Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα Δευτέρα 29/11
Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.677 κρούσματα, 657 διασωληνωμένους και 104 θανάτους.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.677 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 931.183 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 117 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.621 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.067 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 657 (60.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 526 (80.06%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (19.94%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.504 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 415 (ημερήσια μεταβολή -17.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 466 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Θωμαΐδης: Καλύτερα τα φετινά Χριστούγεννα «δείχνουν» τα λύματα
Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για το πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα, εμφανίστηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου, στον ΣΚΑΪ. Ο μόνος ανησυχητικός δείκτης, όπως είπε, είναι αυτός των διασωληνωμένων και των θανάτων, ο οποίος μετά τη μείωση των κρουσμάτων θέλει χρόνο για να υποχωρήσει.
«Εδώ και δύο εβδομάδες τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί. Το ίδιο και το ιικό φορτίο στα λύματα. Ωστόσο, στην Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό» δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης. «Η κατάσταση έχει ελεγχθεί και ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι γύρω στο 1 και η θετικότητα είναι 1,2-1,5. Είναι καλοί οι δείκτες, ενώ αυξάνει και ο ρυθμός εμβολιασμού», πρόσθεσε.
«Επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε "κόκκινες" περιοχές»
Ο μόνος ανησυχητικός δείκτης, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, είναι ο δείκτης των διασωληνωμένων και των θανάτων, τονίζοντας ότι θέλει ένα μήνα μετά τη μείωση των κρουσμάτων για να υποχωρήσει. «Η μεγάλη εικόνα λέει ότι έχουμε έναν ρυθμό αύξησης των απωλειών, ο οποίος βαίνει μειούμενος. Δεν έχει την τάση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα. Φαίνεται ότι πάμε σε έναν κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας που θα είναι γύρω στο 90-95 και κάποιες μέρες ίσως δούμε και 100», επισήμανε ο Νίκος Θωμαΐδης.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως θα έπρεπε να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε «κόκκινες» περιοχές, ενώ κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί τονίζοντας ότι η τρίτη δόση παρέχει σημαντική προστασία μέσα σε μια εβδομάδα από τη χορήγησή της.
Πάντως, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα μέτρα λειτουργούν και ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με κάποιους περιορισμούς μεν, πολύ καλύτερα όμως από πέρυσι.