Ναρκωτικά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας: Σύριγγες στις σκιές πίσω από τη λαμπερή πρόσοψη
Πίσω από τη λαμπερή μάσκα που φορά η Αθήνα για τουρίστες και πολίτες, υπάρχει μία θλιβερή πραγματικότητα. Το Flash.gr την κατέγραψε.
Η σκληρή πραγματικότητα της χρήσης ναρκωτικών στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Πίσω από τη λαμπερή μάσκα που φορά η Αθήνα για τουρίστες και πολίτες, υπάρχει μία θλιβερή πραγματικότητα, που προσπάθησε να καταγράψει το Flash.gr.
Κάτω από τα λαμπερά φώτα του κέντρου, δίπλα στα ακριβά ξενοδοχεία με φόντο την Ακρόπολη από τα ρουφ γκάρντεν τους, και τα τα νεοκλασικά κτίρια των προπυλαίων του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας, και της Βιβλιοθήκης, υπάρχει η πραγματικότητα της εμπορίας και χρήσης των σκληρών ναρκωτικών. Εμπόριο, χρήση και θάνατος δίπλα δίπλα.
Στο ένα στενό μπαινοβγαίνουν στα ακριβά ξενοδοχεία οι τουρίστες και οι επισκέπτες και στο άλλο δυστυχισμένοι άνθρωποι κάνουν χρήση, σε κοινή θέα, στις γωνιές των δρόμων, πίσω από θάμνους κεντρικών πλατειών και στις σκιές προβεβλημένων μνημείων του κέντρου της Αθήνας.
Κι αν το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα προπύλαια, την πλατεία Κλαυθμώνος και την πλατεία Δικαιοσύνης, αλλά απλώνεται από την 3η Σεπτεμβρίου και την οδό Αβέρωφ μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη και από το Μεταξουργείο μέχρι τα Εξάρχεια, σήμερα θα σταθούμε σε αυτά τα κεντρικά σημεία που προαναφέραμε.
Εξάλλου το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Αθήνα -και όχι μόνο- είναι τεράστιο και δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες γραμμές κειμένου και μερικές φωτογραφίες.
Χρήση σε κοινή θέα
Η εικόνα στην Πανεπιστημίου και στην Σταδίου, στους δύο πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπου χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες περπατούν καθημερινά, είναι ενδεικτική της τραγικής κατάστασης που επικρατεί σε σχέση με τη χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα προπύλαια, που στεγάζουν την πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών και στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών γίνονται μπροστά στα μάτια περαστικών αλλά και με την γνώση και την ανοχή των αστυνομικών αρχών, που στην ουσία προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τα ναρκωτικά να αλλάζουν χέρια από τους διακινητές στους χρήστες.
Και όταν η χρήση τελειώνει, μένουν πίσω κυριολεκτικά δεκάδες χρησιμοποιημένες σύριγγες, οι περισσότερες με τις βελόνες επάνω τους, ματωμένα χαρτομάντηλα, άδεια καπάκια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Μιλάμε για σημεία που περπατούν πολίτες, που μπορεί να έχουν τα παιδιά τους μαζί, τα κατοικίδια τους. ΜΙλάμε για βελόνες που βρίσκονται, όχι δίπλα σε κάδους, αλλά πάνω στο χορτάρι, στα πεζοδρόμια, στα σκαλοπάτια, στο πλάι των δρόμων, κυριολεκτικά παντού και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Και βέβαια δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος ούτε τους χρήστες που από ένα σημείο και μετά δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αλλά ούτε και τους υπαλλήλους καθαριότητας, αφού κανένας και για κανένα ποσό και μισθό δεν θα αναλάμβανε να πιάνει με τα χέρια του τις χρησιμοποιημένες σύριγγες για να τις απομακρύνει. Εδώ η κατάσταση φτάνει σε ένα αδιέξοδο.
Η αστυνομία αδιαφορεί. Ο δήμος σε επίπεδο καθαριότητας φτάνει σε ένα σημείο που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε και έχουμε να κάνουμε με μία κατάσταση που δείχνει να ξεφεύγει.
Κομφετί και σύριγγες
Μπροστά από τα σκαλοπάτια της πρυτανείας αυτές τις μέρες φοιτητές παραλάμβαναν τα πτυχία τους σε τελετές αποφοίτησης και ανάμεσα στα πόδια τους μαζί με τα πολύχρωμα κομφετί πατούσαν πάνω σε σύριγγες και βελόνες.
Και αυτό δεν είναι κάτι που συναντήσαμε στο ρεπορτάζ μία μέρα, αλλά είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει επί μήνες χωρίς κανένας να έχει δώσει ακόμα λύση σε αυτή την κατάσταση.
Αν αυτές οι εικόνες δεν θορυβήσουν τους υπευθύνους, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον δήμο Αθηναίων, τις αρμόδιες δομές και όποιους άλλους εμπλέκονται σε αυτό και δεν βρεθεί μία λύση τότε πραγματικά δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση.
Το σίγουρο είναι πως εδώ που έχουμε φτάσει στο κέντρο της Αθήνας, η λύση ξεπερνά τις δυνατότητες ενός μόνο φορέα. Είναι κάτι που θα πρέπει να λυθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για την ασφάλεια όλων. Και των χρηστών και των πολιτών.