Ευρωεκλογές: «Να ξαναδούμε τις χριστιανικές αξίες της Ευρώπης»
Οι έννοιες «πατρίδα» και «θρησκεία» χρησιμοποιούνται ως εργαλεία και αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες μετατρέπονται σε ήρωες, τονίζουν σε κοινό μήνυμα τέσσερις φορείς της πολιτικής, του κοινοβουλευτισμού, της Εκκλησίας και της κοινωνίας, προς τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι χριστιανικές αξίες και οι ευρωπαϊκές αρχές τίθενται στον προεκλογικό πολιτικό διάλογο ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, μέσω φορέων που εκπροσωπούν τους θεσμούς της πολιτικής, του κοινοβουλευτισμού, των χριστιανικών Εκκλησιών και της κοινωνίας.
Σ’ ένα κείμενο – έκκληση που συνυπογράφουν η Επιτροπή των Καθολικών Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και η οργάνωση Together for Europe και απευθύνεται προς τους Ευρωπαίους πολίτες, πιστούς στις δημοκρατικές αρχές και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζεται:
«Καλούμε τις πολιτικές ομάδες των Ευρωπαϊκών θεσμών, τις πολιτικές παρατάξεις και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές:
α) Να αναγνωρίσουν τις χριστιανικές αξίες ως κύριο θεμέλιο του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εφαρμόζοντας επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό το άρθρο 17 παράγραφο 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με έναν ανοιχτό, διαφανή και τακτικό διάλογο με τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές οργανώσεις.
β) Να καταπολεμήσουν την εργαλειοποίηση των χριστιανικών αξιών για πολιτικά συμφέροντα και την προοπτική εθνοφυλετικών αφηγημάτων.
γ) Να προωθήσουν τις χριστιανικές αξίες στα πολιτικά προγράμματα και τις προεκλογικές εκστρατείες».
Στο κείμενο, που συνοδεύεται και από τέσσερα βίντεο εκπροσώπων των φορέων που υπογράφουν το κείμενο αναφέρεται ότι «ενόψει της προεκλογικής περιόδου, πιστεύουμε ότι η ηγεσία της Ευρώπης και οι πολιτικές παρατάξεις καλούνται να αναδιαμορφώσουν τα δικά τους αφηγήματα βασιζόμενες στις διαχρονικές τάσεις που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι χριστιανικές αξίες, τις οποίες συμμερίζεται μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών, μπορούν να παρέχουν τα εχέγγυα μιας ασφαλούς προσέγγισης στις αλλαγές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ιδιαίτερα σε κρίσιμα ζητήματα και σε ένα δαιδαλώδες πολιτικό τοπίο, όπου οι πολίτες ανησυχούν ιδιαίτερα για τυχόν μεταβαλλόμενες και αστάθμητες παραμέτρους, είναι χρήσιμο –αν όχι αναγκαίο– οι ευρωπαϊκές παρατάξεις να λαμβάνουν υπόψη τις χριστιανικές αξίες στην ευρωπαϊκή πολιτική».
«Αξίες όπως η ειρήνη, η ευημερία, το δίκαιο έχουν διαρραγεί»
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκαν στη σύνταξη αυτού του κειμένου περιγράφουν ότι «σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ως χριστιανοί, εκφράζουμε την προθυμία μας να διασφαλίσουμε έναν ουσιαστικό και εις βάθος πολιτικό διάλογο που μπορεί επίσης να αποτελέσει ευκαιρία να εκφράσουμε τη σταθερή μας δέσμευση στις ευρωπαϊκές αξίες και το κεκτημένο της ΕΕ. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι αξίες, οι οποίες θεωρούνταν μέχρι σχετικά πρόσφατα ως δεδομένες, όπως η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία, και η κατίσχυση της ισχύος του δικαίου έναντι του δικαίου του ισχυρού, σήμερα έχουν διαρραγεί. Η ανασφάλεια και ο φόβος κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος των πολιτών σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου.
Ο φόβος παρακινεί ορισμένους από αυτούς να αναζητήσουν λύσεις και πνευματική υποστήριξη σε μια αντικειμενικοποιημένη και εργαλειοποιημένη εκδοχή της παράδοσης, που μερικές φορές παρουσιάζεται συγκεκαλυμένα ως επίκληση στις «παραδοσιακές αξίες». Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι έννοιες «πατρίδα» και «θρησκεία» χρησιμοποιούνται ως εργαλεία και αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες μετατρέπονται σε ήρωες. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε έναν διχασμένο δημόσιο χώρο, ο οποίος όλο και περισσότερο χαρακτηρίζεται από πόλωση και επηρεάζεται από παραπληροφόρηση, που διακινείται σε ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα.
Αυτό επισκιάζει τον διάλογο και υπονομεύει τη μετριοπαθή πρόσληψη των γνωμοδοτήσεων των εμπειρογνωμόνων και την αντίστοιχη διαφωνία, καθώς και τις αρχές των δημοκρατικών κοινωνιών. Πολύ συχνά δε, παρατηρούμε την πραγματικότητα των παράλληλων μονολόγων, αλλά και τη διαμόρφωση κλειστών κοινοτικών ομάδων, στο εσωτερικό των οποίων διαμορφώνονται και διαδίδονται απόψεις που στερούνται κριτικής σκέψης και αντιλόγου».
Τις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι των φορέων που υπογράφουν το κείμενο πρόκειται να ζητήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών παρατάξεων για να θέσουν τα ζητήματα και τους προβληματισμούς που περιγράφονται μέσω του κειμένου.