Μπάιντεν - Σολτς: Κοινή γραμμή απέναντι στη Ρωσία - «Δεν θα υπάρχει πλέον ο Nord Stream 2 αν γίνει εισβολή»
Διπλωματικός πυρετός σε επίπεδο κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη για το Ουκρανικό, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.
Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς έστειλαν αυστηρότατα μηνύματα στη Μόσχα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφήνοντας μια «χαραμάδα» λύσης στην κρίση που μαίνεται μέσα στην Ευρώπη.
Μπάιντεν και Σόλτς συζήτησαν για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Μόσχα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έστειλαν το μήνυμα ότι Ουάσιγκτον και Βερολίνο θα απαντήσουν ενωμένες.
«Είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, η διατλαντική συμμαχία, να μιλούν με μία φωνή: αν υπάρξει στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Θα είναι υψηλό το κόστος για τη Ρωσία και πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι» τόνισε ο Σολτς.
«Δεν θα υπάρχει πλέον ο Nord Stream 2»
«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Γερμανός Καγκελάριος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους.
https://www.youtube.com/watch?v=OS4O8rGRLf8
«Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα στα οποία θα έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Όλα τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν και θα γίνουν από όλους μας.
Είμαστε απολύτως ενωμένοι. Δεν θα κάνουμε διαφορετικές κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Φύγετε από την Ουκρανία» προτρέπει τους Αμερικανούς ο Μπάιντεν
Αίσθηση προκάλεσε και η προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ στους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, πέραν των διπλωματών, να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της απειλής για ρωσική εισβολή.
Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει Αμερικανούς εν μέσω διασταυρούμενων πυρών σε περίπτωση μίας εισβολής.
Εμανουέλ Μακρόν: Σημάδια σύγκλισης με τη Ρωσία
Στη Μόσχα, ο Μακρόν διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης στις συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν για το Ουκρανικό αν και όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, οι διαφορές παραμένουν.
Σε αντίστοιχο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε «χρήσιμες και ουσιαστικές» τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του και είπε ότι ορισμένες από τις ιδέες που διατύπωσε ο Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιες από τις ιδέες του Μακρόν αναφορικά με την ασφάλεια ήταν ρεαλιστικές και πως οι δυο τους θα συνομιλήσουν ξανά μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Κίεβο.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
«Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα», συμπλήρωσε.
Ο Μακρόν είχε επίσης έναν καλό λόγο να πει για τον ουκρανό ηγέτη, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του παρά τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της χώρας του.