ΝΑΤΟ: Υπό συζήτηση η διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ από Τουρκία και Κατάρ
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ από την Τουρκία και το Κατάρ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την DailySabah, σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι ακόμη υπό συζήτηση.
Ο Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως στόχος της Συμμαχίας είναι να εκκενώσει από το Αφγανιστάν τους πιο «ευάλωτους» Αφγανούς και να διατηρήσει επαφή με τους Ταλιμπάν, αλλά επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας -που θα απαρτίζεται από τους Ταλιμπάν- θα πρέπει να δείξει ότι αξίζει βοήθεια και αναγνώριση.
Αναφορικά με τη διαχείριση του αεροδρομίου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Τάνι.
Είπε επίσης ότι πολλοί Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί με διεθνείς δυνάμεις και ως εκ τούτου μπορεί να κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν παρέμειναν στο Αφγανιστάν. «Η επιχειρησιακή επαφή με τους Ταλιμπάν είναι απαραίτητη για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι», πρόσθεσε.
Η Ντόχα εργάζεται με τους Ταλιμπάν για να επαναλειτουργήσει «μόλις είναι δυνατόν» το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, διευκρινίζοντας πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «καμιά συμφωνία» για το ζήτημα.
«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις επιχειρήσεις μόλις αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο Αλ Θάνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ντόχα μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ. «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία», διευκρίνισε πάντως.
«Βρισκόμαστε πάντα στο στάδιο της αξιολόγησης. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη για την ημερομηνία κατά την οποία θα είναι πλήρως επιχειρησιακό, όμως δουλεύουμε σκληρά», πρόσθεσε ο υπουργός του Κατάρ, η χώρα του οποίου διατηρεί στενούς δεσμούς με το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν, το οποίο κατέλαβε την εξουσία στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.
«Είναι πολύ σημαντικό οι Ταλιμπάν να καταδείξουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν ένα ασφαλές πέρασμα (για την έξοδο από τη χώρα) και ελευθερία κίνησης στον αφγανικό λαό», συνέχισε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες περιλαμβάνουν και την Τουρκία «αν μπορεί να παράσχει μια τεχνική βοήθεια στο στάδιο αυτό». «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλά νέα τις επόμενες ημέρες», είπε ακόμη ο υπουργός.