Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα Πέμπτη 13/01
Για το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.409 κρούσματα, 664 διασωληνωμένους και 80 νεκρούς.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.409, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.612.869 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 621 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.336 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.732 θάνατοι. 1 Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 664 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 554 (83.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 110 (16.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.863 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 587 (ημερήσια μεταβολή -10.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 577 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους επιστήμονες - Τάση προς αποκλιμάκωση αλλά ας περιμένουμε
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε σχέση με τον αριθμό των 32.694 χθεσινών κρουσμάτων κορονοϊού, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα άγγιζαν τα 60.000.
Παρόλο που υπάρχει πιθανότητα η αποκλιμάκωση να ήρθε νωρίτερα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκτοξευτούν τα κρούσματα, σημείωσαν.
Μιλώντας στο Mega, o κ. Τζανάκης, τόνισε πως οι πολίτες συγκρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Είναι έκπληξη αυτό που έγινε. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ενσωμάτωσης κρουσμάτων, που ίσως να υπήρχαν θέματα εγγραφής στις διάφορες δομές που κάνουν τεστ. Ελπίζω να μην είναι αυτό και να συνεχιστεί και σήμερα η μείωση των κρουσμάτων. Στην σκακιέρα έχουν μπει κι άλλοι παίχτες, όπως τα σχολεία. Έχω παρατηρήσει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει μία πρόσκαιρη πτώση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων και μετά ακολουθεί εκτόξευση», δήλωσε.
«Ο κόσμος συγκρατήθηκε μέσα στις γιορτές, είτε επειδή φοβήθηκε από την έξαρση είτε επειδή θέλει να τελειώνει με αυτή την υπόθεση. Αυτό μπορεί να συνέβαλλε καθοριστικά στη συγκράτηση των τιμών», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το PCR τεστ, ανέφερε ότι «είναι μία ευαίσθητη τεχνική και μπορεί αν ανιχνεύσει απειροελάχιστα μόρια κορονοΐού ακόμα και την 20η μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να το μεταδώσει».
«Η Όμικρον δεν είναι μία απλή γρίπη»
Όσοι έχουν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα, κινδυνεύουν να μολυνθούν με την Όμικρον και σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση 10 ημέρες μετά τη νόσηση.
«Η Όμικρον στέλνει στο νοσοκομείο κυρίως ανεμβολίαστους και σε ΜΕΘ. Ένα 40% των νοσηλειών στη Κρήτη οφείλεται σε στελέχη της Όμικρον. Η Όμικρον δεν είναι μία απλή γρίπη», υπογράμμισε.
Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Τζανάκη, μίλησε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς πλέον υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων».
Ως προς την κατάργηση των μέτρων δήλωσε πως θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί, γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα.
«Η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, με την έννοια ότι υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή σε επανάκαμψη. Το θέμα των μέτρων πρέπει να συζητηθεί με μεγάλη φειδώ. Η τάση είναι να πάει προς αποκλιμάκωση. Να κρατάμε μικρό καλάθι. Καλό θα είναι να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.