Νέα Αριστερά: Δοκιμάζει τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση για αποχή από την προεδρική ψηφοφορία
Υπέρ της παραμονής στη διαδικασία ψήφισε ο Αλέξης Χαρίτσης αλλά η πλειοψηφία στο κόμμα του είχε άλλη άποψη. Γρίφος πλέον οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα δεδομένα στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη προκαλεί η επιλογή της Νέας Αριστεράς να αποχωρήσει από τη τέταρτη -και τελευταία, όπως όλα δείχνουν- ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με την κίνηση αυτή, ανατρέπονται οι συσχετισμοί που είχαν δημιουργηθεί από τη στήριξη των βουλευτών της Πατησίων προς την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη και από την άλλη δείχνει πως ενδέχεται να βάλει νέα εμπόδια σε μια πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η άποψη της αποχώρησης από τη ψηφοφορία πέρασε με μεγάλη άνεση και 20-8 αποτέλεσμα.
Υπέρ της συμμετοχής στη ψηφοφορία ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, οι βουλευτές Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Φερχάτ Οζγκιούρ, Θεανώ Φωτίου και Μερόπη Τζούφη, και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, Νίκος Μπίστης και Αριστείδης Μπαλτάς.
«Κίνηση συμβολισμού»
Για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Νέα Αριστερά το τελευταίο διάστημα. Ότι έπαιξε μικροπολιτικά παιχνίδια στη διαδικασία διαδοχής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο Αλέξης Χαρίτσης, πρότεινε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Χρήστο Ράμμο.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει την προοδευτική παράταξη και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση και στον τρόπο που διαχειρίζεται τα ζητήματα που άπτονται του Κράτους Δικαίου.
Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έπαιξαν «καθυστερήσεις» απέναντι στην πρόταση αυτή, με αποτέλεσμα ο πολύπειρος δικαστικός να αποσύρει την υποψηφιότητα του. Αντίθετα, όταν ο Σωκράτης Φάμελλος πρότεινε μια εξίσου ικανή προσωπικότητα για τον θεσμό, τη Λούκα Κατσέλη, η Νέα Αριστερά δεν έβαλε τεχνητά εμπόδια και τη στήριξε.
Μετά από τρεις ψηφοφορίες και εφόσον έφτασε η ώρα που ο Κώστας Τασούλας θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη τέταρτη ψηφοφορία και μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, η Νέα Αριστερά πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δυναμική απάντηση σε αυτή τη «θεσμική απρέπεια».
Και όπως αποφάσισε, δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά η αποχώρηση από τη ψηφοφορία, προκειμένου να γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση και ο «εκλεκτός» της για την Προεδρία, είναι παντελώς απομονωμένοι. «Πρόκειται για μία κίνηση συμβολική, την οποία θα έπρεπε να ακολουθήσει και η υπόλοιπη δημοκρατική αντιπολίτευσης», αναφέρουν κορυφαία στελέχη της Πατησίων.
«Δεν είμαστε δεδομένοι»
Αυτό που μένει να φανεί είναι το κατά πόσο η επιλογή αυτή της Νέας Αριστεράς θα προκαλέσει «τριγμούς» στη συζήτηση για την πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων. Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Χαρίτσης και οι βουλευτές του, έκαναν μεγάλο βήμα προσέγγισης στηρίζοντας τη Λούκα Κατσέλη.
Από την άλλη πλευρά, ο Σωκράτης Φάμελλος, παρά τις ρητορικές διακηρύξεις, δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε κάποια χειροπιαστή κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα συνεννόησης, όπως θα μπορούσε να είναι μια εκδήλωση για τα Τέμπη.
Πάντως, ανώτατη πηγή της Νέας Αριστεράς, ανέφερε στο Flash.gr πως κανένας δεν θα πρέπει να πιστεύει πως η όποια δυνατότητα συνεργασίας θα κριθεί από αυτό. Επίσης, συμπλήρωσε, «κανένας δεν πρέπει να θεωρεί τους εν δυνάμει σύμμαχους τους δεδομένους», δείχνοντας ξεκάθαρα ότι τα πάντα θα κριθούν σε προγραμματικό επίπεδο.