MYTILINEOS: Στη μάχη της κλιματικής αλλαγής με σύμμαχο την Κυκλική Οικονομία
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της MYTILINEOS, η οποία το 2020 αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής και πήρε τη στρατηγική απόφαση της ενεργειακής μετάβασης.
Η απόφαση αυτή βασίστηκε αφενός, στην επιθυμία της εταιρείας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα και που προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων στη διαδικασία μετάβασης προς μια οικονομία ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αφετέρου, η ενεργειακή μετάβαση διαπιστώθηκε ότι είναι απαραίτητη για να παραμείνει η MYTILINEOS ανθεκτική και ανταγωνιστική στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως φάνηκε μετά τη σχετική ανάλυση, η οποία ανέδειξε τις διαφορετικές ανάγκες που απορρέουν από τις διευρυμένες δραστηριότητές της.
Ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της MYTILINEOS με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η κυκλική οικονομία, ειδικότερα στον Κλάδο Μεταλλουργίας, η οποία μέσω της ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου αλουμινίου και της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων μπορεί να έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία.
Συγκεκριμένα, οι πρωτοβουλίες της εταιρείας που ενσωματώνουν τις Αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, μέσω της ελαχιστοποίησης των αποβλήτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης υλικών και ενέργειας, έχουν άμεσες θετικές περιβαλλοντικές επιδράσεις στη διατήρηση των φυσικών πόρων, τη μείωση των εκπομπών CO2, την επαναχρησιμοποίηση υλικών διευρύνοντας τον κύκλο ζωής των προϊόντων (ανακυκλωμένο αλουμίνιο), με σκοπό να χρησιμοποιούνται ξανά, οδηγώντας σε μείωση των λυμάτων που δεν υφίστανται επεξεργασία, καθώς και σε ουσιαστική αύξηση της επαναχρησιμοποίησης του νερού, ενώ δημιουργούν πρόσθετη οικονομική αξία για τη MYTILINEOS προστατεύοντας παράλληλα έμπρακτα τα ανθρώπινα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών, που δύναται να επηρεαστούν.
Κυκλική Οικονομία: Επιδράσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη
Ένας από τους βασικούς κλάδους της MYTILINEOS είναι η μεταλλουργία και αποτελεί καθετοποιημένο τομέα που περιλαμβάνει την εξόρυξη βωξίτη, την παραγωγή αλουμίνας, καθώς και την επεξεργασία και παραγωγή αλουμινίου. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος Μεταλλουργίας της MYTILINEOS αποτελεί το 99% των συνολικών αποβλήτων της Εταιρείας.
Σύμφωνα με το Μοντέλο Ροής Υλικών του Διεθνούς Ινστιτούτου Αλουμινίου (International Aluminium Institute’s Material Flow Model ), η διαθεσιμότητα χρησιμοποιημένου αλουμινίου παγκοσμίως, αυξήθηκε με ρυθμό κατά μέσον όρο 6% σε ετήσια βάση από 18 εκατομμύρια τόνους το 2009 σε 33 εκατομμύρια τόνους το 2019, ενώ σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ποσότητα αλουμινίου, που παράγεται από χρησιμοποιημένο αλουμίνιο (Scrap), αυξήθηκε από ένα εκατομμύριο τόνους το 1980 σε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους το 2019.
Βασικό χαρακτηριστικό του αλουμινίου είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής του, καθώς και η πλήρης και απεριόριστη ανακυκλωσιμότητά του. Οι ιδιότητες του αλουμινίου παραμένουν απαράλλακτες κατά τη χρήση του και επομένως, μπορεί να ανακυκλωθεί πολλές φορές χωρίς να χάσει τις αρχικές του ιδιότητες. Παράλληλα, η παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος, με αποτέλεσμα πολύ χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη δευτερογενή παραγωγή. Η MYTILINEOS εφαρμόζει στην πράξη τις Αρχές και διαθέσιμες πρακτικές της κυκλικής οικονομίας στην παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου από την ανακύκλωση χρησιμοποιημένου αλουμινίου, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ΕΠΑΛΜΕ.
Όσον αφορά τη μείωση των αποβλήτων, η MYTILINEOS εφαρμόζει και εκεί την κυκλική οικονομία, μέσω ορθολογικής συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης για το σύνολο των δραστηριοτήτων που παράγουν απόβλητα, ως βασικό στοιχείο της περιβαλλοντικής πολιτικής της MYTILINEOS. Τα κατάλοιπα βωξίτη που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας στον κλάδο Μεταλλουργίας, αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο των στερεών αποβλήτων της Εταιρείας. Η εφαρμογή πρακτικών ορθής διαχείρισης αποβλήτων που προκύπτουν από την παραγωγική της διαδικασία πρωτόχυτου αλουμινίου, συμβάλλει στην αποδοτική της λειτουργία και στη συμμόρφωσή της με την περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλους τους αποδέκτες.
Η MYTILINEOS, μέσω της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων, επιδιώκει:
- Τη μείωση παραγωγής αποβλήτων μέσω της πρόληψης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.
- Την επαναχρησιμοποίηση υλικών, διευρύνοντας τον κύκλο ζωής των προϊόντων με σκοπό να χρησιμοποιούνται ξανά, δημιουργώντας πρόσθετη οικονομική αξία.
- Την αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης του νερού σε εθνικό επίπεδο.
Περιβαλλοντική στρατηγική και δεσμεύσεις της MYTILINEOS
Βασικός άξονας της Περιβαλλοντικής Πολιτικής της MYTILINEOS είναι η εφαρμογή Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στην παραγωγική διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο, τη συνεχή μείωση και την ορθή διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων με τεχνικές ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, όπου είναι εφικτό.
Η MYTILINEOS συμμορφώνεται πλήρως και λειτουργεί σύμφωνα με τις αδειοδοτικές πράξεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) σχετικά με τη διαχείριση συγκεκριμένων τύπων αποβλήτων, τα οποία εναποτίθενται σε ειδικό Χώρο Διάθεσης Καταλοίπων Βωξίτη, ο οποίος υπολογίζεται στο πλαίσιο της μέτρησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Εταιρείας.
Επίσης, η εταιρεία επιδιώκει τη διαρκή βελτίωση των πιστοποιημένων συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO14001 και της εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών των προτύπων ISO 14040 και 14044 ως απαραίτητων για την μελέτη Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (AKZ) / Life Cycle Assessment (LCA) ως παράγοντας που μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
MYTILINEOS: Διαχείριση επιδράσεων και τακτικές αντιμετώπισης
Η εταιρεία επιδιώκει την ορθή διαχείριση του συνόλου των στερεών και υγρών αποβλήτων που παράγει. Προς την κατεύθυνση αυτήν οι δράσεις που αναλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες:
- Σε κάθε παραγωγική μονάδα έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί δίκτυο συλλογής υγρών αποβλήτων, προς επεξεργασία και ανακύκλωση, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Πολιτική της Εταιρείας, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια διαχωρισμού των αποβλήτων στην πηγή.
- Αναφορικά με τη διαχείριση των απορρίψεων υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα της MYTILINEOS, αυτή είναι απολύτως ελεγχόμενη και γίνεται μέσω παραμέτρων που καθορίζονται από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και όρους, σύμφωνα με τους οποίους έχουν αποκτηθεί οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των βιομηχανικών της μονάδων [ΑΕΠΟ].
- Αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς και των αποβλήτων που εμπίπτουν σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης η εταιρεία διαθέτει σύστημα διαλογής στην πηγή προκειμένου να επιτυγχάνεται η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση τους από τρίτους. Η Εταιρεία συνεργάζεται με φορείς συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, που έχουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία εγκρίσεις του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, καθώς και με αδειοδοτημένες (ανά κατηγορία αποβλήτου) εταιρείες συλλογής, μεταφοράς, διάθεσης/αξιοποίησης αποβλήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ειδικότερα στον κλάδο Μεταλλουργίας, η Εταιρεία:
- Έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά την παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου και την ποσότητα ανακυκλωμένου (scrap) αλουμινίου που χρησιμοποιείται. Για το 2023, ο στόχος είναι η χρήση 46.566 t ανακυκλωμένου αλουμινίου και η παραγωγή 44.000 t δευτερόχυτου αλουμινίου. Μέσω της μονάδας ανακύκλωσης αλουμινίου (θυγατρική εταιρεία ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ) εφαρμόζονται στην πράξη οι Αρχές της κυκλικής οικονομίας, παράλληλα με την αξιοποίηση της μακροχρόνιας τεχνογνωσίας στην βέλτιστη επεξεργασία ανακυκλωμένου αλουμινίου που παράγει νέες πρώτες ύλες, καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερη ενέργεια, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση του λειτουργικού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το κύριο απόβλητό της μονάδας, που είναι η τέφρα καταλήγει εξ’ ολοκλήρου στην τσιμεντοβιομηχανία ως εναλλακτική πρώτη ύλη, ενώ καταναλώνει ανά παραγόμενο τόνο ανακυκλωμένου αλουμινίου, 20 φορές λιγότερη ενέργεια από όση απαιτείται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου.
- Πραγματοποιεί επενδύσεις στην εγκατάσταση πιλοτικών μονάδων για την ανάπτυξη της έρευνας στην αξιοποίηση των καταλοίπων βωξίτη, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα αποδοτικών πράσινων τεχνολογιών για την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων και υλικών, καθώς και στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την εξαγωγή σπάνιων γαιών.
- Συγκρότησε -εντός του 2022- μια νέα διεύθυνση καινοτομίας στο εργοστάσιο του Αγίου Νικολάου, η οποία απαρτίζεται από 3 νέα τμήματα, την Έρευνα και Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΒΑ), τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Συνεχή Πρόοδο. Ειδικότερα το τμήμα ΕΒΑ το 2022, συμμετείχε σε 23 ερευνητικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. ή το Ελληνικό κράτος μέσω των χρηματοδοτικών φορέων Η2020/Horizon Europe, ΕΙΤ Raw Materials, EIT Manufacturing, ERA-MIN 2 και ΓΓΕΤ. Τα προγράμματα αυτά ερευνούν θέματα όπως:
1. Αξιοποίηση καταλοίπων βωξίτη (ΚΒ) που εστιάζουν τα 12 από τα 23 ευρωπαϊκά προγράμματα προς παραγωγή σκανδίου, σιδήρου, αλουμίνας, προσθέτων τσιμέντου και δομικών προϊόντων.
2. Επεξεργασία και στη συνεχή αξιοποίηση των επικίνδυνων αποβλήτων που προκύπτουν από την αποξήλωση των λεκανών ηλεκτρόλυσης στο τέλος ζωής τους (ανθρακούχα και πυρίμαχα υλικά) μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος από το προαναφερόμενο σύνολο των 23. Μέσω του προγράμματος REMOVAL, η αξιοποίηση του ανθρακικού μέρους του αποβλήτου που προκύπτει από την αποξήλωση των λεκανών ηλεκτρόλυσης, ως αναγωγικού στη μεταλλουργική διεργασία.
3. Παραγωγή αλουμίνας από εναλλακτικές (δευτερογενείς) πηγές.
4. Αξιοποίηση ανθρακούχων παραπροϊόντων ηλεκτρόλυσης αλουμίνας.
5. Ανάκτηση θερμότητας - χρήση Α.Π.Ε. στην παραγωγή αλουμινίου.
6. Νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης αλουμινίου & ψηφιοποίηση διεργασιών στην παραγωγή αλουμίνας.
7. Νέα εργαλεία/κύκλους εκπαίδευσης για μηχανικούς και εργατοτεχνίτες που εργάζονται στον κλάδο πρώτων υλών και μεταλλουργίας.
- Η συνολική χρηματοδότηση του κλάδου Μεταλλουργίας της MYTILINEOS από τα ερευνητικά προγράμματα, στο διάστημα 2017-2026, ξεπερνά τα 11 εκ. Ευρώ. Επίσης, η Εταιρεία, μέσω της δραστηριότητας ΕΒΑ του τομέα Μεταλλουργίας τοποθετείται ανάμεσα στις πρωτοπόρες εταιρείες του κλάδου αλουμινίου παγκοσμίως στον τομέα της έρευνας για την αξιοποίηση των καταλοίπων βωξίτη, αλλά και την ανάκτηση σπάνιων γαιών.
- Έχει εκπονήσει -μέσω της θυγατρικής της Zeologic- μελέτη για την επεξεργασία των σοδούχων αποβλήτων προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μη επικίνδυνα ρεύματα. Τα συγκεκριμένα ρεύματα αποβλήτων προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία της αλουμίνας, εντός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος».
- Εφαρμόζει ενέργειες περαιτέρω βελτίωσης των διεργασιών διαλογής αποβλήτων στην πηγή, με στόχο το διαχωρισμό πιθανών μη επικινδύνων ροών, που λόγω των υφιστάμενων διεργασιών παραγωγής και αποκομιδής δεν είναι δυνατός.
- Διατηρεί και χρησιμοποιεί ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (Επικινδύνων – Χ.Υ.Τ.Ε.Α. και αδρανών – Χ.Δ.Α.Α), ενώ η απόθεση των καταλοίπων βωξίτη (μη επικίνδυνο απόβλητο που αποτελεί σχεδόν το 68% των συνολικών αποβλήτων της Εταιρείας) πραγματοποιείται με ειδικό τρόπο, βάσει γεωτεχνικών μελετών, ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.
- Εναποθέτει εξ’ ολοκλήρου υπογείως, τα εξορυκτικά στείρα βωξίτη (ασβεστόλιθος / χημικά αδρανές υλικό) που παράγονται από την εξόρυξη του βωξίτη, στα κενά εξοφλήσεων των εξορύξεων χωρίς να επηρεάζεται ποιοτικά η περιοχή αποθήκευσης είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα.
- Ξεκίνησε εντός του 2022 την υλοποίηση ανανεωμένης μελέτης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (AKZ) / Life Cycle Assessment (LCA) για την αξιολόγηση των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την εξόρυξη βωξίτη και την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου από τον κλάδο Μεταλλουργίας. Πρόκειται για μια διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων που έχει ένα προϊόν στο περιβάλλον, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του (cradle-to-grave), αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητα χρήσης πόρων. Η μελέτη ΑΚΖ δείχνει τα στάδια του κύκλου ζωής, τα οποία προκαλούν τη μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον και τον κυρίαρχο τύπο επιπτώσεων. Η μελέτη διεξήχθη σύμφωνα με τις αρχές των προτύπων ISO 14040 και ISO 14044, με στόχο την παροχή όλων των δεδομένων που απαιτούνται στο πλαίσιο της πιστοποίησης με το Performance Standard της πρωτοβουλίας Aluminium Stewardship Initiative (ASI).
- Ανακυκλώνει εντός της ίδιας της διαδικασίας παραγωγής μεγάλο ποσοστό των υγρών αποβλήτων, του κλάδου Μεταλλουργίας που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα υγρών αποβλήτων, της Εταιρείας. Τα απόβλητα τα οποία δεν ανακυκλώνονται στην διαδικασία παραγωγής οδηγούνται μέσω υπόγειου συστήματος αγωγών συλλογής υγρών εκροών σε μονάδα επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, η οποία αποτελείται από δεξαμενές καθίζησης, ελαιοδιαχωριστή και πολυστρωματικά φίλτρα ενεργού άνθρακα. Υπάρχει συνεχής μέτρηση και online παρακολούθηση pH, θερμοκρασίας και παροχής, ενώ υφίσταται και δεξαμενή ασφαλείας 1.330 m3, στην οποία οδηγούνται τα απόβλητα, όταν απαιτείται, μέσω αυτόματης εκτροπής.
- Παράλληλα λειτουργούν και τρεις Βιολογικοί Σταθμοί καθαρισμού αστικών λυμάτων για τις ανάγκες του εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου και των τοπικών οικισμών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1) τo Βιολογικό Σταθμό Άσπρων Σπιτιών & Αντίκυρας δυναμικότητας 10.000 κατοίκων, 2) τo Βιολογικό Σταθμό Αγ. Νικολάου δυναμικότητας 200 κατοίκων που εξυπηρετεί τον ομώνυμο οικισμό και 3) το Βιολογικό Σταθμό Εργοστασίου δυναμικότητας 2.000 ατόμων, που εξυπηρετεί τον πληθυσμό του εργοστασίου και των σταθμών παραγωγής ενέργειας. O Βιολογικός Σταθμός Άσπρων Σπιτιών & Αντίκυρας αποτελεί τον πρώτο σταθμό βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων στην Ελλάδα και κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με τον οικισμό, από τον οίκο Degremont-France. Σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων πραγματοποιούνται μηνιαίες αναλύσεις στην εκροή των επεξεργασμένων λυμάτων από διαπιστευμένο κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO – 17025, εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου. Κατά την θερινή περίοδο (Μάϊος – Σεπτέμβριος) πραγματοποιείται δειγματοληψία στα νερά κολύμβησης σε 8 σημεία του Κόλπου Αντίκυρας αλλά και ετήσια αξιολόγηση από ανεξάρτητο φορέα. Στα σημεία αυτά περιλαμβάνεται και η έξοδος στη θάλασσα του αγωγού των επεξεργασμένων νερών του Βιολογικού Σταθμού Άσπρων Σπιτιών & Αντίκυρας. Τα αποτελέσματα για το εν λόγω σημείο, έχουν δείξει ότι ανταποκρίνονται στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ανώτατα όρια για τα παράκτια ύδατα εξαιρετικής ποιότητας και καλής ποιότητας.
Αποτελέσματα ενεργειών
H συνολική ποσότητα των στερεών αποβλήτων της Εταιρείας για το 2022, ανήλθε σε 1.139.702 τόνους (2021:934.112), σημειώνοντας αύξηση 22%, η οποία προήλθε κυρίως από την αύξηση της παραγωγής των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), σχεδόν 170.000 τόνοι, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας εντός του 2022.
Σημειώνεται ότι το σύνολο της συγκεκριμένης κατηγορίας αποβλήτων ανακυκλώθηκε. Ο κύριος όγκος των παραγόμενων αποβλήτων προκύπτει από την παραγωγική διαδικασία και την επεξεργασία πρώτων υλών (π.χ. κατάλοιπα βωξίτη, στείρα απασβεστοποίησης), από εργασίες συντήρησης (π.χ. απόβλητα λεκανών ηλεκτρόλυσης) και από την επεξεργασία του μετάλλου προς χύτευση (π.χ. εξαφρίσματα χυτηρίου). Η διαχείριση των αποβλήτων αυτών περιλαμβάνει διαδικασίες συλλογής, διαλογής στην πηγή, μεταφοράς, αξιοποίησης/απόθεσης όλων των ρευμάτων αποβλήτων ανάλογα τη φύση του εκάστοτε αποβλήτου και τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Περίπου 320.000 t αποβλήτων αξιοποιήθηκαν μέσω συνεργαζόμενων αδειοδοτημένων εταιρειών. Από αυτά οι περίπου 130.000 t είναι κατάλοιπα βωξίτη και στείρα απασβεστοποίησης, οι περίπου 170.000 t αφορούν απόβλητα εκσκαφών κατασκευών & κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), και η υπόλοιπη ποσότητα περιλαμβάνει απόβλητα όπως εξαφρίσματα χυτηρίου (100% αξιοποίηση ποσότητας), συσκευασίες, απόβλητα λιπαντικών ελαίων (ΑΛΕ), κ.τ.λ.
Το 73% της συνολικής ποσότητας αποβλήτων αφορούσε κατάλοιπα βωξίτη και σε στείρα απασβεστοποίησης, ενώ στο υπόλοιπο 27% συμπεριλαμβάνονται αλουμίνιο, βιομηχανικά και αστικά απόβλητα αλλά και υλικά που συλλέγονται και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρησιμοποιημένων (σκραπ) μετάλλων (π.χ. σιδήρου και χάλυβα), μπαταρίες οχημάτων, ελαστικά, χρησιμοποιημένα λιπαντικά, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, χαρτί, πλαστικό, ξύλο, γυαλί, μπαταρίες οχημάτων, λάμπες και αναλώσιμα από φωτοτυπικά μηχανήματα.
Το ποσοστό των στερεών αποβλήτων που επαναχρησιμοποιήθηκε, ανακυκλώθηκε και αξιοποιήθηκε με διάφορους τρόπους είτε από την ίδια την Εταιρεία, είτε μέσω τρίτων αυξήθηκε κατά ~12 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε στο 36,9% (2021: 25%) επί του συνόλου των αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων και των καταλοίπων βωξίτη). Στην κατεύθυνση αυτή διατέθηκαν περίπου 130.000 τόνοι καταλοίπων βωξίτη και στείρα απασβεστοποίησης, στην τσιμεντοβιομηχανία και σε άλλες βιομηχανικές χρήσεις.
Η ποσότητα των στερεών αποβλήτων που στάλθηκε για υγειονομική ταφή, ως ποσοστό επί των συνολικών παραγόμενων μη-επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (εξαιρουμένων των καταλοίπων βωξίτη που υφίστανται ειδική επεξεργασία), περιορίστηκε περαιτέρω εντός του 2022 και διαμορφώθηκε στο 1,3% (2021: 2,0%).
Όσον αφορά στα επικίνδυνα απόβλητα, παρατηρήθηκε αύξηση της ποσότητάς τους κατά 8,6%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των σοδούχων αποβλήτων. Τα σοδούχα απόβλητα παράγονται από τη διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών καθίζησης βωξιτών, διαδικασία που εφαρμόστηκε συχνότερα εντός του 2022, για την αποδοτικότερη λειτουργία τους.
Η επίτευξη των πιο πάνω αποτελεσμάτων για την υπεύθυνη διαχείριση των επιδράσεων της επιχειρηματικής δραστηριότητας της MYTILINEOS, σε σχέση με την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση των αποβλήτων, απαιτεί διαρκείς επενδύσεις που για το 2022 ανήλθαν συνολικά σε 4.326.419€ (OpEx).