NASA: Εκτοξεύτηκε η αποστολή Europa Clipper για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στη Σελήνη του Δία
Το διαστημόπλοιο Europa Clipper της NASA είναι σχεδιασμένο για να εξερευνήσει το ομώνυμο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη.
Η αποστολή μελέτης ενός από τα πιο πολλά υποσχόμενα περιβάλλοντα του ηλιακού συστήματος που μπορεί να είναι κατάλληλα για ζωή έχει απογειωθεί.
Το διαστημόπλοιο Europa Clipper της NASA - σχεδιασμένο για να εξερευνήσει το ομώνυμο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη - εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο SpaceX Falcon Heavy τη Δευτέρα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Σκοπός η διερεύνηση ενός δυνητικά κατοικήσιμου ωκεάνιου κόσμου.
Η πολυαναμενόμενη απογείωση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου, καθυστέρησε από τον τυφώνα Milton, όμως τα πληρώματα στο κέντρο αξιολόγησαν τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης μετά την καταιγίδα και καθάρισαν το διαστημόπλοιο για να επιστρέψει στο σημείο εκτόξευσης.
Όπως μεταδίδει το CNN, το Europa Clipper θα χρησιμεύσει ως το πρώτο διαστημόπλοιο της NASA αφιερωμένο στη μελέτη ενός ωκεάνιου κόσμου καλυμμένου από πάγο στο ηλιακό μας σύστημα και στοχεύει να καθορίσει εάν το φεγγάρι θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμο για ζωή όπως το ξέρουμε.
Η αποστολή της NASA αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε ως ιδέα το 2013. Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή τη δεκαετία του 1970, όταν, κοιτάζοντας μέσα από ένα τηλεσκόπιο στην Αριζόνα, είδαν το παγωμένο νερό.
Οι καιρικές συνθήκες είναι 95% ευνοϊκές για την εκτόξευση, σύμφωνα με τον υπεύθυνο καιρού εκτόξευσης στην 45η μετεωρολογική μοίρα της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ, Mike McAleenan.
Το Europa Clipper θα αποτελέσει το πρώτο διαστημικό σκάφος της NASA που είναι αφιερωμένο στη μελέτη ενός ωκεάνιου κόσμου που καλύπτεται από πάγο στο ηλιακό μας σύστημα και στοχεύει να καθορίσει αν το φεγγάρι του Δία θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμο για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Το Clipper θα μεταφέρει εννέα όργανα και ένα πείραμα βαρύτητας για να διερευνήσει τον ωκεανό κάτω από το παχύ παγωμένο κέλυφος της Σελήνης του Δία. Ο ωκεανός της «Ευρώπης» εκτιμάται ότι περιέχει διπλάσια ποσότητα υγρού νερού από τους ωκεανούς της Γης.