Να ετοιμαζόμαστε για μια βουλή… «ροντέο»
Άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα σε μία από τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε, να υποστηρίζει πως η νέα Βουλή θα είναι «γραφική και απαξιωμένη». Από την άλλη βλέπω τις δημοσκοπήσεις με τα κόμματα που είναι στο όριο του 3% και εν μέρη συμφωνώ με το σκεπτικό του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και με τους χαρακτηρισμούς του. Θα προτιμούσα να χρησιμοποιούσε τον όρο «ροντέο». Αυτό θα θυμίζει σε καθημερινή βάση το κοινοβούλιο, αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν θα έπρεπε να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κατακερματισμό» της αντιπολίτευσης όπως χαρακτηριστικά λέει. Άλλωστε η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της στις κάλπες της απλής αναλογικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που πόνταρε πάνω στο συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα υπέστη καθίζηση, με τους ψηφοφόρους του ενώ να στρέφονται σε μικρότερα κόμματα.
Στην περίπτωση πάντως που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις θα δούμε μια κοινοβουλευτική σύνθεση ανάλογη της οποίας δεν θα έχει υπάρξει στην πολιτική ιστορία της χώρας. Από την μία θα έχουμε τον Κυριάκο Βελόπουλο και από την άλλη την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που παίρνει ουσιαστικά την θέση του Γιάνη Βαρουφάκη. Για πρώτη φορά θα δούμε κοινοβουλευτικό αρχηγό κόμματος έναν θεολόγο, τον Δημήτρη Νατσιό με το κόμμα «Νίκη».
Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοινοβουλευτικό μείγμα το οποίο θα δημιουργεί διαρκώς εντάσεις καθώς βασικός στόχος των πολιτικών αρχηγών των συγκεκριμένων συνδυασμών είναι η επιδίωξη της προσωπικής τους προβολής τόσο αλλά και των κομμάτων τους, θυμίζοντας εποχές του 2015. Το βέβαιο είναι πως δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση του νέου προέδρου της βουλής, ο οποίος θα πρέπει να είναι έμπειρος, να γνωρίζει απ’ έξω τον κανονισμό του κοινοβουλίου και να έχει πολύ γερό στομάχι.
Οι «Σπαρτιάτες» με αρχηγό έναν πρώην υποψήφιο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Στίγκα που στηρίζει ο Ηλία Κασιδιάρης, δείχνουν να παίρνουν ψήφους από την «Ελληνική Λύση» και την «Νίκη» γεγονός το οποίο δεν αποκλείει να δημιουργήσει «βραχυκύκλωμα» στην είσοδο των δύο κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.
Η αλήθεια είναι πως ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στην βουλή «καίει» περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα και λιγότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ΝΔ στην περίπτωση πάρει τα εκλογικά ποσοστά του Μαΐου θα έχει με βάση την ενισχυμένη αναλογική το μπόνους των 50 εδρών, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αν δεν ανεβάσει τα ποσοστά του κινδυνεύει να χάσει αρκετούς από τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την απλή αναλογική.
Δεν είναι τυχαίες μάλιστα οι συνεχείς αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις στις οποίες καλεί τους πολίτες να μην επιλέξουν μικρότερα κόμματα. Στην Κουμουνδούρου βλέπουν πως όσοι απογοητεύτηκαν από τον Βαρουφάκη έχουν στραφεί προς την Κωνσταντοπούλου και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εκείνοι που επέλεξαν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα ξαναφύγουν από το κομματικό μαντρί της Χαριλάου Τρικούπη.
Ωστόσο αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί αντίπαλοι της Κουμουνδούρου, καθώς εκείνοι που φαίνεται πως δεν θα σηκωθούν από τον καναπέ τους ή θα επιλέξουν την Κυριακή την παραλία αντί για την κάλπη προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχή λοιπόν είναι ένα ακόμη πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνει πως δεν απασχολούν και την ΝΔ που βλέπει ένα 10% έως 12% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στα δεξιά της, αλλά έχουν τον αέρα της προηγούμενης εκλογικής νίκης και τα βλέπουν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.