Φωτιά στο Μάτι: Μπαράζ δικαστικών εξελίξεων μετά την απόφαση
Άρειος Πάγος και συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας παρεμβαίνουν δυναμικά
Δύο εικοσιτετράωρα έχουν περάσει από την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης για την φονική φωτιά στο Μάτι, που αθώωσε 15 κατηγορούμενους και κήρυξε ένοχους μόλις 6, πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής, οι οποίοι μάλιστα γύρισαν στα σπίτια τους, αφού η ποινή τους εξαγοράστηκε.
Μετά την ποινή «χάδι» που επιβλήθηκε στους υπαίτιους για την φονική πυρκαγιά αλλά και την εξαγρίωση της κοινής γνώμης για το δυσανάλογο της εκατόμβης θυμάτων με τις εξαγοράσιμες ποινές πλημμεληματικού χαρακτήρα, ο Άρειος Πάγος προχώρησε σε διπλή παρέμβαση.
Αρχικά, η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα, ζήτησε την επίσπευση της καθαρογραφής της υπόθεσης, ώστε να αποφευχθεί, ένα ακόμη «φιάσκο», εκείνο της παραγραφής.
Παρέμβαση είχαμε και από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά από την εισαγγελία Εφετών Αθηνών να ερευνήσει αν και κατά πόσον πρέπει να ασκηθεί έφεση, τόσο για εκείνους που απαλλάχθηκαν, όσο και για τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους 6 καταδικασθέντες. Και φυσικά, για τον τρόπο έκτιησης της ποινής - που δεν δεν θα εκτιθεί καθώς εξαγοράστηκε για περίπου 38.000 ευρώ το άτομο.
Έφεση ζητούν και οι συγγενείς των θυμάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, ήδη 39 άνθρωποι, συγγενείς των θυμάτων, εγκαυματίες και πληγέντες, υπέβαλλαν αίτηση, δια μέσω των οκτώ πληρεξούσιων δικηγόρων τους, στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ζητώντας την άσκηση έφεσης, σχετικά με το σκέλος της απόφασης που αθωώνει 15 κατηγορούμενους. Αυτό που θέλουν οι συγγενείς, είναι να βρεθούν και οι 15 που απαλλάχθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, ξανά σε δεύτερο βαθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, έφεση έχουν ήδη υποβάλλει και οι περισσότεροι εκ των καταδικασθέντων, κάτι που έχει εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους συγγενείς των θυμάτων.
Υπό το φόβο της παραγραφής
Η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε 6 χρόνια μετά την ολαίθρια νύχτα της 23ης Ιουλίου του 2018. Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν για πλημμελήματα τα οποία παραγράφονται 8 χρόνια από την τέλεση της πράξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις 23 Ιουλίου του 2026, επέρχεται η παραγραφή. Το χρονικό διάστημα που συνεπώς απομένει για να γίνει το εφετείο είναι οριακό, με τους δικηγόρους ωστόσο να εκτιμούν πως αν και εφόσον ασκηθεί έφεση, το συντομότερο που μπορεί να ορισθεί το εφετείο είναι το Φθινόπωρο του 2024.
Οι συγγενείς των θυμάτων προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια
Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ οι φίλοι και οι συγγενείς των 104 νεκρών από την τραγωδία στο Μάτι αλλά και των δεκάδων εγκαυματιών, δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να βρουν - όπως τονίζουν - το δίκιο τους. Όλοι τους δηλώνουν απογοητευμένοι από την ελληνική δικαιοσύνη και απροστάτευτοι απέναντι στον όποιο κίνδυνο.
O Γιώργος Καίρης, που έχασε την γυναίκα του στην φονική πυρκαγιά, δεν μπορεί - όπως λέει - να αποδεχθεί, πως οι δικαστές κοστολόγησαν τη ζωή κάθε ανθρώπου που κάηκε στα 400 ευρώ. «400 ευρώ για κάθε θάνατο; Σκεφτόμουν να πάω στον τάφο της γυναίκας μου να ανάψω το καντήλι αλλά ντρέπομαι να την αντικρίσω».
Η Βάσια Μίχα, το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου, έτρεξε στη θάλασσα μαζί με την μητέρα και τον αδερφό της. Μπήκαν μέσα και τα κύματα τους παρέσυραν. Μένοντας μέσα στο νερό για ώρες αβοήθητοι, ο αδερφός της δεν τα κατάφερε και πνίγηκε μπροστά στα μάτια τους. «Μας θεωρούν όλους σκουπίδια. Όμως αυτός ο συναισθηματικός βιασμός μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να τους πολεμάμε γιατί δεν μπροούμε να το αφήσουμε έτσι».
Όπως λέει η Μαίρη Αβραμίδου που έχασε μάνα, αδερφό, ανηψιό και γαμπρό στην φονική πυρκαγιά, όλοι τους αισθάνονται κακοποιημένοι, προδομένοι και αδικημένοι από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.
Όλοι τους δηλώνουν πως θα παραμείνουν ενωμένοι σαν μια γροθιά με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πραγματική τιμωρία για τους υπαίτιους...