Μπέργκαμο: Πέθανε το 8χρονο κοριτσάκι από την Ελλάδα
Η 8χρονη Ειρήνη, που μεταφέρθηκε με C-130 στο Μπέργκαμο, πάσχοντας από οξεία μυοκαρδίτιδα, ώστε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, δεν τα κατάφερε και τα ξημερώματα κατέληξε.
Το κοριτσάκι από την Πάτρα νοσηλευόταν για αρκετές μέρες στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ με τους γιατρούς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της υγείας της.
Μάλιστα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ανδρέας Ηλιάδης επικοινώνησε με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ζητώντας την άμεση εύρεση συμβατού μοσχεύματος. Μετά από επικοινωνία του ΕΟΜ με τον αντίστοιχο ιταλικό οργανισμό κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή της 8χρονης στην Ιταλία και η νοσηλεία της σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο προκειμένου να λαμβάνει συγκεκριμένη αγωγή, μέχρι να βρεθεί μόσχευμα.
Η 8χρονη μεταφέρθηκε χθες στην Αθήνα με ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου να ταξιδέψει για την Ιταλία. Το κοριτσάκι διακομίστηκε τελικά εσπευσμένα στην Ιταλία με C-30 της Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό το Μπέργκαμο. Εκεί οι γιατροί θα παρακολουθούσαν πολύ στενά την μικρή ασθενή, μέχρι να βρεθεί συμβατό μόσχευμα καρδιάς.
Τελικά, οι εξελίξεις ήταν μοιραίες καθώς η μικρή δεν τα κατάφερε προκαλώντας ανείπωτη οδύνη στην οικογένειά της.
H μυοκαρδίτιδα, σύμφωνα με δημοσίευση στο healthyliving.gr, είναι φλεγμονώδης προσβολή του μυοκαρδίου (του μυ της καρδιάς) συνήθως από ιούς και μικρόβια και σπανιότερα από ακτινοβολία, τοξικές ουσίες και φάρμακα. Περιγράφεται ως μια φλεγμονώδης διήθηση του μυοκαρδίου με νέκρωση και/ή εκφυλισμό των μυϊκών κυττάρων. Μπορεί να είναι από ανεπαίσθητη έως ολέθρια. Η αντιμετώπιση είναι δύσκολη και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.
Η μυοκαρδίτιδα συνήθως εκδηλώνεται σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο και μπορεί να αποβεί σε ραγδαία εξελισσόμενη (και κάποιες φορές μοιραία) καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία.
Οι επιπτώσεις της μυοκαρδίτιδας ποικίλουν. Μπορεί να προκαλέσει μία ήπια ασθένεια χωρίς συμπτώματα που περνάει μόνη της, ή μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, καρδιακή ανεπάρκεια, ή ξαφνικό θάνατο. Ένα οξύ σύνδρομο, σαν έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) με κανονικές στεφανιαίες αρτηρίες έχει καλή πρόγνωση. Καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και με διεσταλμένη αριστερή κοιλία μπορεί επίσης να έχει καλή πρόγνωση. Όμως, κοιλιακές αρρυθμίες σε συνδυασμό με μεγάλου βαθμού καρδιακός αποκλεισμός έχουν δυσμενή πρόγνωση. Πλήρης απώλεια της δεξιάς κοιλιακής λειτουργίας συντελεί στην πρόγνωση θανάτου.
Σπανίως, η μυοκαρδίτιδα έχει νεκρωτική μορφή και οδηγεί γοργά σε καρδιαγγειακή κατάρρευση και σοκ που χρήζει μηχανικής υποστήριξης. Παραδόξως, αν αυτοί οι ασθενείς επιζήσουν για τις πρώτες 3-4 εβδομάδες ίασης έχουν περίπου 100% αποκατάσταση και πολύ λιγότερες μακροπρόθεσμες επιπλοκές από ότι ασθενείς με πιο οκνηρές πορείες.
Η πραγματική έκταση της μυοκαρδίτιδας στον πληθυσμό είναι άγνωστη λόγω του ότι πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωτικές, και μερικά συμπτώματα που σχετίζονται με σημαντική νοσηρότητα μπορεί να μην συνυπολογίζονται κατάλληλα. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής συχνότητα της μυοκαρδίτιδας. Πάντως σύμφωνα με έρευνες περίπου 40% των αιφνιδίων θανάτων σε νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, φαίνεται ότι οφείλονται σε μυοκαρδίτιδα. Οι αιφνίδιοι θάνατοι των αθλητών οφείλονται σε μυοκαρδίτιδες ή μυοκαρδιοπάθειες που δεν έχουν διαγνωσθεί. Η συχνότητα εμφάνισης είναι παρόμοια και στα δύο φύλα, παρ’ όλα αυτά οι νέοι άνδρες είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι. Οι ασθενείς συνήθως είναι αρκετά νέοι. Η μέση ηλικία ασθενών με μυοκαρδίτιδα είναι τα 42 χρόνια.