Μύθος ή αλήθεια: Η σοκολάτα επηρεάζει την ακμή;
Η σοκολάτα θεωρείται μια πιθανή αιτία ακμής, τελικά όμως ισχύει αυτό; Τι λένε έρευνες.
Η σοκολάτα θεωρείται από καιρό μια πιθανή αιτία φούντωσης της ακμής, μαζί με άλλες γλυκές λιχουδιές, αλλά όπως φαίνεται, μάλλον άδικα την ακολουθεί αυτή η κακή φήμη.
Η σοκολάτα είχε από καιρό τη φήμη ότι προκαλεί εξανθήματα, σπυράκια και ακμή. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό; Ή μήπως είναι κάτι που λένε οι γονείς στα παιδιά τους να αποφύγουν τις γλυκές λιχουδιές στο σούπερ μάρκετ;
Στη δεκαετία του 1960, αρκετές μελέτες ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ σοκολάτας και ακμής. Η μεγαλύτερη μελέτη - η οποία στρατολόγησε μόλις 65 συμμετέχοντες - δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των δύο, αλλά αυτή η μελέτη έχει επικριθεί από τότε για την ύπαρξη πολυάριθμων σχεδιαστικών ελαττωμάτων.
Ενώ η σοκολάτα μπορεί να θεωρείται απαγορευτική, πιο πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν, στην πραγματικότητα, να υπάρχουν πολλές συνδέσεις μεταξύ διατροφής και ακμής – ιδιαίτερα η δυτική διατροφή, η οποία είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και γαλακτοκομικά.
Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση όπου οι θύλακες των τριχών στο δέρμα μπλοκάρονται από τη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, γεγονός που προκαλεί το σχηματισμό κηλίδων. Η σοβαρή ή επίμονη ακμή από την εφηβεία και την ενηλικίωση προκαλείται κυρίως από γενετικούς παράγοντες, λέει η Beibei Du-Harpur, δερματολόγος και κλινικός λέκτορας στο Kings College του Λονδίνου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γονίδιά μας καθορίζουν το μέγεθος των σμηγματογόνων αδένων του δέρματός μας, οι οποίοι παράγουν λιπαρότητα.
Τα περιστατικά ακμής σε ενήλικες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις γυναίκες, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό, λέει ο Du-Harpur. Αλλά, προσθέτει, ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες στην καθημερινή μας ζωή που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.
«Γενικά, ο τρόπος ζωής μας δεν είναι καλός για το ανθρώπινο σώμα και ίσως η ακμή είναι μια εκδήλωση αυτού», λέει.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ακμή επιδεινώνεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής – συμπεριλαμβανομένης της δυτικής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά – αλλά πρόσθεσαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ υγείας, ανοσοποιητικής λειτουργίας, διατροφής, φλεγμονής, στρες και περιβαλλοντικών εκθέσεων χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν το άγχος, την καταπολέμηση λοιμώξεων ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, λέει η Zainab Laftah, σύμβουλος δερματολόγος στο νοσοκομείο Guy's and St Thomas' στο Λονδίνο και εκπρόσωπος του British Skin Foundation.
Η σοκολάτα προκαλεί ακμή;
Εξήντα χρόνια αφότου η σοκολάτα «κατηγορήθηκε» για την πιθανή πρόκληση ακμής, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν τη σοκολάτα ως πιθανό έναυσμα. Περίπου εννέα στους 10 ασθενείς που βλέπει η Laftah στην κλινική της τη ρωτούν ποιες τροφές μπορούν να κόψουν από τη διατροφή τους για να βελτιώσουν την ακμή τους – και η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο κοινά τρόφιμα για τα οποία τη ρωτούν.
«Υπάρχει κάποια λανθασμένη αντίληψη, καθώς και μια μικρή αλήθεια», λέει.
Μερικοί ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τις επιδράσεις μεμονωμένων συστατικών της σοκολάτας για να δουν ποια συστατικά μπορεί να συνδέονται με την ακμή, αλλά οι μελέτες απέχουν πολύ από το να είναι πειστικές και είναι σχετικά μικρές. Μια μελέτη το 2011 εξέτασε τις επιδράσεις της 100% μαύρης σοκολάτας στην ακμή, πράγμα που σημαίνει ότι εξέτασε τις επιδράσεις της σοκολάτας ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά της σε ζάχαρη. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας εξακολουθούσε να συνδέεται με την επιδείνωση της ακμής, αλλά η μελέτη περιελάμβανε μόνο 10 συμμετέχοντες και δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου εικονικού φαρμάκου.
Η σοκολάτα περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και μπορεί να περιέχει πολλή ζάχαρη. Ωστόσο, οι πιθανές επιπτώσεις αυτού δεν εξαρτώνται μόνο από τη συνολική διατροφή σας, αλλά μπορεί επίσης να εξαρτώνται από τον τύπο σοκολάτας που τρώτε, καθώς η μαύρη σοκολάτα με υψηλό ποσοστό έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Επίσης, μπορεί να υπάρχουν κάποια δερματολογικά πλεονεκτήματα στην κατανάλωση συγκεκριμένης μαύρης σοκολάτας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μειώνει το οξειδωτικό στρες στο δέρμα , το οποίο συμβάλλει στη φλεγμονή. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι περισσότερο όφελος για τα ορατά σημάδια γήρανσης του δέρματος, παρά για τη μείωση της σοβαρότητας ή του κινδύνου ακμής.