Ναυάγιο στην Πύλο: Στις ελληνικές αρχές ρίχνει την ευθύνη η Frontex - Πυρά από ιταλικά ΜΜΕ
Ανακοίνωση για την πολύνεκρη τραγωδία στην Πύλο εξέδωσε η Frontex, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα ερωτήματα σχετικά με το θλιβερό ναυάγιο μεταναστών στην Ελλάδα θα πρέπει να τεθούν στις ελληνικές Αρχές,
Ειδικότερα, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αρχικά εκφράζει τη θλίψη του για τις τραγικές εξελίξεις με το ναυάγιο, ενώ στη συνέχεια επισημαίνει ότι το αεροσκάφος παρακολούθησης εντόπισε το αλιευτικό στις 12:47 ώρα Ελλάδας, ενημερώνοντας άμεσα τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές.
«Όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στο Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Frontex.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Frontex
«Είμαστε βαθιά συγκινημένοι από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στα ανοιχτά της Ελλάδας. Η επιχείρηση SAR που συντονίζεται από τις ελληνικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το αεροσκάφος παρακολούθησης της Frontex εντόπισε το σκάφος την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 09:47 UTC και ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές αρχές.
Όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στο Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης».
Ιταλός ΥΠΕΣ: Εξ ολοκλήρου η ευθύνη στην Αθήνα
"Το ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου έγινε στα ελληνικά ύδατα, η διάσωση είναι εξ ολοκλήρου ευθύνη της Αθήνας", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε: «Στην Πελοπόννησο έλαβε χώρα μια μεγάλη τραγωδία που μας προκαλεί πόνο, όπως συνέβη και με ανάλογες στο παρελθόν. Ελπίζω να μην συμβούν ποτέ πια, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι».
«Αυτό όμως μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο αποφασιστικοί στον δρόμο που ακολουθούμε: να μπλοκάρουμε τους διακινητές ανθρώπων, να εργαστούμε για να τους νικήσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε μαζί με την Ευρώπη. Οι κανόνες που εγκρίθηκαν τις περασμένες ημέρες ακολουθούν την σωστή κατεύθυνση» συνέχισε ο κ. Πιαντεντόζι.
Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι το ναυάγιο έλαβε χώρα στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, υπογραμμίζοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατηγορούμε την Ελλάδα, απλώς περιγράφονται συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης».
Επίσης, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Λιβύη, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνεργασία με την Ευρώπη πρέπει να είναι ευρύτατη, όχι μόνο για το θέμα της ασφάλειας.
«Όλες οι προσπάθειες θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση που οδηγεί τον περιορισμό των αναχωρήσεων από τις χώρες της βόρειας Αφρικής, των αναχωρήσεων που οργανώνουν οι διακινητές», κατέληξε ο Πιαντεντόζι.
Τα ιταλικά ΜΜΕ ρίχνουν ευθύνες σε Ελλάδα και Frontex
Την ίδια ώρα, με εκτενή άρθρα τα ιταλικά Μέσα αναφέρονται στην ασύλληπτη τραγωδία που συνέβη στα ανοιχτά της Πύλου.
Τα ιταλικά Μέσα εγείρουν ερωτήματα για τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας που παραμένουν θολά, αναλύοντας τις κινήσεις τόσο της Frontex όσο και των ελληνικών αρχών όταν εντόπισαν για πρώτη φορά το «πλωτό νεκροταφείο».
Σχολιάζουν δε τη μη επέμβαση των δύο Αρχών, ενώ έβλεπαν την κατάσταση, αλλά και για τους λόγους που ίσως να «μην ζήτησαν βοήθεια», όπως επικαλέστηκε τόσο το ελληνικό Λιμενικό όσο και η Frontex.
Υπενθυμίζεται πως σε σχετικό δελτίο Τύπου του Λιμενικού, αναφέρεται ότι «αρκετές διαδοχικές τηλεφωνικές κλήσεις από τον θάλαμο επιχειρήσεων προς το πλοίο για να προσφέρουν βοήθεια έλαβαν αρνητική απάντηση».
«Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία», αναφέρεται σε ένα σημείο του Δελτίου Τύπου του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.
Τα δημοσιεύματα σχολιάζουν πως η άρνηση βοήθειας από την πλευρά των μεταναστών σχετίζεται με την αλλαγή τακτικής της Ελλάδας στο θέμα του μεταναστευτικού.
Η La Repubblica σε ένα από τα άρθρα της που αφορούν το ναυάγιο κάνει λόγο για ένα «μπαλάκι» ευθυνών ανάμεσα σε Frontex, Αθήνα και Ρώμη, λέγοντας πως πρόκειται για «έργο χιλιοπαιγμένο»: το αεροπλάνο της Frontex εντοπίζει το σκάφος, ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές, όμως όλοι περιμένουν να περάσει το συντομότερο δυνατόν τα ιταλικά σύνορα και να πέσει στην ευθύνη κάποιου άλλου, με τη δικαιολογία πως «κανείς δεν ζήτησε βοήθεια».
Και η Corriere «βλέπει» ευθύνες των Ελληνικών αρχών, παραθέτοντας την καταγγελία της ΜΚΟ Alarm Phone, η οποία βρισκόταν σε συνεχή συνεννόηση με τους μετανάστες που επέβαιναν στη μοιραία βάρκα.
Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, είχε προειδοποιήσει πολλές ώρες πριν τις ελληνικές αρχές για την επικίνδυνη κατάσταση του πλοίου, «από τις πρώτες κιόλας ώρες της τραγωδίας, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα άρχισε να δικαιολογεί την έλλειψη βοήθειας, αιτιολογώντας την πως οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν πρόβλημα δεν ήθελαν να διασωθούν στην Ελλάδα. Αναρωτιόμαστε: γιατί υπάρχουν άνθρωποι στη θάλασσα που φοβούνται τόσο πολύ να συναντήσουν τις ελληνικές δυνάμεις; Αυτό οφείλεται στις συστηματικές πρακτικές επαναπροώθησης που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές».
Το ιταλικό πρακτορείο ANSA αναφέρει πως το ναυάγιο αυτό ίσως εξελιχθεί σε μία από τις χειρότερες σφαγές στη Μεσόγειο και πως η Αθήνα είναι αποδέκτης ευθυνών από τις ΜΚΟ για καθυστέρηση στις διαδικασίες διάσωσης.
«Γνώριζαν πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα υπερπλήρες και ακατάλληλο σκάφος, αλλά δεν ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης, η Ελληνική Ακτοφυλακή άρχισε να δικαιολογεί τη μη διάσωση, ισχυριζόμενοι ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν ήθελαν να διασωθούν από την Ελλάδα», ανέφερε ΜΚΟ, με το ιταλικό πρακτορείο να σχολιάζει πως χάθηκαν κρίσιμες ώρες.