της κατάστασης σε διάγγελμά του την Τρίτη.
Η πολιτική του Μακρόν για επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού σε εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους χώρους, συνέβαλε στην ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού και έχει πιστωθεί ευρέως για τη διατήρηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από ορισμένες γειτονικές χώρες. Το γαλλικό νομοθετικό σώμα ψήφισε ένα νομοσχέδιο την Παρασκευή για τη διατήρηση του συστήματος πιστοποίησης εμβολιασμού μέχρι τα τέλη του Ιουλίου 2022 και οι αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τώρα τους ηλικιωμένους να κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου.
Ισπανία
Η Ισπανία είναι ένα φωτεινό παράδειγμα στην Ευρώπη. Τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, με τις νοσηλείες να συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Πάνω από το 88% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένα και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ισπανοί έχουν λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου, από τότε που η κυβέρνηση ενέκρινε το μέτρο στις αρχές Οκτωβρίου.
Πορτογαλία
Ενώ η Πορτογαλία ανέφερε την Πέμπτη τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 9 Σεπτεμβρίου, τα τελευταία στοιχεία εξακολουθούν να είναι μηδαμινά σε σχέση με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το χειρότερο πλήγμα. Περίπου το 86% του πληθυσμού της χώρας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.
Ιρλανδία
Ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων της Ιρλανδίας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η χώρα ανέστειλε τα σχέδια για άρση των περισσότερων εναπομεινάντων περιορισμών τον περασμένο μήνα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέο Βαράντκαρ αρνήθηκε χθες να αποκλείσει νέα όρια στις δραστηριότητες πριν από το τέλος του έτους, εάν το σύστημα υγείας δεχθεί εκ νέου πίεση.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, πέντε ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες έξι ημέρες προκάλεσαν νέο γύρο περιορισμών, με τα μη εμβολιασμένα άτομα να χρειάζεται πλέον να δείξουν αρνητικό τεστ κορονοϊού για να επισκεφθούν καταστήματα, ινστιτούτα αισθητικής και εστιατόρια.
Τα μέτρα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, εξαιρούσαν τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, αλλά και τις εκκλησίες, γεγονός που πυροδότησε κριτική για το χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.
Δανία
Στη Δανία, όπου πάνω από το 75% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες και οι νοσηλείες έχουν επίσης αυξηθεί.
Ο Σόρεν Μπρόστρομ, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της χώρας, προέτρεψε την Πέμπτη την κυβέρνηση να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Ουγγαρία
Η αργή εκστρατεία εμβολιασμού της Ουγγαρίας και η έλλειψη μέτρων για τον κορωνοϊό βοήθησαν να τροφοδοτηθεί ένας από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των λοιμώξεων στον κόσμο. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν προσπαθεί τώρα να αυστηροποιήσει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επανεισαγωγής της χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι εργοδότες επιτρέπεται να απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους εργαζόμενους, με όσους αρνούνται να βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Σε μια συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο χθες, ο Ορμπάν είπε ότι περαιτέρω περιορισμοί ενδέχεται να εισαχθούν αργότερα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Τσεχία
Η Τσεχία κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα κρουσμάτων από τον Μάρτιο, όταν δέχθηκε ένα από τα πιο θανατηφόρα πλήγματα στον κόσμο. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ έξι μηνών, ενώ αυξάνονται και οι θάνατοι.
Η χώρα αυστηροποιεί τους κανόνες για να καταστήσει πιο δύσκολη την επίσκεψη των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, καθώς και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά η επερχόμενη κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει σκληρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή να κλείσει ξανά τμήματα της οικονομίας.
Βαλτική
Η περιοχή της Βαλτικής αναφέρει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων στον κόσμο κατά κεφαλήν. Η Εσθονία εξετάζει περισσότερους περιορισμούς εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Τον περασμένο μήνα, η Λετονία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που επέβαλε εκ νέου lockdown τεσσάρων εβδομάδων μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων που απειλούνταν να κατακλύσουν τα νοσοκομεία. Το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο την Πέμπτη, δίνοντας στους εργαζόμενους το πράσινο φως για να απολύσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Η Λιθουανία, από την άλλη, παρατείνει τις σχολικές διακοπές για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού στα παιδιά.
Βαλκάνια
Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Η έλλειψη διαθέσιμων κρεβατιών έχει οδηγήσει σε νοσηλείες σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων αλλά και σε ασθενοφόρα. Μερικοί ασθενείς έλαβαν οξυγόνο ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Η Βουλγαρία, το λιγότερο εμβολιασμένο μέλος της ΕΕ, είχε την πιο θανατηφόρα εβδομάδα της πανδημίας, με περισσότερους από 1.000 θανάτους. Οι αρχές αυστηροποιούν τα μέτρα, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν το lockdown ενόψει των γενικών εκλογών στις 14 Νοεμβρίου.
Τα δυτικά Βαλκάνια έχουν βιώσει σχεδόν επίπεδα ρεκόρ μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες. Η Σερβία είχε τον πιο θανατηφόρο μήνα την πανδημίας τον Οκτώβριο. Το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται πολύ πίσω.
Η Κροατία χθες ενίσχυσε τα μέτρα, μετά από αναφορά ρεκόρ κρουσμάτων. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιοριστούν στα 50 άτομα, εκτός από τις περιπτώσεις που κάθε παραβρισκόμενος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης εμβολιασμούς για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα από τις 15 Νοεμβρίου.