Νάνσι Πελόζι: Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ καλεί τους ξένους ηγέτες να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου
Κάλεσμα για ένα διεθνές διπλωματικό μποϊκοτάζ έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τ0υ 2022, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Πεκίνο.
Με αυτό τον τρόπο, η έμπειρη πολιτικός των Δημοκρατικών προσπαθεί να ασκήσει κριτική στην Κίνα, σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνοντας μάλιστα ότι οι ξένοι ηγέτες που θα παραβρεθούν εκεί θα χάσουν το ηθικό τους ανάστημα. Όλο και περισσότερα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου δείχνουν να υποστηρίζουν την πρόταση για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων ή για την αλλαγή του τόπου της διεξαγωγής τους, ενώ έχουν επικρίνει αμερικανικές εταιρίες υποστηρίζοντας πως η σιωπή τους γι’ αυτό που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει «γενοκτονία των Ουιγούρων» και άλλων εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα, ενθαρρύνει την κινεζική κυβέρνηση.
Η Δημοκρατική Πελόζι δήλωσε, απευθυνόμενη σε μία διακομματική συνεδρίαση για το ζήτημα αυτό, ότι οι ξένοι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να αποφύγουν να παραβρεθούν στους αγώνες, που έχουν προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο. «Αυτό που προτείνω -συντασσόμενη με αυτούς που επίσης το προτείνουν- είναι ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ» στο πλαίσιο του οποίου «οι ηγετικές χώρες του κόσμου δεν θα παραβρεθούν στους Ολυμπιακούς» ανέφερε χαρακτηριστικά η Νάνσι Πελόζι.
Επιπλέον, πρόσθεσε λέγοντας «Ας μην τιμήσουμε την κινεζική κυβέρνηση με την επίσκεψη των ηγετών των στην Κίνα» ενώ τόνισε πως «Η επίσκεψη των ηγετών κρατών στην Κίνα, ενώ μία γενοκτονία συνεχίζεται –ενώ εσείς κάθεστε εδώ στις θέσεις σας- πραγματικά θέτει το ερώτημα σχετικά με το ποια ηθική αρχή θα επικαλεστείτε όταν θα μιλήσετε ξανά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».
Σύμφωνα με μία ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ, το 2018 ανακοινώθηκε ότι έλαβε αξιόπιστες αναφορές ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι, αλλά και άλλοι μουσουλμάνοι κρατούνται σε στρατόπεδα στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ της Κίνας. Από την πλευρά του, το Πεκίνο κάνει λόγο για κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, ενώ απορρίπτει δυναμικά τις καταγγελίες για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και γενοκτονία.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκιού, δήλωσε στο Γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι οι αμερικανικές προσπάθειες παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας σχετικά με τους Ολυμπιακούς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. «Αναρωτιέμαι τι κάνει μερικούς Αμερικανούς πολιτικούς να σκέφτονται ότι διαθέτουν το λεγόμενο ηθικό κύρος; Για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι σε θέση ούτε ιστορικά, αλλά ούτε και σήμερα, να ασκούν αβάσιμη κριτική στην Κίνα» είπε ο Λιου.