Το χωριό της σιωπής: Πώς σχεδόν οι μισοί κάτοικοι ενός τουρκικού χωριού γεννιούνται χωρίς ακοή
Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους έχουν αναπηρίες, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες

Ένα απομονωμένο, γραφικό χωριό στη Τουρκία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες που προσπαθούν να λύσουν τον ανεξήγητο γρίφο. Ο λόγος; Οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους είναι κωφάλαλοι.
Το χωριό βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το κέντρο του Αλατσάμ και 120 χιλιόμετρα από το κέντρο της Σαμψούντας, και έχει γίνει γνωστό για τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό κατοίκων με αναπηρίες.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, το ποσοστό αναπηρίας είναι τόσο υψηλό που η νοηματική γλώσσα έχει καθιερωθεί ως το βασικό μέσο επικοινωνίας. Κάποιοι αποδίδουν το ασυνήθιστα αυξημένο ποσοστό κώφωσης στην αιμομιξία, καθώς οι νέοι κάτοικοι στο χωριό είναι εξαιρετικά λίγοι.
«Μάθαμε να βασιζόμαστε στη νοηματική ως κοινότητα, αλλά όποιος ξένος έρθει εδώ δυσκολεύεται να επικοινωνήσει. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου υγιείς άνθρωποι», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του χωριού, Εγιούπ Τοζν.
H κάτοικος Σατί Τοζούν πρόσθεσε: «Έχω τέσσερα παιδιά με αναπηρίες και ένα από αυτά έχει τρία παιδιά, όλα κωφάλαλα. Η νύφη μου επίσης έχει παιδιά με αναπηρίες. Αυτό το χωριό είναι πλήρως ανάπηρο».
Ένας άλλος κάτοικος, ο Αλί Τουζούν, ο οποίος δεν έχει προβλήματα ακοής, δήλωσε: «Οι περισσότεροι σε αυτή την κοινότητα έχουν αναπηρίες. Είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα. Παίρνουν κάποια βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με το ενδιαφέρον που του αξίζει».
Άλλοι όμως επιρρίπτουν την ευθύνη στη ρύπανση του νερού που καταναλώνεται για δεκαετίες, επισημαίνοντας τη συσσώρευση στοιχείων όπως το αρσενικό, καθώς και τη χημική μόλυνση από βιομηχανικά απόβλητα.
«Δεν πιστεύω πως φταίει η αιμομιξία, αλλά οι ανθυγιεινές πηγές νερού», λέει ο δήμαρχος Τοζν. Ο κάτοικος Ραχμί Τζιζίν προσθέτει: «Δεν έχουμε πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ο δείκτης αναπηρίας είναι πολύ υψηλός. Όλοι εδώ χρειάζονται φροντίδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιτία για το μεγάλο ποσοστό ΑμεΑ στο χωριό παραμένει άγνωστη.