Μπλίνκεν: «Ήρθαμε σε "άμεση επαφή" με τους ισλαμιστές της HTS»
Οι ΗΠΑ δεν αίρουν ακόμα τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση» παρά τις δηλώσεις Τζολάνι για ρήξη με τον τζιχαντισμό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν «άμεση επαφή» με τους ισλαμιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), την οργάνωση που είναι επικεφαλής του συνασπισμού που πήρε την εξουσία στη Συρία, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της υπερδύναμης Αμερικανός Άντονι Μπλίνκεν, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση είχε χαρακτηριστεί «τρομοκρατική».
«Ήρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία στην Ιορδανία, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες αυτών των επαφών αλλά όταν ρωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια απευθείας σύνδεση, απάντησε: «Άμεση επαφή, ναι».
Ο Μπλίνκεν διευκρίνισε ότι αυτή η επαφή ήταν κυρίως μέρος των προσπαθειών για τον εντοπισμό του Όστιν Τάις, ενός Αμερικανού δημοσιογράφου που απήχθη το 2012 κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
«Έχουμε επιμείνει προς όλες τις πλευρές ότι ήρθαμε σε επαφή γιατί είναι σημαντικό να βρούμε τον Όστιν Τάις και τον φέρουμε πίσω στο σπίτι του», διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Η HTS, υπό τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, δηλώνει ότι έχει έρθει σε ρήξη με τον τζιχαντισμό, αλλά συνεχίζει να χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από πολλές δυτικές πρωτεύουσες και την Ουάσινγκτον.
Ελάχιστοι είναι αυτοί που περιμένουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν γρήγορα τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση» σε μια συγκυρία πολιτικής μετάβασης στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα με την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Διπλωματικός «μαραθώνιος» Μπλίνκεν για τη Συρία
Ο Μπλίνκεν ολοκληρώνει την περιφερειακή περιοδεία που τον οδήγησε στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ, τρεις χώρες γειτονικές με τη Συρία, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για την κατάσταση στη χώρα αυτή μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Στην Άκαμπα, ο Μπλίνκεν συμμετείχε σε συζητήσεις μαζί με Άραβες, Ευρωπαίους και Τούρκους διπλωμάτες, καθώς η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της HTS.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε κοινή δήλωση λέγοντας: «Συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να γίνει υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο των ίδιων των Σύρων και να καταλήξει σε μια συμπεριληπτική και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Τα δικαιώματα όλων των Σύρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των μειονοτήτων και των γυναικών, πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται».
Τέλος, ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες συμφώνησαν ότι οι «κρατικοί θεσμοί» της Συρίας πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στους πολίτες της δοκιμαζόμενης χώρας!