Νέα Ειδική Απεσταλμένη για τους Ωκεανούς η βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου
Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζεται η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ως Ειδική Απεσταλμένη για τους Ωκεανούς, αρμόδια για τη διοργάνωση της 9ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15 - 17 Απριλίου 2024.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου είναι Βουλευτής Ν. Ηλείας, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής. Έχει διατελέσει ως Επικεφαλής για το Νερό της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Επικεφαλής του Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιωσίμου Αναπτύξεως του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό.
Παράλληλα, έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Πράσινο Αστέρι» του Περιβαλλοντικού Προγράμματος και του Γραφείου Συνεργασίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ενώ είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στο Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος, με ειδίκευση στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
Τι είναι το «Our Ocean Conference»
Το «Our Ocean Conference», που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2014, ήταν μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του τότε Υπουργού Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι. Η 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th OurOceanConference, “OOC-9”) αναμένεται να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον, της υπεραλίευσηςκαι της ρύπανσης των θαλασσών. Τα ενδιαφερόμενα κράτη, οι διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ιδιωτικός τομέας θα εκπροσωπηθούν προκειμένου να συμβάλλουν με απτές δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών.
Η συμμετοχή της νεολαίας, ως βασικών παραγόντων για την αλλαγή, θα είναι ζωτικό στοιχείο αυτής της Διάσκεψης, με την παράλληλη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής των Νέων, που ξεκινά την προηγούμενη μέρα, στις 15 Απριλίου.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα εξεταστούν έξι Τομείς Δράσης: θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, γαλάζια οικονομία, σχέση κλίματος-ωκεανού, ναυτική ασφάλεια, βιώσιμη αλιεία, θαλάσσια ρύπανση.
Η Ελλάδα εστιάσει σε τέσσερα ακόμη σημεία που καλύπτουν οριζόντια τους έξι τομείς δράσης της Διάσκεψης: βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά, πράσινη ναυτιλία, μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά και την πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο.