ΝΑΤΟ: Στην Τουρκία αύριο οι αντιπροσωπείες Σουηδίας και Φινλανδίας
Αξιωματούχοι από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αναμένεται να φτάσουν αύριο στην Τουρκία για να συζητήσουν την αντίρρηση της Άγκυρας στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Αυτά δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξήγησε ότι οι αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών θα συναντηθούν με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμραήμ Καλίν, καθώς και με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.
Τη συνάντηση επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μια «ιστορική στιγμή» για τη Βορειοατλαντική συμμαχία αλλά και για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, κυρίως λόγω των ανησυχιών που προέκυψαν για την ασφάλεια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Προς το παρόν, οι αιτήσεις τους βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από τα 30 κράτη-μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει υποδείξει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το καθεστώς της ως μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας για να ασκήσει βέτο σε κάθε προσπάθεια προσχώρησης των χωρών.
Μπαχτσελί: Η Τουρκία θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης
Το πρωί της Τρίτης 24 Μαΐου, ο ηγέτης ενός τουρκικού εθνικιστικού κόμματος που είναι σύμμαχος με τον πρόεδρο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ εάν «οι περιστάσεις φτάσουν σε αδιέξοδο», εννοώντας το σημείο που η Τουρκία θα αναγκαστεί να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε σε μια ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές και θα μπορούσε να είναι μέρος μιας πιθανής συμμαχίας ασφάλειας που θα ήταν δυνατό να αποτελείται από τουρκόφωνα κράτη και μουσουλμανικά έθνη.
«Η Τουρκία έχει επιλογές. Η Τουρκία δεν είναι αβοήθητη. Η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη ως εναλλακτική επιλογή εάν οι συνθήκες γίνουν αδιέξοδες. Δεν υπήρξαμε με το ΝΑΤΟ και δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί.