Νάνι Ντος: Η μαύρη χήρα και serial killer που σκότωνε για τον έρωτα
Παντρευόταν, έκανε παιδιά, σκότωνε. Και τα τρία, γελώντας χαριτωμένα.
Η παιδική ηλικία της Νάνι Ντος στο Μπλου Μάουντεν της κομητείας Καλχούν, τη δεκαετία του 1910, δεν ήταν γεμάτη από ευχάριστες αναμνήσεις. Ένα από τα πέντε παιδιά του Τζιμ Χέιζλ και της Λουίζας Χόλντερ, γνώρισε την άγρια πλευρά της ζωής από νωρίς. Ο πατέρας ή πατριός της, Τζιμ, ήταν ένας φοβικός τραμπούκος που δεν άφηνε τα παιδιά του να πάνε σχολείο για μεγάλα διαστήματα. Τα έβαζε μάλιστα με το ζόρι να κάνουν δουλειές στο σπίτι και στη φάρμα της οικογένειας.
Όταν ήταν μεγαλύτερα, τους απαγόρευε να φοράνε φανταχτερά ρούχα και να πηγαίνουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Γενικά, η ζωή των παιδιών ήταν ένα «Κωσταλέξι», και το καταφύγιο της μικρής Νάνι ήταν τα «ρομάντζα» της μητέρας της. Τα διάβαζε και ονειρευόταν να γνωρίσει τον απόλυτο έρωτα και να κάνει την τέλεια οικογένεια.
Ακούστε ένα podcast για την Νάνι Ντος
Το ατύχημα στο τρένο
Σύμφωνα με την Ντος, όταν ήταν 7 χρονών, είχε ένα ατύχημα στο οποίο απέδιδε τα εγκλήματά της. Σε ένα από τα σπάνια ταξίδια για να επισκεφτεί συγγενείς στη νότια Αλαμπάμα, το τρένο σταμάτησε απότομα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της στο σίδερο του μπροστινού καθίσματος. Για χρόνια υπέφερε από πονοκεφάλους και κατάθλιψη.
Αλλά τώρα, ποιος τα πιστεύει αυτά; Η «γελαστή γιαγιάκα» είναι σίγουρο πως ήταν εγκληματική φύση και θεωρείται ότι ξέκανε 4 συζύγους, μια πεθερά, τη μητέρα της, ένα εγγόνι, μία εγγονή, μία αδελφή και δύο παιδιά. Τα θύματά της μπορεί να φτάνουν συνολικά τα 12.
Ο πρώτος της γάμος και οι πρώτοι φόνοι
Το 1921, η Ντος άνοιξε τα φτερά της για πρώτη φορά, όταν δούλεψε στη Linen Thread Company σε μια γειτονική πόλη, το Άννιστον της Αλαμπάμα. Εκεί, στα 16 της, γνώρισε τον Τσαρλς Μπραγκς. Η φλόγα άναψε αμέσως, και με τις απροσδόκητες ευλογίες του πατέρα της, παντρεύτηκαν εννιά μήνες μετά. Το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο σπίτι της πεθεράς της Ντος, που για κακή της τύχη είχε τον αυταρχικό χαρακτήρα του πατέρα της.
Μέχρι εκεί, καλά. Έκαναν τέσσερα παιδιά, και ο γάμος άντεξε μέχρι το 1927, που θεωρείται το έτος μηδέν για τη δολοφονική δράση της Ντος. Εκείνη τη χρονιά, δύο από τα τέσσερα παιδιά πέθαναν μυστηριωδώς μετά το πρωινό τους και ο θάνατός τους αποδόθηκε σε τροφική δηλητηρίαση.
Ψυλλιασμένος ο Μπραγκς, απέφευγε να τρώει τα φαγητά της συζύγου του και έφυγε για ένα διάστημα από το σπίτι, μαζί με τη μεγαλύτερη κόρη τους, Μελβίνα, αφήνοντας τη Νάνι με τη νεογέννητη Φλορίν και την πεθερά της. Τελικά, το διαζύγιο ήρθε την επόμενη χρονιά, οπότε και η Ντος γύρισε στους γονείς της με τα παιδιά της. Απολογισμός: δύο παιδιά νεκρά.
Ο άτυχος Χάρελσον
Την τύχη που είχε ο πρώτος σύζυγος της Ντος, δεν την είχε ο δεύτερος, ο Φρανκ Χάρελσον. Η γνωριμία τους έγινε από τη στήλη των συνοικεσίων μιας εφημερίδας. Αυτός την γοήτευσε αφιερώνοντάς της ποιήματα, ενώ αυτή ανταπέδιδε με πιπεράτα γράμματα. Δεν έχασαν χρόνο· παντρεύτηκαν, αλλά αμέσως άρχισαν και τα προβλήματα.
