Πρεμιέρα στη Βουλή για την επιστολική ψήφο: «Ναι μεν αλλά» από την αντιπολίτευση
Πρεμιέρα με ενστάσεις έκανε η κοινοβουλευτική συζήτηση επί του νομοσχεδίου της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως για την επιστολική ψήφο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από διαφορετική οπτική έκαστο, να διατηρούν επιφυλάξεις. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διάκεινται θετικά επί της αρχής στη θέσπιση επιστολικής ψήφου, πλην όμως έχουν ενστάσεις επί της καθολικότητας του μέτρου.
«Διαφωνούμε με την επιστολική για όλους», ανέφερε ειδικότερα η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώτα Πούλου, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, ανέφερε πως η πράσινη παράταξη είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου για όσους πράγματι έχουν πρόβλημα να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, σημείωσε ωστόσο πως επιφυλάσσεται αναφορικώς με την προϋπόθεση επέκτασης της δυνατότητας στο σύνολο των εντός επικρατείας εκλογέων.
Απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκεται το ΚΚΕ, με τον Γιάννη Γκιόκα να υποστηρίζει πως «απορρίπτουμε συλλήβδην το μέτρο της επιστολικής ψήφου ως μια επικίνδυνη αντιδραστική τομή», επικαλούμενος τον κίνδυνο χειραγώγησης της ψήφου των πολιτών.
Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ κατήγγειλαν πως δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που να εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Νέα Αριστερά με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να σχολιάζει πως «ένα νομοσχέδιο που γενικεύει τη χρήση της επιστολικής ψήφου, δημιουργεί ερωτήματα για την πολιτική του σκοπιμότητα». Θετική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας ωστόσο να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις.
Κεραμέως: «Μια ιστορική στιγμή 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της σύγχρονης Δημοκρατίας»
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ρυθμίσεις που είναι πάνω και πέρα από κόμματα και που υλοποιούν προσδοκίες δεκαετιών. «Είναι μια ιστορική στιγμή 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της σύγχρονης Δημοκρατίας μας», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.
Απαντώντας δε στις αιτιάσεις περί διαβλητότητας, διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες ώστε η διαδικασία να είναι απολύτως ασφαλής, ενώ όσον αφορά στην καθολικότητα, διερωτήθηκε για ποιο λόγο να υπάρχουν περιορισμοί. «Θέλουμε ή δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου; Η επιστολική ψήφος είναι ένα μέτρο εμβάθυνσης της δημοκρατίας, δεν είναι δεξιό ή αριστερό μέτρο, ένα μέτρο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής», όπως ανέφερε.
Ενστάσεις διατυπώθηκαν και επί των αλλαγών στον τρόπο κατανομής των εδρών, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει πως ευνοείται αποκλειστικά το πρώτο κόμμα, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο να απαντά πως δεν υπάρχει πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα από αυτό που θεσπίζεται, σχολιάζοντας μάλιστα πως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται η κατανομή των εδρών και με τον εκλογικό νόμο του 2016 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.