Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα Σάββατο 26/2
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 11.883 νέα κρούσματα, 51 θανάτους και 425 διασωληνωμένους.
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα Σάββατο 26 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 51 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 425 διασωληνωμένοι ασθενείς. Καταγράφονται συνολικά 11.883 νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 11.883 , εκ των οποίων 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.397.187 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 301 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.365 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.719 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 425 (63.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 88.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 306 (72%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (28%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.255 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +10.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Κοντά στην «κυριαρχία» της Ελλάδας η μετάλλαξη Όμικρον
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, καθώς υπάρχουν ενδείξεις – προς το παρόν όχι όμως αποδείξεις – σχετικά την πιθανότητα να διασπείρεται η μετάλλαξη Όμικρον 2 στην Ελλάδα, με τάσεις κυριαρχίας ακόμη και έναντι της Όμικρον (ΒΑ.1). Στην Κρήτη, υπάρχει μάλιστα η υπόνοια ότι το 10 με 15% των κρουσμάτων -που αποδεδειγμένα δεν είναι Όμικρον- να αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον 2.
Η ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2) -για την οποία πρόσφατα δημοσιεύθηκαν μελέτες που πιθανολογούν ότι προκαλεί ακόμη πιο βαριά νόσο από την Όμικρον (ΒΑ.1)- δεν αποκλείεται να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, όπως λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι βασίζονται σε πρόσφατες εργαστηριακές ενδείξεις από την εξέταση δειγμάτων με την PCR μέθοδο στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ανησυχητικές ενδείξεις στις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, δημιουργούν την υπόνοια πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, ένα ποσοστό 10 με 15% των κρουσμάτων που δεν ανιχνεύονται από τη μέθοδο γρήγορου screening για μεταλλάξεις στις PCR εξετάσεις, ενδέχεται να είναι Όμικρον 2 και όχι Δέλτα.
“Το ανησυχητικό με την Όμικρον 2 είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ορισμένες περιοχές ένα ποσοστό 10 με 15% που δεν είναι Όμικρον, επομένως είναι Δέλτα ή Όμικρον 2. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι Όμικρον 2 και δεν ξέρουμε μήπως έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αντικατάστασης της Όμικρον στη χώρα μας από την ¨Ομικρον 2. Οπότε θα μπούμε σε έναν νέο προβληματισμό, ελπίζω ότι θα είναι αντιμετωπίσιμος και αυτός. Σίγουρα αυτό το έχουμε εντοπίσει στην Κρήτη κι από όσο γνωρίζω και σε άλλες περιφέρειες. Αλλά στην Κρήτη είναι 15% το ποσοστό που δεν είναι Όμικρον, επομένως είναι ή Όμικρον 2 ή Δέλτα και κατά πάρα πιθανότητα είναι Όμικρον 2”, αναφέρει ο Καθηγητής Τζανάκης.
Θα πρέπει, ωστόσο, να ολοκληρωθεί η γονιδιωματική ανάλυση, ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση αυτής της εκδοχής, λέει ο ίδιος:
“Θα πρέπει να γίνει γονιδιωματική ανάλυση για να βεβαιωθούμε γι’ αυτά που λέω και το θέτω από επιδημιολογικής άποψης. Με τη γονιδιωματική ανάλυση θα έχουμε περισσότερα δεδομένα”, σημειώνει ο Καθηγητής, ο οποίος προσθέτει πως η εικόνα με τις νοσηλείες στην Κρήτη, είναι σε ύφεση:
“Είναι σε μία κατάσταση καλή από νοσηλείες. Αν δεν είχαμε τις ενδονοσοκομειακές συρροές, δηλαδή ανθρώπους που μπαίνουν στο νοσοκομείο για άλλα νοσήματα να τους βρίσκουμε να έχουν και κορονοϊό θα είμασταν πιο καλά. Είμαστε σε μια κατάσταση όχι τέλεια, αλλά ατο 60 με 70% των δυνατοτήτων μας”, λέει.
Ωστόσο, ο επιστήμονας δεν είναι σίγουρος, όπως λέει, εάν η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα:
“Αυτό παρ’ όλο που το λένε και ψιθυρίζεται αυτό, ή υπάρχουν κάποιες τέτοιες απόψεις πρέπει να το δούμε αν ισχύει”, σημειώνει.