Ο Χάρελσον ήταν αλκοολικός, γυναικάς και βίαιος, αλλά η Ντος τον ανέχτηκε για 16 χρόνια. Σε αυτή την περίοδο, ικανοποίησε τα φονικά της ένστικτα σκοτώνοντας τον νεογέννητο εγγονό της, καρφώνοντας μια παραμάνα στο κεφάλι του, και μερικούς μήνες μετά τον δίχρονο εγγονό της Ρόμπερτ, προκαλώντας του ασφυξία. Η Ντος δεν στάθηκε μόνο στον φόνο, αλλά τσέπωσε και 500 δολάρια από την ασφάλεια ζωής του που είχε συνάψει.
Το μοιραίο λάθος του Χάρελσον ήταν ότι ένα βράδυ του 1945, καθώς είχε γυρίσει από ένα μεθύσι με τα κολλητάρια του από το στρατό, βίασε την Ντος. Το επόμενο πρωί, θα βρισκόταν νεκρός, κατά τα φαινόμενα κι αυτός από τροφική δηλητηρίαση. Αργότερα, η Ντος θα ομολογούσε ότι είχε ρίξει ποντικοφάρμακο στις κανάτες ουίσκι που είχε στο σπίτι ο Χάρελσον.
Η «γελαστή γιαγιά»
Το επόμενο θύμα της Ντος λεγόταν Άρλι Λάννινγκ. Γνωρίστηκαν πάλι από αγγελία, παντρεύτηκαν πάλι αμέσως (μόλις μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του Χάρελσον). Ο θάνατος προήλθε πάλι από ποντικοφάρμακο, και καθώς ήταν κι αυτός αλκοολικός, η επίσημη αιτιολογία θανάτου ήταν καρδιακή προσβολή. Η «γελαστή γιαγιά» είχε πάλι ρίξει στάχτη στα μάτια της τοπικής κοινωνίας και δεν θεωρήθηκε ύποπτη. Μάλιστα, όλη η κοινότητα της συμπαραστάθηκε στην κηδεία του άντρα της.
Εδώ πια το πρότυπο έχει αρχίσει να γίνεται σαφές.
Μετά τον θάνατο του Λάννινγκ, η Ντος βάζει φωτιά στο σπίτι του, που είχε περάσει στην αδερφή του, και εισπράττει την ασφάλεια. Το 1952 μετακομίζει στης αδερφής της, της Ντόβι, που πεθαίνει λίγο καιρό αργότερα. Το 1953 γνωρίζει τον Ρίτσαρντ Μόρτον και παντρεύονται. Ο Μόρτον πεθαίνει έπειτα από λίγους μήνες. Την ίδια χρονιά, πεθαίνει η μητέρα της, που είχε έρθει να μείνει μαζί τους. Το 1954 παντρεύεται τον Σάμιουελ Ντος, που σύντομα έχει κι αυτός το ίδιο τέλος.
Ο αυταρχικός ιερέας
Ο θάνατος του Σάμιουελ Ντος ήταν ο τελευταίος και έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν ιερέα, ο οποίος δεν ήταν ούτε αλκοολικός ούτε βίαιος. Ήταν απλώς αυταρχικός και απαγόρευε τα ρομαντικά και ερωτικά αναγνώσματα που λάτρευε η Ντος. Για μερικούς μήνες τον παράτησε, μέχρι που συμφώνησε να την ορίσει δικαιούχο σε δύο ασφάλειες ζωής. Η πρώτη απόπειρα να τον δολοφονήσει ήταν με δηλητηριασμένα κέικ. Τη δεύτερη φορά, που πέτυχε τον σκοπό της, του είχε ρίξει αρσενικό στον καφέ.
Η Ντος θα είχε συνεχίσει την εγκληματική της καριέρα, αν δεν ήταν τότε ένας ευφυής γιατρός, ο οποίος αμέσως την υποπτεύθηκε και της ζήτησε να επιτρέψει μία αυτοψία. Όταν ανιχνεύθηκε αρσενικό στο σώμα του Ντος, ειδοποίησε τις αρχές. Και επειδή τελικά επρόκειτο για ένα παρανοϊκό άτομο, εκείνη ομολόγησε με αντάλλαγμα τι άλλο... ένα «ρομάντζο».
Το τέλος στη φυλακή
Στα 48 της, η Ντος καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά ένας δικαστής την ξελάσπωσε βγάζοντάς την τρελή, γιατί δεν ήθελε να οδηγήσει μια γυναίκα στην ηλεκτρική καρέκλα. Έγκλειστη στη φυλακή, διηγείτο τα «κατορθώματά» της πάντα γελώντας και υποστήριζε ότι σκότωνε τους συζύγους της για να βρει τον επόμενο μεγάλο έρωτα.
Η Νάνι Ντος πέθανε από λευχαιμία το 1965. Σήμερα θεωρείται μια από τις πιο εγκληματικές φυσιογνωμίες της ιστορίας, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά «μαύρης χήρας» και serial killer.