Αυτό είναι το χωριό της Ελλάδας που θεωρείται... πολεοδομικό «θαύμα»
«Μπαλώματα» στην άσφαλτο, υπερυψωμένα πεζοδρόμια και υποδομές που τρίζουν και λυγίζουν στη φθορά του χρόνου. Αν και αυτή η απογοητευτική εικόνα είναι δυστυχώς πλειοψηφία, ένα μαγευτικό χωριουδάκι με εντυπωσιακές εικόνες αποτελεί υπόδειγμα του πώς πρέπει να δομούμε τους οικισμούς μας από εδώ και πέρα.
Γνωρίζατε πως στην Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα κοντά στην διάσημη για την ομορφιά της Κορώνη υπάρχει ένα μικρό χωριουδάκι με το όνομα Νεα Κορώνη που θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει βραβείο για την πραγματικά εκπληκτική του ρυμοτομία;
Η Νέα Κορώνη, κοντά στη μεσσηνιακή ακτογραμμή, αποτελεί φυσικά «παραφυάδα» του ιστορικού χωριού της Κορώνης. Βίντεο του καναλιού Up Stories στο Youtube αποκαλύπτει την συμμετρική εικόνα της κοινότητας από ψηλά.
Αυτό το πολεοδομικό «θαύμα» είναι σίγουρα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά δεν είναι τόσο απίστευτο αν αναλογιστούμε πως η Νέα Κορώνη αποτελεί συγκριτικά νεόδμητο οικισμό, σε σχέση με τις κοινότητες που διαμορφώνονταν την περίοδο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, με αποτέλεσμα να «ξεφυτρώνουν» άτακτα και χωρίς οργανωμένο σχεδιασμό.
Στο βίντεο φαίνονται οι 8 της δρόμοι να απλώνονται ακτινωτά από τον κεντρικό κυκλικό της κόμβο, με τον καθένα να καταλήγει στον περιφερειακό, διαγράφοντας ένα σχήμα τέλειου τετραγώνου με δύο διαγώνιους και δύο διάμεσους.
Νέα Κορώνη: Το χωριό με την τέλεια ρυμοτομία
Η Νέα Κορώνη είναι αξιοσημείωτο χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με απίστευτη ρυμοτομία. Βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή της Μεσσηνιακής χερσονήσου, μεταξύ της Κορώνης (10 χλμ. απόσταση) και του Πεταλιδίου, 44 χλμ. νότια της Καλαμάτας.
Έχει 298 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Μεσσήνης, ενώ την περίοδο 1999-2011 ανήκε στον Δήμο Αιπείας.
Ιδιαίτερη ρυμοτομία και ιστορία
Η Νέα Κορώνη χτίστηκε με ένα ιδιαίτερο πολεοδομικό σχέδιο και αποτελεί Κοινότητα, της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας.
Η παλαιά ονομασία του, ήταν Καντιάνικα. Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου και πραγματοποιείται πολυήμερη εμποροπανήγυρις, που δυστυχώς στις μέρες μας κρατά ένα διήμερο προσπαθώντας από την τοπική κοινότητα να διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Η διοικητική διαίρεση της χώρας το 1833 από τον βασιλιά Όθωνα και η κατάργηση των δήμων από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1912 θέλει τα τότε Καστέλλια, και αργότερα Νέα Κορώνη, να είναι στο χρονικό αυτό διάστημα δημοτικό διαμέρισμα του τότε Δήμου Κολωνίδων. Ο Δήμος αυτός πήρε την ονομασία του από την αρχαία ομώνυμη πόλη, ενώ η Κορώνη έδωσε το όνομά της στον σημερινό Δήμο Πεταλιδίου, ο οποίος τότε είχε ονομαστεί Δήμος Κορώνης.
Οι Κολωνίδες και οι έποικοι από την Αττική
Η αρχαία πολίχνη των Κολωνίδων εστιάζεται στο λόφο με την σημερινή ονομασία Στυλιανόπουλο και ειδικότερα ο Παυσανίας γράφει:
Κοντά δε εις την πόλη των Κορωναίων υπάρχει η γειτονική (πόλη), που λέγεται Κολωνίδες. Οι κατοικούντες εις αυτήν λέγουν πως δεν είναι Μεσσήνιοι, αλλά ισχυρίζονται ότι τους έφερε από την Αττική ο Κόλαινος. Ο Κόλαινος δε, κατόπιν μαντείας, είχε το πουλί Κόρυδον ως οδηγόν του δια την αποικίαν αυτήν. Τους έμελλε δε, με το πέρασμα του καιρού, και την γλώσσαν και τας συνήθειας να αλλάξουν και να μάθουν τα δωρικά. Ευρίσκεται δε ο συνοικισμός αυτός, οι Κολωνίδες, εις ύψωμα που ολίγον απέχει από την θάλασσα. Επίσης, λέγεται ότι ο Κόλαινος έφερε και την αγγειοπλαστική στην περιοχή, η οποία άνθισε κυρίως στο χωριό Βουνάρια.