Μπαλάσκας για ψηφιακό δίπλωμα: «Νόμιμο για κάθε έλεγχο Τροχαίας - Δεν είμαστε στην εποχή μανιβέλας»
Ο αστυνομικός αναλυτής ξεκαθάρισε ότι το ψηφιακό δίπλωμα είναι απολύτως έγκυρο και νόμιμο και πως οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να το δέχονται.
Με αφορμή το πρόστιμο που έλαβε μία οδηγός μετά από τροχαίο στην Ηλιούπολη, όταν έδειξε το ψηφιακό της δίπλωμα στους αστυνομικούς που επιλήφθηκαν του συμβάντος, ο Σταύρος Μπαλάκας ξεκαθάρισε ότι το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης είναι καθ' όλα νόμιμο και έχει ακριβώς την ίδια ισχύ με το συμβατικό έγγραφο.
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης (10/09) στην Ηλιούπολη όταν μετά από τροχαίο η μία από τις εμπλεκόμενες οδηγούς επέδειξε το ψηφιακό της δίπλωμα, καθώς δεν είχε μαζί της το συμβατικό. Ο αστυνομικός ωστόσο δεν το δέχθηκε και μάλιστα της επέβαλλε πρόστιμο ύψους 10 ευρώ, έστω κι αν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει πολλάκις ξεκαθαριστεί ότι τα ψηφιακά έγγραφα έχουν την ίδια ισχύ.
Στην εκπομπή του Action 24, «Action Τώρα», όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Σταύρος Μπαλάκας εμφανίστηκε καυστικός, ενώ δεν δίστασε να αναφέρει ότι κάποιοι έχουν μείνει στην εποχή που τα τηλέφωνα λειτουργούσαν με... μανιβέλα.
«Η Τροχαία δεν αναγνώρισε στοιχεία ταυτότητας ή δίπλωμα Έλληνα πολίτη από το gov.gr; Από ένα πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης των στοιχείων του πολίτη που έγινε για την εξυπηρέτησή του;», αναρωτήθηκε αρχικά ο αστυνομικός αναλυτής και συνέχισε: «Από τη στιγμή που έχει περάσει στο gov.gr, είναι έγκυρο. Το ψηφιακό δίπλωμα έγινε με τη φιλοσοφία να μην κουβαλάει ένα κάρο έντυπα επάνω του ο πολίτης. Έχει στο κινητό του πλέον την ψηφιακή του ταυτότητα, έχει το ψηφιακό του δίπλωμα, έχει τις κάρτες του, που κάνει τις συναλλαγές του».
Ο Σταύρος Μπαλάσκας ανέφερε ότι ο αστυνομικός που δεν δέχθηκε το ψηφιακό δίπλωμα, θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά: «Αν δεν το δέχτηκε, πρέπει ο αστυνομικός να ελεγχθεί πειθαρχικά. Είναι πάρα πολύ απλό. Είναι νόμιμο το ψηφιακό δίπλωμα. Και σε ένα αστυνομικό τμήμα αν πάτε και σας ζητήσουν ταυτότητα, ο αστυνομικός υπηρεσίας είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την ψηφιακή ταυτότητα. Κάποιοι έχουν μείνει στην εποχή που δεν υπήρχαν καν κινητά. Που είχαμε τηλέφωνα με μανιβέλα».