Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα Παρασκευή 28/1
Τα νέα κρούσματα σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 107 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 605 διασωληνωμένοι ασθενείς. Καταγράφονται συνολικά 22.362 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.362 , εκ των οποίων 84 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.890.296 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 425 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.220 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 107, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.195 θάνατοι. 2 Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 483 (79.83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (20.17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.015 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή +13.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Γεροτζιάφας: Αντιφατική η χαλάρωση μέτρων με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων
Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στο ενδεχόμενο εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης, αναφέρθηκε ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (28.01.2022) στον ΣΚΑΪ. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο ιός μελλοντικά θα γίνει ενδημικός αλλά αυτό δεν θα σημαίνει πως δεν θα είναι επικίνδυνος.
«Ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός» σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα».
Ο καθηγητής Αιματολογίας τόνισε επίσης ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί. «Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», είπε.
«Αντιφατική η χαλάρωση των μέτρων»
Αναφερόμενος στους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα peak των προηγούμενων κυμάτων.
Δήλωσε μάλιστα ότι ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, ένα 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν έως και 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος του ενός μηνός από τη νόσηση. «Στη Γαλλία, για αυτόν το λόγο αναβάλλονται χειρουργεία», επισήμανε.
«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», σχολίασε.
Με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών χαρακτήρισε αντιφατική τη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο υπογράμμισε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.