Ναταλία Κοντιάδη: «Γερμανικά - Μια πολυκεντρική γλώσσα»
Η πολυγλωσσία αποτελεί μια ανάγκη στον σύγχρονο κόσμο όχι μόνο για επαγγελματικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως για την εξάλειψη κοινωνικών φαινομένων όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Η καλλιέργεια της πολυγλωσσίας συμβάλλει στην πολιτισμική ευαισθητοποίηση, την αποδοχή του διαφορετικού, την ουσιαστική επαφή και την αρμονική συνύπαρξη των λαών. Άλλωστε είναι γεγονός, ότι μεγάλο κομμάτι της επικοινωνίας «χάνεται στη μετάφραση».
Οι πολύγλωσσοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ευκολότερα και πιο άμεσα την οπτική του άλλου, ενώ η γνώση και η χρήση περισσότερων από δύο γλωσσών βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες και καθυστερεί την έναρξη της άνοιας.
Εκτός από την πολυγλωσσία και η πολυκεντρικότητα κάποιων γλωσσών, όπως τα Αγγλικά, τα Ισπανικά και βεβαίως τα Γερμανικά, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Τα Γερμανικά ως μια πολυκεντρική γλώσσα ομιλούνται από πολλούς λαούς σε διαφορετικά κράτη, με αναγνωρίσιμες γλωσσικές παραλλαγές. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία λειτουργούν ως ξεχωριστά κέντρα, χρησιμοποιώντας και παραλλάσσοντας τη γλώσσα, η καθεμία με διαφορετικό τρόπο. Σήμερα όλα τα διδακτικά βιβλία και οι εξεταστικοί φορείς έχουν αναγνωρίσει την πολυκεντρικότητα της γερμανικής γλώσσας συμπεριλαμβάνοντας γραπτά και ακουστικά κείμενα και από τις τρεις χώρες και σπάζοντας το στερεότυπο των Γερμανικών της Γερμανίας.
Οι πηγές και το περιεχόμενο όλου του εκπαιδευτικού υλικού προέρχονται πλέον από το σύνολο του γερμανόφωνου χώρου. Πρωτοπόρο σε αυτή τη στροφή είναι το ÖSD, ο αυστριακός εξεταστικός φορέας πιστοποίησης γλωσσομάθειας Γερμανικών, που ήδη από την ίδρυσή του το 1992 συμπεριέλαβε τις τρεις χώρες, χωρίς να είναι επικεντρωμένο στην Αυστρία.
Τα αρχικά του σημαίνουν πέρα από «Österreichisches Sprachdiplom Deutsch» και «Österreich Schweiz Deutschland», δηλώνοντας έτσι την πολυκεντρική προσέγγιση της γερμανικής γλώσσας και του γερμανόφωνου πολιτισμού. Το ÖSD δεν αποκλείει, αντίθετα περικλείει όλες τις γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης. Επιδίωξή του είναι να αντικατοπτρίζεται η ποικιλομορφία αυτή στις εξετάσεις του.
Στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η 8η Επιστημονική Ημερίδα του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας - για δεύτερη φορά διαδικτυακά – με τη συμμετοχή Ελλήνων, Γερμανών και Αυστριακών ειδικών. Φετινό θέμα είναι ο υβριδικός τρόπος διδασκαλίας και συγκεκριμένα η ένταξη των τεχνολογιών, που εξελίχτηκαν λόγω της καραντίνας, στη δια ζώσης διδασκαλία. Κεντρική ομιλήτρια είναι η επιστημονική διευθύντρια του ÖSD Dr Manuela Glaboniat. Η εισήγησή της με θέμα «Παλιοί στόχοι, νέοι δρόμοι» αφορά τις παραλλαγές της προφοράς της γερμανικής γλώσσας και την δυνατότητα της ψηφιακής υποστήριξης της διδασκαλίας τους. Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα στο https://www.osd.gr/
Ναταλία Κοντιάδη, Υπεύθυνη Τύπου Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας
Συνεργασία Flash.gr με μη κερδοσκοπικό Σωματείο Vision Network Athens