ΝΑΤΟ: Αναγνώριση ψευδοκράτους θα ζητήσει ο Ερντογάν για να πει το «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, αναφέρει βρετανική εφημερίδα
ΝΑΤΟ: Η ελληνοτουρκική διαμάχη που αφορά στην επίλυση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο εμπόδιο στις ελπίδες του ΝΑΤΟ για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Express.co.uk.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το καθεστώς του ψευδοκράτους της Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δεχτεί την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην αμυντική συμμαχία.
Σουηδία και Φινλανδία άλλαξαν την επί δεκαετίες επιλογή για μη συμμετοχή τους στη συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απειλές της Μόσχας προς τις δύο χώρες.
Η Express.co.uk αποκάλυψε ότι ανώτερη πηγή της τουρκικής κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει ότι τα σχέδια επέκτασης που προωθεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον θα «πάρουν πολύ χρόνο».
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η σουηδική κυβέρνηση με επικεφαλής την πρωθυπουργό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Άντερσον παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην κουρδική τρομοκρατική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και στη θυγατρική του οργάνωση YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού).
Η Σουηδία έχει αρνηθεί ότι παρέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια στην αμφισβητούμενη περιοχή στη Συρία στα σύνορα με την Τουρκία.
Η Βρετανία προχώρησε και υπέγραψε σύμφωνο τόσο με τη Σουηδία όσο και με τη Φινλανδία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, αν χρειαστεί, αλλά οι κανόνες του ΝΑΤΟ σημαίνουν ότι αρκεί ένα μόνο μέλος του ΝΑΤΟ για να ασκήσει βέτο και να εμποδίσει την ένταξη μίας χώρας στη συμμαχία.
Μοχλός πίεσης για λύση στο Κυπριακό
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα της Express, ένα νέο ζήτημα έχει προκύψει στις ευρύτερες συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική κρίση ως μέσο για να πιέσει για λύση στην Κύπρο.
Πηγή προσκείμενη στον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών του ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους.
Η πηγή δήλωσε: «Γνωρίζω ότι έγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης που μπορούμε σε αυτή την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χρησιμοποιήσει το βέτο τους στην ΕΕ για να εμποδίσουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία».
Ο πρόεδρος Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα, φαίνεται να πιστεύει ότι οι προσπάθειες να επανενωθούν οι δύο πλευρές της Κύπρου είναι πλέον μάταιες.