Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα Πέμπτη 4/11
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 42 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 441 διασωληνωμένοι ασθενείς. Τα νέα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 6.808.
Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.808, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 767.376 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.589 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.151 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 441 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 369 (83.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 72 (16.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.334 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή +5.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 310 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Από το σύνολο των 6.808 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 17 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σε «βαθύ κόκκινο» 17 περιφέρειες - Συναγερμός λόγω θανάτων και νοσηλειών
Τέσσερις περιοχές της χώρας μπαίνουν στο κόκκινο (επίπεδο 4) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας για τον κορονοϊό αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Πρόκειται για τη Δυτική Αττική, την Κοζάνη, τη Φθιώτιδα και τη Ροδόπη, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν στο πορτοκαλί (επίπεδο 3).
Την ίδια στιγμή, αυτή την εβδομάδα αναμένεται για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, να εμφανιστούν περιοχές σε βαθύ κόκκινο που εντάσσονται στο επίπεδο 5.
Στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) αναμένεται να βρεθούν:
Θεσσαλονίκη
Αρκαδία
Αγιο Ορος
Αχαΐα
Λάρισα
Μαγνησία
Κιλκίς
Ημαθία
Πιερία
Εβρος
Πέλλα
Ξάνθη
Δράμα
Μεσσηνία
Σέρρες
Τρίκαλα
Καβάλα
Από το κίτρινο περνάνε στο πορτοκαλί το Ρέθυμνο, η Ηλεία και η Λακωνία. Επίπεδο ανεβαίνει και η Άρτα, η οποία από το πράσινο πηγαίνει στο κίτρινο (επίπεδο 2).
Συναγερμός λόγω θανάτων και νοσηλειών
Συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές έχει σημάνει για την Ημαθία και την Ξάνθη, όπου οι θάνατοι από τη λοίμωξη Covid-19 είναι εξαιρετικά αυξημένοι σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους σε Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Κικλίς και Μεσσηνία, καθώς είναι οι περιοχές που καταγράφουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό.
Παρά το σχετικά χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, έντονη είναι η ανησυχία λόγω της χαμηλής εμβολιαστική κάλυψης στη Δυτική Αττική, τη Φλώρινα, Ηλεία, Ευρυτανία και Αχαΐα.
Κορονοϊός επιδημιολογικός χάρτης: Τι συμβαίνει στην Αττική
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, δυτικός και βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Ο νέος Επιδημιολογικός Χάρτης αναμένεται να δημοσιευτεί το πρωί της Παρασκευής.
Συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Ανοδική εξακολουθεί να καταγράφεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις καθημερινές μετρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Οι τιμές που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι αντίστοιχες των μεγίστων τιμών που καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021, στο τρίτο κύμα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 01/11 και της Τρίτης 02/11 είναι:
-Αυξημένη (+20%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 30/10 και της Κυριακής 31/10.
-Ιδιαίτερα αυξημένη (+55%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 25/10 και Τρίτης 26/10.